Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Győri ETO: aki most otthon is elviselhetőbb...

Magyar sportújságírók szavazatai alapján Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC tulajdonosa lett az év vezetője az nb1.hu honlapján.
Mint arról a Kisalföldben beszámoltunk, az nb1.hu többéves hagyományához hűen sportújságírókat felkérve megszavaztatja az év legjobbjait a magyar futballban. A kategóriák közül ezúttal az év legjobb vezetőjét mutatjuk be, lévén hogy a szavazatok alapján a győztes az OTP Bank listavezetője, a Győri ETO FC tulajdonosa, Tarsoly Csaba lett.

– Leginkább mi nehezíti és könnyíti meg Magyarországon egy klubtulajdonos, klubvezető életét?
– Kezdjük azzal, mi nehezíti. Magyarországon ezerkilencszázkilencvenig kizárólag az állam szerepvállalásával történt a labdarúgás finanszírozása. A nyolcvanhatos mexikói kudarccal a presztízsét vesztette el a magyar futball, ennek hatása összeért a gazdasági nehézségek kialakulásával, és nem pusztán összeadódott a két gond, hanem hatványozódva rombolta a magyar foci helyzetét. A másik problémakör az, hogy mi, magyarok mindig múltba fordulók vagyunk, az aktuális válogatottat a Puskás-féle csapattal, az aktuális győri csapatot a Verebes-féle csapattal hasonlítgatják állandóan össze. Ma nem elég jónak lenni, hanem túl kell szárnyalni az elődöket. Ugyanakkor ami nehezíti, az könnyíti is a helyzetünket, mert sikeres emberek segítik, támogatják a klubunk munkáját. Többekkel együtt az elődöm, Szániel János, az ETO legsikeresebb tagja, aki futballistaként és elnökként is magyar bajnok volt, és mellette az ETO 100 Baráti Kör tagjai is teljes odaadással támogatják a klub munkáját. Mi megpróbálunk a múltunkból nem terhet gyártani, hanem segíteni a saját jelenünket.

– Ön kétezer-egyben lett az ETO tulajdonosa, de csak most áll a csapat azon a helyen, ahol vélhetően mindig is látni szerette volna. Sohasem szegte a kedvét az eredménytelenség?
– Dehogynem! Amikor egy-egy bajnokság során elvesztettük az esélyünket arra, hogy megnyerjük az aranyérmet, akkor kicsit mindig meghaltam. De klubelnökként olyannak kell lenni, mint a főnixmadár, újra kell építkezni. Ez eddig sikerült.

Tarsoly Csaba reméli, a nyáron nagy elődje, Szániel János nyomába lép, s elnökként bajnoki címre vezeti az ETO-t. Fotó: nb1. hu
Tarsoly Csaba reméli, a nyáron nagy elődje, Szániel János nyomába lép, s elnökként bajnoki címre vezeti az ETO-t. Fotó: nb1. hu


– Mi változott a korábbiakhoz képest, hogy most fut a szekér?
– Kevesebb a ránc a homlokomon, jobb a kedvem, otthon elviselhetőbb vagyok...

– Az ETO egyike az ország legnagyobb akadémiáinak. Mekkora a merítési lehetősége az akadémiának?
– A merítési lehetőségünk szűkös volt, a győri akadémiánknak meg kellett küzdenie a többi sportág elszívóerejével, mert a győri labdarúgás helyzete nagyon mélyen volt. Nemcsak akadémiát álmodtam meg, hanem egy olyan képzési rendszert, amelyben a sport, a tanulás, a kollégium is helyet kapott. Sok még a teendőnk, mert az akadémiánk, bár sokat lépett előre az elmúlt öt évben, közel sem bír akkora hozzáadott értékkel az ETO-nak, mint amit elvárok, miközben a legjobbak között vagyunk. Szeretném a hat-tíz éves korosztály képzését forradalmasítani, megtaníttatni nekik mindazt, amit ebben a korban kötelező elsajátítaniuk. Aki itt hibázik, nem kap megfelelő alapképzést, az nem tud versenyképessé válni, és lemarad – ezt szenvedjük több évtizede! Erre tud épülni a tizenegy-tizennégy év közötti iskolai program, és ezt viszi tovább a tizenöt-tizenkilenc év közöttiek számára az akadémiánk képzési programja, amely csak akkor lehet sikeres, ha az alapokat hatéves kortól megalkuvás nélkül, tudatosan rakjuk le.

– Van rá esély, hogy Győrben ismét telt házas meccseket láthassunk? Mit tesznek azért, hogy visszacsalogassák a nézőket a lelátókra?
– Elsősorban a csapat jó szereplése a legjobb eszköz arra, hogy az ETO Parkba behozzuk a nézőket. A jó őszi szereplés pozitívan hatott a nézőszámra, komoly közösségi élményt jelentettek izgalmasabb mérkőzéseink, amelyekről beszélgetni, vitatkozni lehetett napokkal később is. A klubidentitásunkkal nincs gond, az ETO-nak komoly szurkolótábora volt, van és lesz is. Általánosságban a hazai viszonyokról azt gondolom, több jobb színvonalú stadion is kell ahhoz, hogy a nézők szívesebben kijárjanak a mérkőzésekre.

Az első három sorrendje: 1. Tarsoly Csaba 103 pont, 2. Garancsi István (Videoton) 53, 3. Illés János (Kaposvár) 48.

Papp Győző (Kisalföld) szavazata: 1. Tarsoly Csaba, 2. Illés János, 3. Tassy Márk (Videoton).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: hosszú út után mindig jó a játék

A Sopron négy légiósa közül a lett center, Anita Teilane maradt ki. Tovább olvasom