Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Győrből csábított tehetségeket

Zalaegerszegen öt győri nevelésű labdarúgó lépett pályára az U17-es magyar válogatottban.

Zalaegerszegen öt győri nevelésű labdarúgó lépett pályára az U17-es magyar válogatottban. A dolog szépséghibája, hogy az ötből csak egy az ETO FC játékosa, a többiek már nem a zöld-fehér csapatban futballoznak.
Az Albánia elleni Európa-bajnoki selejtezőn parádésan mutatkozott be a magyar U17-es  labdarúgó-válogatott. A Both József irányította együttes 5–1-re győzött, a mérkőzést a sporttelevízió is közvetítette.

A siker és annak ellenére, hogy az ETO-s Dudás Ádám is tagja volt a nemzeti címeres csapatnak, Győrben valószínűleg  többen is keserű szájízzel álltak fel a készülékek elől. A nemzeti együttesben ugyanis négy Győrben nevelkedett, ám már nem a városban futballozó fiatal tehetség szerepelt. Nikházi Márk, Szabó László, Présinger Ádám és Németh Krisztián jelenleg az MTK futballistái, távozásukban állítólag nagy szerepet játszott a fővárosi együttes nagyvonalú ajánlata. 

Reszeli Soós István, az ETO szakmai igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, talán túlságosan is megbíztak az említett
fiatalokban.

– Majd az idő eldönti, hogy ezek játékosok és szüleik jól döntöttek-e. Németh Krisztiánt és Szabó Lászlót annak idején szerettük volna megtartani, de már a szerződésük aláírása előtt elfogadták az MTK ajánlatát. Mivel nem voltak aláírva a papírok, a fővárosi együttes szinte ingyen elvihette őket, ami persze nem azt jelenti, hogy ha felnőttként szerződést kapnak, nem kell értük kifizetni a nevelési költségeket. Ez jár az ETO-nak. Persze velük nyilván erősebb lenne ez a korosztályunk is, de sajnos így alakult – mondta a szakmai igazgató.

A selejtezősorozatban remeklő utánpótlás-válogatott – szerdán Ciprust is legyőzték Dudásék – zömét az MTK adja. A csapat bázisa az agárdi Sándor Károly Futballakadémia, amelynek irányítója az a Tamási Zsolt, aki az ETO vezetőedzője is volt.

– Jelenleg három korosztályból negyvennégy tanulója van az akadémiának. A fiatalok naponta kétszer edzenek. Az akadémia bentlakásos, teljes az ellátás, a gyerekekhez a helyi gimnázium tanárai járnak órákat tartani. Mikor az MTK-hoz kerültem, ezek a játékosok már a klubnál voltak. Úgy gondolom, nem engem kell megkérdezni, miért nem tudta az ETO megtartani játékosait. Mindenesetre abban biztos vagyok, nagyon tehetséges fiatalokról van szó, akik valószínűleg Győrből is a korosztályos válogatotthoz kerültek volna.

A távozók ellenére – a lányokat is beleszámítva – napjainkban hat-hét korosztályos válogatott labdarúgó nevelkedik a Rába-parti egyesületben. Mindenkivel kötött szerződést a klub, persze aláírás ide vagy oda, így is választhat magának másik csapatot egy-egy játékos. Az előírások szerint például aki iskolát vált, elköltözik, azt el kell engedni.

A győri fiatalok közül nemrég Nagy Patrik távozott, s most már a bécsi Rapidban futballozik. Szerencsére ennek ellenkezőjére is akad példa. A Kisalföldben is beszámoltunk róla, hogy Újpestről tért vissza a Győrben nevelkedett, nagy tehetségnek kikiáltott Gál Bence.

A hamarosan megújuló stadionban egy, az agárdihoz hasonló sportkollégium is épül. Ezzel minden bizonnyal tovább javulhat az amúgy is sikeres győri utánpótlás helyzete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat tanulhat a társaitól

Az újonc Rába Quelle-Foton női csapatának játékosai közül most Tóth Zsuzsannát ismerhetik meg. Tovább olvasom