Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Győriek is a csapatban: világcsúccsal győztek

Két győri sportlövővel a soraiban fantasztikus sikert ért el a magyar férfi futócéllövő-csapat a moszkvai légfegyveres EB-n.

A 30+30-as számban versenyző magyar hármasból a győri színeket képviselő Sike József 584 körrel megnyerte az alapversenyt, hat körrel megelőzve a második Tasi Tamást. A hétfőn 40 vegyesben negyedik – szintén győri – Boros László pedig 572 körrel a hetedik helyen végzett.

A csapat így 1734 körrel zárt, s egy körrel megjavította a németek 2002-ben felállított világrekordját a nem olimpiai versenyszámban.
A döntőben Sikét a lengyel Lukasz Czapla 6:4-re, míg Tasit az ukrán Vladiszlav Prjanisnyisnyikov 7:5-re győzte le.

A harmadik helyért rendezett mérkőzést aztán Sike nyerte 6:3-ra, így egyéniben bronzérmes lett.

Sike József, Laczik Zsolt vezetőedző és Boros László.
Sike József, Laczik Zsolt vezetőedző és Boros László.


„Ha valaki az Európa-bajnokság előtt azt mondja, harmadik leszek, örömmel aláírom, így a verseny után egy minimális kis csalódottság azért maradt bennem – mondta a világ- és Európa-bajnok győri sportlövő, akit telefonon közvetlenül a verseny után, Moszkvában értünk el. – Az utóbbi évek legjobb eredményét lőttem, ám a döntőben az első párbajt sajnos elveszítettem. Persze a csapatban elért elsőség, s a világcsúcs kárpótolt az elmaradt még jobb egyéni helyezés miatt."

A 30+30-as számot két nap alatt rendezték, s a mieink már az első széria után komoly előnyre tettek szert.

„Fantasztikusan lőttük a lassúkat, ami nagyon biztató volt – folytatta Sike. – Szerencsére másnap is minden úgy alakult, ahogy azt terveztük. Nem nagyon fogyott az előnyünk. Laci egy biztos szintet lőtt, Tamás és én még pontosabbak voltunk."

A kimagasló eredményen még a riválisok is meglepődtek.
„Nem volt mostanában ilyen közel senki a világcsúcshoz, mindenki azon csodálkozott, hogy mit művelünk mi, magyarok. Igaz, csak egy körrel javítottuk végül meg a németek több mint tízéves rekordját, de ez épp annyi volt, amennyi az új világcsúcshoz kellett" – tette hozzá befejezésül az érthetően vidám győri sportlövő.

Női légpuskában is szép magyar siker született: Miskolczi Julianna aranyérmet nyert.

A komáromi puskás már az alapversenyben is kiválóan célzott, s 416,2 körös eredménnyel a hetedik helyen zárt, így a nyolcas döntőben folytathatta szereplését egészen parádés, 209,5 körös eredménnyel nyert. A 30 éves sportlövő finálés teljesítményének színvonalát jól érzékelteti, hogy kedden a férfi győztes, az ukrán Aleh Carkov 208,6 körrel szerzett aranyérmet. Miskolczi Julianna pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta Moszkvában, s 1993 óta ő az első magyar, aki a női puskások 10 méteres olimpiai számában Európa-bajnokságot nyert. Akkor Fórián Éva győzött.

Ugyanebben a versenyben Biatovszki Mira a 19., Szijj Katinka pedig az 54. helyen végzett, a magyar csapat pedig a nyolcadik pozícióban zárt.
A női puskások mellett a férfi pisztolyosok olimpiai számát is megrendezték szerdán, itt az egyetlen magyar induló, Tátrai Miklós a 22. lett.

A magyar válogatott négy arany- és két bronzéremmel zárta az Európa-bajnokságot. Korábban a 16 éves Major Veronika a junior lányok mindkét futócéllövő versenyét megnyerte, míg a felnőtt férfi futócéllövő-csapat (Sike József, Tasi Tamás, Boros László), ahogy arról a Kisalföldben beszámoltunk, hétfőn harmadik lett a 40 vegyes számban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lipóton nem számolnak az NB III-mal

Hétvégén Csorna–Lipót rangadót rendeznek a megyei I. osztályban. Tovább olvasom