Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Győri lányok Európa tetején

Atlétika - Két győri versenyző is tagja volt a spanyolországi triatlon Európa-bajnokságon aranyérmet szerző ifjúsági váltónak. Szakály Zsófia és Takács Anna serdülőkorúként állt rajthoz az ifjúságiak mezőnyében.

Szép sikert arattak életük első nemzetközi versenyén a GYVSE versenyzői. A Szakály Zsófia, Takács Anna és az oroszlányi Balogh Barbara alkotta magyar váltó a legjobbnak bizonyult a Pulpiban rendezett triatlon Európa-bajnokságon. A 15 éves győri lányokat éves teljesítményük alapján kiemelték, így indulhattak el az ifjúsági korcsoportban.

A két versenyzővel óvodáskoruk óta Zsófi édesanyja, Liszkai Zsuzsa foglalkozik. „A lányok úszóként kezdtek sportolni, ez alakult át fokozatosan triatlonná. Soha nem volt gond abból, hogy az egyik versenyző a saját gyermekem. Zsófi tudta kezelni a helyzetet, és a csoport is elfogadta. Otthon egyáltalán nem kerül szóba a triatlon, a sporttal csak az edzéseken foglalkozunk. A versenyeket augusztusban és szeptemberben rendezik, ősztől nyárig tart a felkészülési időszak. Tizennégy sportolóból áll a csoportunk, a legfiatalabb versenyző tíz-, a legidősebb húszéves. Anna és Zsófi mellett Búza Bence is részt vett az Európa-bajnokságon, ő a hatodik helyen végzett fiúváltó tagja volt."

 

Szakály Zsófia és Takács Anna a kontinenstorna helyszínén.
Szakály Zsófia és Takács Anna a kontinenstorna helyszínén.

 

Az ifjú Európa-bajnokok elárulták, pályafutásuk legnagyobb sikere a spanyolországi aranyérem.

„Dobogós helyezésben reménykedtünk, de a győzelemre nem számítottunk. Ismeretlen ellenfelek ellen indultunk idegen helyszínen, ami még nehezebbé tette a versenyzést, de végül hatalmas sikert értünk el" – mesélt azEurópa-bajnokságról Szakály Zsófia.

„Külön egy versenyre sem készülünk, most sem volt ez másként. Naponta két órát edzünk, de előfordul, hogy több időt töltünk gyakorlással. Iskola után rögtön megyünk edzésre, csak utána tudunk tanulni. Néha elég nehéz ezt megoldani, de azért sikerül, hiszen mindketten jó tanulók vagyunk" – mutatta be a mindennapokat Takács Anna.

Az Európa-bajnokságon 300 m úszás után 8 km kerékpározás, végül 2 km futás volt minden versenyző feladata, szinte pihenő nélkül. Szakály Zsófia szerint a jó állóképesség alapfeltétel:

„Nem könnyű a sportágunk, hiszen mindhárom számban ugyanolyan jól kell teljesítenünk. A váltó jóval nagyobb felelősséget jelentett az egyéni versenynél, hiszen itt nemcsak magunkért, hanem a társainkért is hajtottunk."

„Ezzel együtt nagyon szeretjük a triatlont – vette át a szót Takács Anna. – A sportolás egyben a hobbink is, ez segít minket át a holtpontokon. A versenyszezon változatos, sok helyre eljutunk ilyenkor. A csoportban jó barátokat szereztünk, akiknek köszönhetően nem csak a fejlődés miatt érdemes edzésre járnunk."

A fiatal tehetségek elmondták, még nagyon sokáig szeretnék űzni ezt a sportot, és a következő idényben a váltó mellett talán egyéniben is nekivágnak a versenyeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más időpontban a Magyar Kupában

Az MLSZ versenybizottságának határozata alapján módosította a Haladás–ETO FC Magyar… Tovább olvasom