Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 8°C | 15°C Még több cikk.

Győri Dózsa: távozott egy teljes szakosztály

Cselgáncs - Ritkaság, hogy egy szakosztály összes sportolója elhagyja az egyesületét. A Győri Dózsa mintegy harminc cselgáncsosa döntött úgy: másik klubba igazol. A volt vezetőedző szerint nem voltak megfelelőek a körülmények a lila-fehér egyesületnél.

Nemrég írtunk arról, hogy januártól székesfehérvári színekben versenyez tovább Babos Rita, a Győri Dózsa ötszörös magyar bajnok atlétája. A kiváló hármas- és magasugró hét év után igazolt másik egyesületbe. Távozásában a jobb feltételek játszották a főszerepet.

 
Az alelnök sajnálja

A váltással kapcsolatban megkérdeztük dr. Dézsi Csaba András győri kardiológus osztályvezető főorvost, aki a Magyar Judo Szövetség általános alelnöke:

„Sajnos volt már rá példa a sportágban, hogy megszűnt egy egész szakosztály. A cselgáncs soha nem tartozott az anyagilag jó kondícióban lévő sportágak közé, s a versenyzők infrastrukturális vagy személyi feltételek hiányában időnként kénytelenek váltani. Néha egyébként jót is tehet egy-egy klubcentralizáció, mert több edzőpartnerrel lehet dolgozni nap mint nap. Magyarországon Paks és Kecskemét számít a központnak, nem véletlen, hogy a fővárosból is itt kötnek ki a legeredményesebb versenyzők. Sokat számít, hogy egy nemzetközi viadalra készülő sportoló milyen körülmények között, milyen edzőpartnerekkel gyakorolhat. Ugyan nem ismerem a győri eset döntésének hátterét, azt tudni kell, a városban szinte minden szakosztály a Győri Dózsából nőtt ki. Azt, hogy most megszűnhet éppen a lila-fehéreknél a sportág, sajnálom, s nyilván nem jó hír. Az viszont örvendetes, hogy van hol folytatniuk a versenyzőknek."
Történelmi mélyponton szerepel az egylet felnőtt férfi futballcsapata. A nagy hagyományokkal bíró, egykoron NB I/B-t is megjárt gárda – győzelem nélkül – utolsó helyen végzett ősszel a megyei II. osztály Győri csoportjában. Nincs minden rendben az egyesületnél, ezt jelzi az is, hogy a napokban a cselgáncsosok dobták be a törülközőt.

Nem tudjuk, hasonlóra volt-e példa, de a komplett szakosztály igazolt másik klubba. A váltásról először Gyimes Nikolettet, a lila-fehérek cselgáncsszakosztályának volt vezetőedzőjét – aki a Győri Dózsa színeiben hosszú évekig tagja volt a nemzeti válogatottnak, négy alkalommal bizonyult legjobbnak súlycsoportjában a felnőtt nemzeti bajnokság küzdelmeiben, mastersként világ- és Európa-bajnoki címet szerzett – kérdeztük.

„Csak megerősíthetem, nagyjából harminc versenyző, felnőtt és utánpótláskorú vegyesen igazolt át a Győri Dózsából a Széchenyi-egyetem csapatába. Ahogy arról korábban a klubvezetést is tájékoztattuk, jelentős mértékben leromlottak a feltételek, amelyek között edzettünk – kezdte Gyimes Nikolett. – A birkózócsarnokban, ahol gyakoroltunk, vizesek a falak, eláztak a szőnyegek, s a hőmérséklet sem volt megfelelő. Nagykabátban pedig mégsem lehet ezt a sportot űzni..."
A vezetőedző és lelkes csapata nem felelőst, hanem megoldást keresett az ügyben:

„Nem tisztem, s nem is szeretnék anyagi kérdésekben állást foglalni, de úgy tudom, az iskoláknak, ahol még voltak edzéseink, a klub nem utalta át a már megkapott sportiskolai támogatást, s a szőnyegekre kapott pénz is elakadt valahol. Mivel a saját csarnokunkban nem tudtunk gyakorolni, ez az állapot nem volt tovább tartható. Lépnünk kellett, s mivel én a SZESÉ-nél is edzősködöm, egyértelmű volt, hol folytathatnánk. Mindezt természetesen nem a klubvezetés háta mögött döntöttük el, a régi és új vezetőkkel együtt leültünk megbeszélni a váltást. Azóta sokkal jobb körülmények között az egészségügyi iskolában készülhetünk s nevelhetjük fiatal tehetségeinket" – mondta a szakvezető.

A Győri Dózsa Sportegyesület tavaly határozatlan időre megkapta a győri Bercsényi ligeti létesítmény vagyonkezelői jogát. Egy befektetői csoport segítségével a klubvezetés terveiben többek között egy új motel, a birkózócsarnok emeletráépítésével küzdősportterem, új, 800 néző befogadására alkalmas csarnok és pálya, fedett uszoda szerepelt.
Természetesen megkerestük Horváth Zsoltot, a Győri Dózsa elnökét, hogy mondja el véleményét a komplett cselgáncsszakosztály távozásáról. Az elnök nem kívánta kommentálni a váltást, csupán sok sikert kívánt a dzsúdósoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO FC: ankét és sorsolás

Labdarúgás - A szombati szezonnyitó előtt szurkolói ankétra várja az érdeklődőket a Győri ETO FC. A… Tovább olvasom