Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Győri szívvel a világelitben

Triatlon - Az arizonai Ironman Világkupa-győzelem után Hawaiin is nagy dobásra készül a győri Széchenyi ESE triatlonistája, Major József. A győri vasember szeretne javítani a tavaly elért 22. helyén, reményei szerint minimálisan a legjobb húsz közé be tud kerülni.
Indulhat a hawaii vb-n
Major Józsefedzésmunkája beérni látszik, ugyanis évről évre egyre jobban szerepel a világ egyik legnehezebbnek tartott versenyein, az Ironmanen. Jó példa erre legutóbbi nagy versenye Arizonában, ahol az egy évvel ezelőtti ötödik helyről a dobogó legmagasabb fokára ért fel. Mindez tehát nemcsak amiatt fontos mérföldkő, mert a győri Széchenyi ESE versenyzője kvalifikálta magát az októberi hawaii világbajnokságra, hanem azért is, mert a hazai sikerek után – a legutóbbi három magyar bajnokságot ő nyerte – a nemzetközi porondon is megszerezte első nagy sikerét.

Major József Arizona után Hawaiit is szeretné meghódítani. Fotó: Szük Ödön
Major József Arizona után Hawaiit is szeretné meghódítani. Fotó: Szük Ödön

„Korábban állhattam már dobogón, például tavaly Svájcban, ahol harmadik lettem, de az arizonai győzelmem minden képzeletet felülmúlt. Fantasztikus érzés volt, hogy mindenki nekem gratulált, s azt gondolom, ezzel végképp nevet szereztem magamnak a sportág berkeiben, de erre a hírre, úgy tapasztalom, itthon is jobban odafigyeltek az emberek" – mondta a 29 éves Major József, aki tizennyolc éve kezdett el sportolni, s például kerékpárban korosztályos válogatott is volt, vagyis olyanokat utasított maga mögé, akik ezzel a sportággal foglalkoztak.

Úszásban javulnia kell
Ami viszont hátrányt jelent Major számára a triatlonban, az az úszás. Sajnos emiatt rendre lépéshátrányba kerül riválisaival szemben, s ezért pluszenergiákat kell mozgósítania annak érdekében, hogy jó eredményeket érjen el.

Zakariás Géza, aki 2004 óta edzője Major Józsefnek, a következőket mondta: „Az egyik támogatónak hála, sikerült beszerezni egy úszóergométert, ami a technika javítását is célozza. Ezenfelül emeljük az adagokat is a heti tizenöt-tizenhét kilométerről huszonkettő-huszonötre. Így három-négy perces javulás érhető el. Józsi erős kerékpározásban, de itt is lehet az intenzitást fokozni, melyhez egy Watt-mérőóra lehet a segítségünkre. Ezen a területen tizenöt-húsz perc pluszt lehet nyerni. Ha pedig ezt sikerült teljesíteni, akkor már elértük azt, hogy az élboly nem kerül annyira távol Józsitól a futás megkezdésekor, s a kiélezett szituáció – küzdőszellemét ismerve – egy kiemelkedő, akár két óra negyven percen belüli futóidőt is jelenthet."

Major naponta átlagban jó nyolc órát edz, az év elején például tíz hétig a Kanári-szigeteken tréningezett, ahol az összedzésidő meghaladta a négyszáz órát...
Adódhat a kérdés, hogy miből lehet finanszírozni ezt a rengeteg külföldi versenyt, edzőtábort. Hála a kiváló eredményeknek, a cégek is fantáziát látnak Major Józsefben, s szép lassan felsorakoznak a sportoló mellé. Emellett a versenyek többnyire pénzdíjasak, az arizonai VK-siker például 12 ezer dollárral járt. Bár a mifelénk divatos nézet, miszerint egy második helyet sem nagyon tudunk becsülni, nem túlságosan szerencsés, azért jelen helyzetben nagyon nem mindegy, miként végez egy ilyen versenyen a triatlonos, mert egyetlen helyezésen dollárezrek múlnak.

Edzőtábor Nizzában
„A támogatóknak köszönhetően az éves költségvetésem ötven-hatvan százaléka biztosított, a többit úgy kell saját forrásból megoldanom. Szerencsére az eredményekre a versenyek szervezői is felfigyelnek, emlékeznek rám, s ez idővel azzal is járhat, hogy a nevezési díjakból vagy utazási költségekből kisebb-nagyobb engedményeket kapok" – folytatta Major József, aki május végén Nizzába utazik edzőtáborba, majd ott júniusban rajthoz áll egy Világkupán. Augusztusban a hosszú távú magyar bajnokság, októberben pedig az említett hawaii világbajnokság következik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai négyes a Sopronnak - NB III

Labdarúgás - NB III: a csronai Hollósi négyszer mattolta az SVSÉ-t Tovább olvasom