Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Győri AC - Sikeres klubot építenek

A Győri AC rövid időn belül több egyéni sportágban is az ország legjobbjai közé szeretne tartozni.
Az egyik fő cél, hogy 2017-ben a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon minél több helyi fiatal kapjon helyet a magyar csapatban.

A Győri AC-t lelkes sportemberek 2012 nyarán alakították újjá egyrészt azzal a céllal, hogy a szocialista diktatúra alatt megszüntetett egyesület néhány egyéni sportágnak új otthona legyen a városban, másrészt, hogy a 2017-ben Győrött rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) idején minél több helyi fiatal kaphasson helyet a magyar csapatban.
Az idei esztendő eleje óta ügyvezetőként Petráhn Barbara irányítja a GYAC-ot. A kétszeres olimpikon egykori középtávfutó (Sydneyben 2000-ben és Pekingben 2008-ban indult) hosszabb ideig tanult és élt az Egyesült Államokban.

A GYAC-ról dióhéjban

A Győri Atlétikai Club 1919. augusztus 13-án alakult meg. A klub fennállásának tízéves évfordulóján már saját sportteleppel és hét szakosztállyal rendelkezett, ahogy az alapítók elképzelték. A klub szép és eredményes időszaka 1945. június 9-ig tartott. Az államrendőrség politikai osztályának véleménye alapján a GYAC tisztújító közgyűlését nem engedélyezték. Az indoklásban szerepelt, hogy a klub működése „a demokratikus Magyarországon politikai szempontból nemkívánatos".
– Kint szereztem egyetemi diplomát, ami nagyjából az itthoni közgazdászdiplomának felel meg. Utána még hat és fél évet töltöttem az Államokban – kezdi bemutatkozásként. – Nem vetődött fel bennem, hogy végleg kint maradok, mert magyarnak születtem, annak neveltek a szüleim és a hazámban akartam élni. Amikor visszatértem, rájöttem, hogy hiányzik számomra a sportos közeg, hiszen tizennyolc évig atletizáltam. Elkezdtem a TF edzői szakát, hogy ez a végzettségem is meglegyen.

A városban korábban más klubok égisze alatt működött tenisz (Győr Révfalui TC) Soós Szabolcs, dzsúdó (Győrszentiváni JSE) Bejczi Zsuzsa, atlétika (Bercsényi DSE) Farkas Roland, torna (szintén Bercsényi DSE) Kollár András vezetésével csatlakozott a GYAC-hoz. A Magyar László vezetésével megalakult kerékpárszakosztállyal együtt jelenleg ez az öt sportág alkotja a klub vázát. Az elmúlt időszakban közülük többen már a GYAC színeiben szereztek magyar bajnoki címeket.

A birkózók, az ökölvívók és a labdarúgók felemelkedése még várat magára.

– A Győri AC elsősorban a helyi tehetségek gondozását és a 2017-ben Győrött megrendezendő EYOF-on való sikeres részvételt tekinti fő feladatának – folytatja Petráhn Barbara. – Bár a labdarúgás nem szerepel az ifjúsági olimpia programjában, de egyesületünk dicső múltjára tekintettel szakosztályunkban az utánpótlás-nevelés beindítását tekintjük egyik legfőbb célunknak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földingné Nagy Judit tiszteletére szólt a Himnusz

Földingné Nagy Judit világbajnoki címet szerzett a budapesti veterán-világbajnokságon. A győri… Tovább olvasom