Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Győri Európa-bajnok

Európa-bajnok lett a magyar ifjúsági lánycsapat a győri EB-n. A sikerből a győri Szakály Zsuzsanna is kivette részét. A fiúk a harmadik, míg a felnőttek versenyében Lipták Tamás a második helyen ért célba.

Szakály Zsuzsanna, a sikeres verseny egyik főhőse.
Győrött rendezték meg tegnap a triatlon ifjúsági csapat Európa-bajnokságot és a felnőttek olimpiai kvalifikációs pontszerző versenyét.
A program a lányok váltójával indult, melyben két magyar együttes vett részt. A szabályok értelmében azonban a végeredmény szempontjából csak a jobbik gárda teljesítményét vették figyelembe.

A papírforma és a háromfős gárdák összeállítása után az éremszerzésre a Gyenesei Judit, Mihályi Krisztina, Arany Gitta triót tartották esélyesebbnek a szakemberek. Így is indult a verseny, mert az úszás után Gyenesei jött ki elsőként a partra, s pattant nyeregbe. A kerékpározás során végig az első háromban haladt a kaposvári lány, s ezt a pozíciót adta át a váltásnál társának az osztrák és az olasz B együttes előtt. Közvetlenül mögöttük a magyar B csapat első tagját, Csáthy Csillát a győri Szakály Zsuzsanna követte.

Ő aztán alaposan belehúzott a vízben, s a kerékpárdepóból már elsőként tekert ki, s a váltásig előnye egyre nagyobb lett. Mivel a befutó ember, Kovács Zsófia sem rontott a helyzeten, rögtön magyar aranyéremmel zárult az első versenyszám.

Érdekesség egyébként, hogy a hat magyar lány közül Gyenesei Judit teljesítette a leggyorsabban – az egész mezőnyt figyelembe véve is harmadik lett – a 400 méteres úszásból, 12 és fél kilométeres kerékpározásból és a két és fél kilométer futásból álló távot. A jobb csapatmunka azonban a B jelű hármas sikerét hozta, nem kis részben a hazai pályán versenyző Szakály jóvoltából.

Következett a fiúk versenye, ahol szintén két magyar „egység" próbálta meg az éremszerzést. Az úszást a spanyolok első embere nyerte. A kerékpározást már az olaszok B csapata vezette fel. A magyar gárda tagjai közül Csortos Imre a harmadik, Gályász Dániel a tizenharmadik helyen haladt. Az első váltásnál Csortos hátrébb került, a második ember, Gyuradinovics Zsolt a mezőny közepén, a bolyban haladt, a másik együttes Erdélyi Nándorral valamivel az első tíz mögött tekert, majd pedig futott. A befejező emberek küzdelméből Nagy-Britannia A csapata került ki győztesen, nagy fölénnyel, közel kétperces előnnyel nyerve az EB-t. Az olasz trió mögött viszont a magyarok nagy örömére Hömöstrei Péter ért célba. A másik hármas utolsó embere, Hajdú Ádám is javított: a nyolcadikra hozta be a B válogatottat.

Délután a felnőttek pontszerző versenye következett. Elsőként itt is a hölgyeké volt a meghosszabbított pálya, amelyet olimpiai távon – 1,5 km úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás – kellett teljesíteniük.
Az úszást a spanyol Pilar Hidalgo teljesítette a leggyorsabban. Mellette az osztrák Eva Bramböck és a két cseh, Anna Supinova és Lenka Radova haladt. Hol egyikük, hol másikuk vezetett, a magyarok közül Szabó Zita és Molnár Erika volt a legjobb, a nyolcadik-tizedik hely környékén álltak. A végét végül a spanyol hölgy bírta jobban, s nyerte meg az olimpiai pontszerző versenyt. A mieink közül Molnár nyolcadik lett, s ezzel az athéni olimpiai részvétel szempontjából fontos világranglistapontokat gyűjtött. A győri Danka Olga tizennegyedikként ért célba.

A férfiak hetvenöt fős mezőnyében több dobogóra is esélyes magyar elindult, elsősorban Kuttor Csabától várták a kiugró eredményt. A viadal első szakaszában meg is volt minden esély a magyar sikerre, hiszen az úszást követő kerékpározásnál még az élbolyban volt valamennyi esélyes magyar.

Menet közben Stefan Perg alaposan megugrott, s ekkor senki nem gondolta úgy, hogy követni kellene az osztrákot, így a futást több mint félperces előnnyel kezdte meg. A célszalagot mégis az ukrán Andrej Glusenko szakította át, kevéssel mögötte Lipták Tamás ért célba, míg Jan Rehula a sydneyi olimpiai bronzérmét egy újabb bronzzal egészítette ki. Az első tízben ért célba Kuttor, Ágoston Szabolcs és Pocsai is, míg a győriek közül Domsits Károly 41., Lanthaller Zoltán 42. lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is Armstrong vezet a Tour de France-on

A német Jan Ullrich nyert a Tour de France kerékpáros körverseny pénteki, 47 km-es egyéni… Tovább olvasom