Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Győri ETO - Váltás a bajnoki cím után

Tíz év után távozott posztjáról Lencse Gyula, a Győri ETO FC technikai igazgatója. A 46 éves szakember 22 esztendőt húzott le a Rába-parti klubnál. Utódja a volt játékos, Tokody Tibor lett.
Nem a reflektorfényben dolgoznak, nélkülük azonban aligha működhetne egy-egy klub. Lencse Gyula technikai igazgató mindennapjai is a csapatról, az ETO-ról szóltak Győrött. Lehetett szó mérkőzésről, felkészülésről, átigazolásról vagy csupán a játékosok ügyes-bajos dolgairól.

A 46 éves szakember pontosan tíz évvel ezelőtt lett az ETO technikai vezetője, később technikai igazgatója, a napokban azonban elváltak útjaik.

„Nem én kezdeményeztem, de közös megegyezéssel váltunk el, ám erről többet igazából nem is szeretnék mondani – kezdte a volt technikai igazgató. – Nemrég számot vetettem magamban, s magam is meglepődtem, hogy már huszonkét éve kötődöm a győri klubhoz. Az Ipar utcában nevelkedtem, láttam felépülni a korábbi stadiont, az volt a játszóterünk. Aztán játékos lettem, hét évig fociztam az ETO-ban. Többek közt Rugoviccsal, a fiatalabb Somogyival és Mónossal játszottam egy csapatban. Fantasztikus edzőim voltak, Izsáki László, Somogyi József vagy éppen Pálfi Antal. A Verebes-korszakban volt mindez, amikor még megtiszteltetés volt labdaszedőnek is lenni. Aztán a szüleimmel inkább a tanulást választottuk, Pécsett végeztem el a főiskolát, de ezután visszakerültem Győrbe. Garami József, akitől rengeteg tanultam, vett fel utánpótlásedzőnek. Dudás Ádámot az én javaslatomra hoztuk el Lábatlanból, de az én játékosom volt Németh Krisztián és Koltai Tamás is. Ő és Ádám még mindig magáznak."

Fordulatot jelentett az új tulajdonos érkezése.

„Később Tarsoly Csaba vette át az irányítást, akinek ezúton is köszönöm, hogy a klubnál dolgozhattam, majd az időközben Győrbe érkező Klement Tibor, valamint Reszeli Soós István kért fel, hogy legyek én a technikai vezető. Nem volt könnyű a feladat, de azt hiszem, nem vallottam szégyent. Mostanra csak a Honvédnál dolgozó Simon Gábor mondhatja el, hogy nálam tapasztaltabb az élvonalban."

A volt technikai igazgató a tíz győri esztendő alatt tíz edzővel dolgozott együtt, technikai vezetőként 287 NB I-es és 14 nemzetközi meccsen ült a kispadon. Magyar bajnok, háromszor bronzérmes és Szuperkupa-győztes lett a zöld-fehér csapattal.

„Fontos, stratégiai pozíció a technikai vezetőé. Egy-egy hiba nagyon sokba, pontokba, helyezésekbe kerülhet – folytatta Lencse Gyula. – Sokan nem is tudják, melyek azok a feladatok, amelyeket nekünk kell elvégeznünk. A felkészülés alatt van a legtöbb munka: az átigazolások, a próbajátékosok, edzőtáborok körüli teendők ellátása, hogy csak a legfontosabbakat említsem, mind a technikai vezető feladata. A versenyszezonban hazai pályán főrendezőkké válunk, ha pedig idegenben játszunk, elsősorban az utazást szervezzük."

Pályafutása alatt többször fordult elő váratlan, megoldásra váró esemény.
„Volt rá példa, hogy egy törökországi edzőtáborban az esőzés miatt kellett egy nap alatt másik létesítményt keresnünk. De a legemlékezetesebb talán az volt, amikor Grúziába, a Zestafoni csapatához repültünk. Nem szerettünk volna Tbilisziben leszállni, mert akkor öt órát kellett volna még buszoznunk. Megegyeztünk a pilótákkal, akik hajlandóak voltak egy kutaisi katonai bázison landolni. Sokan nem értették az utasok közül, miért szállt le ott a gép. Érdekesség, hogy ezt a repteret pár órával ezután bombatámadás érte. Megúsztuk a hosszú buszozást, s tovább is jutottunk, csak a rotavírus győzött le minket, ami miatt hónapokig beteg volt a fél csapatunk."

Nemrég harminc év után újra bajnoki címnek örülhettek Győrben.
„Valahol mindig is éreztem, hogy egyszer feljutunk a csúcsra. Így éreztem már akkor is, amikor még konténerekben alig öten-hatan dolgoztunk. Határtalan örömöt éreztem, amikor végre bajnokok lettünk. A siker értékét növeli, hogy mindenki kivette belőle a részét a klubban, a tulajdonostól kezdve egészen a portásig."

A váltás ellenére bizakodó maradt Lencse Gyula.

„Közhely, de valaminek a vége egy újnak a kezdete is egyben. Köszönöm mindenkinek, aki a munkám során segített. Ami számomra most öröm, hogy sokkal több idő jut a családomra, főleg a most kétéves kislányomra. Időközben elvégeztem az egyetemet is, s persze szeretném az évek során felhalmozott tapasztalatot a sportban, s lehetőleg Győrben kamatoztatni. Azt azonban, hogy pontosan hol, bevallom, még magam sem tudom." 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz Minimaraton tizenegyedszer

A Mosonmagyaróvári Strucc Futóklub május 18-án rendezi meg a Szigetköz Minimaraton futóversenyt. Tovább olvasom