Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Győrben találta meg számításait

Már magyar állampolgárként lett román bajnok Nyéki Georgian, a győri Patent-Gladiator bokszolója. A 25 éves sportember családjával Magyarországon találta meg számításait, s reméli, összejön a nagy álom, s szerepelhet egy olimpián.
Nyéki Georgian eddigi pályafutása – túlzás és pátosz nélkül kijelenthető – meseszerűen alakult. Egyszer csak fogta magát egy magyar felmenőkkel rendelkező – édesanyja és nagyanyja is magyar – román fiatalember, s Magyarországra jött szerencsét próbálni. Talán ő sem hitte, hogy ilyen hamar révbe ér.

Nyéki Georgian kisfiaival, a három és fél éves Kervinnel és a másfél éves Dáviddal a második otthonát jelentő győri ökölvívóterem közepén. Fotó: Bertleff András
Nyéki Georgian kisfiaival, a három és fél éves Kervinnel és a másfél éves Dáviddal a második otthonát jelentő győri ökölvívóterem közepén. Fotó: Bertleff András

„Édesapám jó sportoló volt, birkózásban román bajnokságot nyert, olimpián is szerepelt, s azt szerette volna, ha én is sportolnék. Megmondom őszintén, az ő sportága nekem nem tetszett, ahogyan minden fiú, én is kipróbáltam a focit, majd úsztam is. Egyszer úgy alakult, hogy egy ökölvívóteremben kötöttem ki, s rögtön megtetszett az egész miliő, s ott ragadtam. Szép lassan fejlődtem, de a nagy áttörés elmaradt, rendre a második vagy harmadik helyen zártam a versenyeket. Az élet sem volt túl rózsás, kevés volt a pénz, nehéz az élet, időközben pedig megszületett a fiam, Kevin is. Fogyott körülöttünk a levegő, s az interneten elkezdtem kutakodni, hogy milyen lehetőségek vannak Magyarországon. Egy barátomon keresztül jutottam így el Nyíregyházára, ahonnan beajánlottak engem Győrbe" – mesélt a kezdetekről a 25 éves bokszoló.

„Úgy érzem, Magyarországon, azon belül Győrben megtaláltam a számításaimat. Nagyszerű szakmai munka folyik a Gladiátornál, aminek meg is lett az eredménye a román bajnokságon. Ellenfelemtől korábban rendre kikaptam, de most sikerült legyőznöm, így aranyérmes lettem. Ez pályafutásom eddigi legszebb sikere. Hozzáteszem, bíztam az első helyben, hiszen a BoxingOne-ligában is megvertem már a riválisomat" – folytatta a sportoló, akinek a ringben Mike Tyson a példaképe.
„Persze nem az életvitele a szimpatikus, hanem ahogyan bokszolt. Én is olyan vagyok, hogy megyek előre, s addig űzöm-hajtom az ellenfelet, amíg csak tudom. Sosem szerettem visszahúzódni, s kivárni" – tette hozzá Nyéki Georgian, aki balhorgát tartja az egyik legnagyobb fegyverének, viszont a jobb felütésben még van hova fejlődnie.
Miközben beszél, két fia, a most 3 és fél éves Kevin, valamint a másfél éves Dávid ott rohangál édesapja körül.

„A kicsiből előbb el tudom képzelni, hogy a nyomdokaimba lép, hiszen amint lát valamilyen bokszzsákra emlékeztető tárgyat, már püföli is. A nagyobbik inkább labdamániás, lehet, hogy ő focizik majd. Én mindenesetre nem erőltetem, majd ők eldöntik. Az én apukám sem volt mérges azért, mert nem az ő sportágát választottam" – mondta a közelmúltban magyar állampolgárrá is vált fiatalember szinte tökéletes magyarsággal.

„Annak ellenére, hogy vannak magyar felmenőim, otthon, Aradon csak románul beszéltünk, így semmit nem beszéltem magyarul, mikor ideköltöztem. Sokan dicsérik, milyen jól elsajátítottam a nyelvet. Feleségem marosvásárhelyi, ő jól beszélte a nyelvet, s a gyerekekkel most magyarul és románul is beszélünk. Előbbi azért jobban megy nekik" – folytatta Nyéki Georgian, aki egy ökölvívótársa révén ismerte meg élete párját: „Az ő testvére lett a feleségem, pedig a ringben mindig megvertem, volt, hogy az orra is eltörött. Egy ideig nem is akart bemutatni egymásnak bennünket, aztán mégis megtörtént, s ma boldogan élünk itt Magyarországon. Lehet, hogy nem vagyunk gazdagok, de azt csináljuk, amit szeretünk, egészségesek vagyunk, két szép gyerekünk van, s nekem is egyre jobban megy a boksz. Mi kellene még...?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BL: Adriano várhatóan nem játszhat az AC Milan ellen

Várhatóan nem léphet pályára az AC Milan elleni, jövő heti Bajnokok Ligája-mérkőzésen Adriano, az FC… Tovább olvasom