Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Győri finomítás a világbajnokságra

Kajak-kenu - A csehországi Tyn ad otthont az idei kajak-kenu maraton-világbajnokságnak. A szombaton kezdődő kétnapos versenyen a győri Graboplast VSE hat versenyzője képviseli hazánkat. A magyar válogatott a felkészülés utolsó szakaszában Győrött edzőtáborozott.

Tyn rövid időn belül másodszor nyerte el a maratoni kajak-kenu világbajnokság rendezésének jogát. A Vltava folyó áradása miatt 2003-ban végül új helyszínen kellett megrendezni a versenyt, idén azonban nincs akadálya annak, hogy a festői szépségű város lássa vendégül a nemzetközi mezőnyt.

Hatan a Graboplast VSE-ből

A Graboplast VSE versenyzői közül Salga István (edzője: Borsodi Géza) kajak egyesben és párosban is rajthoz áll, utóbbiban a szegedi Börcsök Balázs társaként. Női kajak párosban két hazai egység vesz részt a világbajnokságon, az egyesben is induló Kollár Judit (edzője: Fazekas Tibor) a szolnoki Folláth Viviennel, Csay Renáta (edzője: Sztanity László) pedig a tolnai Faldum Berenikével ül egy hajóban. Az ifjúsági korcsoportban kenu egyesben Takács Timót és Lantos Ádám (edzőik:Weisz Róbert és Szabados Krisztián) személyében két győri sportoló is versenyez. A még serdülőkorú Farkasdi Ramóna (edzője: Fazekas Tibor) a gödi Georgopoulou Alexandra társaként vesz részt a női kajak párosok ifjúsági versenyében.

A magyar válogatott Győrött fejezte be felkészülését. A küldöttség azzal a nem titkolt céllal utazik Csehországba, hogy az éremtáblázaton minél előrébb végezzen. Minden szakágban dobogós helyezések várhatók, és a sportvezetők reményei szerint aranyérem is kerül majd a magyar versenyzők nyakába.

Borsodi Géza, a maratoni válogatott győri szövetségi kapitánya szakáganként latolgatta az esélyeket, külön hangsúlyt fektetve a győri versenyzőkre. A női kajakosoknál egyesben és párosban is vár érmet a szakvezető.


 

Csay Renáta második gyermeke megszületése után is jogot szerzett az indulásra, s társával komoly éremesélyekkel száll vízre a vb-n.
Csay Renáta második gyermeke megszületése után is jogot szerzett az indulásra, s társával komoly éremesélyekkel száll vízre a vb-n.

 

Kollár arcüreggyulladása

„Egyesben a győri Kollár Judit, valamint Folláth Vivien, párosban pedig a Kollár–Folláth duó mellett a szintén győri Csay Renáta Faldum Berenikével alkotott egysége indul. Úgy vélem, egyesben a harmadik-hatodik hely tűnik reális elvárásnak a két versenyzőtől. Kissé nehezíti a helyzetet, hogy Kollár Judit a múlt héten megbetegedett, arcüreggyulladása van, emiatt napok óta nem edzett. Ha rendbe is jön szombatig, a kihagyás biztos érződik majd rajta. Ugyan minden betegség rosszkor jön, ez most tényleg a lehető legrosszabb pillanatban érte utol a versenyzőt. Párosban, ha Csay Reni indul, akkor mindig lehet aranyesélyről beszélni, de a dobogóra mindenképpen odaférhet az egység. Tudni kell, hogy Reni tavasszal másodszor szült, ennek ellenére kemény edzéssel megszerezte a kvalifikációt, ami sportemberi nagyságáról árulkodik. A Kollár–Folláth párosnak nyilván az egyes versenyzéssel a kezükben nem lesz egyszerű dolga, de ha minden jól alakul, ők is lehetnek érmesek" – kezdte Borsodi Géza.

Odaférhetnek a dobogóra

A férfi kajakosoknál a dobogós hely már komoly eredménynek számítana.
„Salga István és Jámbor Attila azonos erőt képvisel, s a harmadik-hatodik hely szerintem nem elérhetetlen. Mint mindig, most is a férfi kajakban indul a legnépesebb mezőny, s többek között a spanyolokkal, dél-afrikaiakkal mindenképpen számolni kell. Párosban a Salga–Börcsök, valamint a Jámbor–Petrovics Máté duó lapátol majd. Utóbbi egység új még, de legutóbb a portugáliai Világkupán jól teljesített, hiszen a spanyol egység mögött második lett. Az egyeshez hasonlóan itt is inkább a dobogó alsó foka tűnik reálisnak" – folytatta a kapitány.
Meglesz-e a 15. arany?

A kenu várhatóan most is a magyarokról, pontosabban Csabai Edvinről és Györe Attiláról szól majd. Csabai tizenötödik világbajnoki címét szeretné megszerezni, ehhez az egyéni futam mellett a kilenc éve veretlen kenu páros tagjaként – Györével együtt – is győznie kell.

„Való igaz, ebben a szakágban van a legnagyobb esély a magyar sikerre. A többi magyar kenus egység közül egyesben Gilányi Zsolt, párosban pedig Gilányi Korisánszky Péterrel a negyedik-hatodik helyet érhetik el" – mondta Borsodi Géza.

A magyar válogatott összetételének érdekessége, hogy idén minden egyes induló duplázik, így a lehetséges tizennyolcas keretet mindössze tizenkét versenyző alkotja.

Szólni kell még az ifjúságiakról, ahol a kenusoknál a két győri, Takács és Lantos is dobogóesélyes. A nőknél Farkasdi Ramónáék kijutása nem kis meglepetést keltett, várhatóan azért még hiányzik majd a serdülőkorú versenyzőknél a tapasztalat, de a tisztes helytállás mindenképpen elvárható tőlük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ménfőcsanak, Lébény: eddig százszázalékosak

Labdarúgás - Két együttes még mindig hibátlan a Duna Takarék megyei I. osztályú bajnokságban, a… Tovább olvasom