Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Győri LK: Nincs pénzük lőszerre és lőlapra

Sportlövészet - Anyagi gondjaik miatt nem indulnak a legközelebbi országos versenyen a győri lövészek, akik úgy érzik, azzal, hogy a város a támogatási rendszerben csupán a C kategóriába sorolta őket, méltatlan helyzetbe kerültek.
Ugyan volt már jobb évük is, nem panaszkodhattak az elmúlt esztendőre a Győri Lövész Klub versenyzői. Boros László a franciaországi légfegyveres Európa-bajnokságon a junioroknál a hatodik, pontszerző helyen végzett. Ifj. Laczik Zsolt a magyar csapat tagjaként negyedik lett a futócéllövők versenyében a spanyolországi sportlövő Európa-bajnokságon. Két fiatal győri sportlövő is remekelt a csehországi olimpiai reménységek tornáján, Boros László első, Dávid Balázs harmadik lett.


Három helyett két verseny

Nem véletlen, hogy négy győri versenyző, a felnőtteknél ifj. Laczik Zsolt, míg a juniorok közül Boros László, Dávid Balázs és Spárnic Ádám bekerült a nemzeti válogatott idei keretébe. A várostól pedig Petz Lajos-emlékplakettet kapott ifjabb Laczik Zsolt.

Idén Győr adott otthont a Hungarian Open nemzetközi légfegyveres versenynek. Boros László a futócéllövőknél két aranyérmet is szerzett a juniorok mezőnyében. A fiatal tehetség a svájci Winterthurban rendezett Európa-bajnokságon szintén futócéllövészetben lett aranyérmes.
„Hiába a jó eredmények, a következő három nagy verseny közül csak kettőn tudunk részt venni – panaszolta Laczik Zsolt, a klub szakvezetője. – A miskolci országos bajnokságot ki kell hagynunk, mert kevés a pénzünk. Döntenünk kellett, s az ob-érmek helyett a nemzetközi szereplés lehetőségét választottuk. Sportolóinknak válogatókon és formaellenőrzőkön kell lőniük, különben esélyük sem lesz világversenyen szerepelni."


Méltatlan helyzetben

Győr nemrég döntött a sporttámogatások idei keretösszegéről, ahol a lövészek az úgynevezett C kategóriába kerültek, s így nem jár nekik automatikusan pénz, pályázniuk kell a támogatásért.

„Úgy érzem, méltatlan helyzetbe kerültünk. Nem tudjuk ilyen költségvetéssel a sportolóinkat versenyeztetni, de még a megfelelő minőségű lőszert, lőlapot sem tudjuk biztosítani. Számomra érthetetlen, miért került csupán a C kategóriába a szakág. Egyéni sportágakban a kajak-kenu után a lövészet Győrben a legeredményesebb sportág."
Tavaly a klub kertvárosi lőtere leégett, az ott tönkrement eszközök pótlása is sok pénzbe került. Akkor a megye segített újra üzembe helyezni a lőteret.

„A gondunkat, hogy nincs pénzünk versenyekre és lassan már az edzésekre sem, természetesen már jeleztem a sportbizottságnak. Pályáztunk a támogatásra, bízom a pozitív döntésben s abban, hogy megváltoztatják támogatási besorolásunkat."

Laczik Zsolt (középen) akár azt is magyarázhatná versenyzőinek, miért nem tudnak részt venni a miskolci ob-n.
Laczik Zsolt (középen) akár azt is magyarázhatná versenyzőinek, miért nem tudnak részt venni a miskolci ob-n.

Változhat a besorolás

Természetesen utánajártunk, miért a C kategóriába kapott besorolást a sportlövészet. Molnár Péter városi sportigazgató: „Ki kell emelnem, hogy a legfontosabb támogatást maga a város biztosítja Győr sportjának, s amikor a támogatás kialakításához megvizsgáltuk a különböző sportágakat, nagyon sok szempontot kellett figyelembe vennünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon szép eredményeket értek el a győri sportlövők, ám az utóbbi évben felnőttszinten egy kicsit megrekedtek. A döntés azonban nem jelenti azt, hogy évekig ebben a kategóriában kell maradniuk. Nem szabad elfelejteni, ugyan nem a legkorszerűbb létesítmény a lőterük, ám sok egyesülettel ellentétben térítésmentesen használhatják, ami számukra nem kevés megtakarítást jelent."

Olvasóink írták

  • 1. Farnady Ernő 2008. április 24. 12:00
    „Több sportág, szakosztály van, amelyik éppen úgy, mint a lövészek tisztességesebb gondoskodást érdemelnének részint az eredményeik, részint a tömegbázisuk szerint.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meccs a paralimpikonokkal

Szabadidősport - Az elért eredményeken jóval túlmutató sportélményeket jelentett a Budapesten… Tovább olvasom