Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Győr úszásban is fellegvár lehet - fotók a szépséges Jakabos Zsuzsáról

Rövid idő alatt is hatalmas utat tett meg a Győri Úszósportegyesület. A klub arcát jelentő Jakabos Zsuzsán kívül számos tehetség igazolt a városba a kiváló feltételek miatt.

Győr a folyók városa, de hamarosan az úszóké is lehet. Az Aqua Sportközpont elkészültével ugyanis rohamléptekkel fejlődik a sportág a városban. A fedett uszoda persze önmagában kevés nem lenne ehhez: Petrov Iván régióvezető irányításával olyan szakmai modell kezd kiépülni, amely révén egyre szélesebb alapokon nyugszik a helyi utánpótlás.

- Minek köszönhető, hogy ilyen gyorsan népszerű lett a győri klub az úszók körében? - kérdeztük Petrov Ivánt.


- Nagyképűség lenne azt mondani, hogy az én személyemnek - kezdi mosolyogva. - Győr az úszás szempontjából is nagyon jó hely: ilyen szép uszoda nincs még egy az országban. Budapesten az úszók és az edző kollégák csak megtűrt látogatók a létesítményekben, van, ahol az olimpiai érmeseknek parkolójegyet kell venni, ha edzésre mennek. Nálunk ideális a helyzet, ez egy igazi sportuszoda, amely kiszolgálja az amatőröket is.
- Úgy tudjuk, abban, hogy ilyen lett ez az uszoda, önnek is jelentős érdemei vannak...

- Örülök, ha mások is így gondolják. Nem kell horribilis dolgokra gondolni, csak a tervezésnél és később is folyamatosan kikérték a véleményemet. Ezért van például egy szépen felszerelt tornaterem is az uszodában, és szerettem volna, hogy a nagymedencében keresztben is lehessen úszni. Ha másutt is megkérdeznék a szakembereket, tízből kilencen ők is ilyen uszodát építtetnének.

Jakabos Zsuzsanna, a Győri Úszósportegyesület arca

- Jakabos Zsuzsa mellett egyre több ismert úszó jön Győrbe. Így például a legnagyobb magyar tehetségnek tartott Gyurovics Fanni. Ilyen gazdag a szakosztály?
- Borkai Zsolttal, Győr polgármesterével abban állapodtunk meg 2013-ban, amikor Győrbe jöttünk, hogy Jakabos Zsuzsa lesz a szakosztály arca, mellette pedig felnőnek majd a tehetséges győri fiatalok. Aztán híre ment az országban az itteni körülményeknek és sorra jelentkeznek hozzánk máshonnan versenyzők. Ők nekünk nem kerülnek pluszpénzbe, hiszen bérlik maguknak a lakást, vagy a saját pénzükön vannak Győrben vagy még más klub színeiben úsznak. Engem is a Magyar Olimpiai Bizottság fizet. Velünk edz például Takács Krisztián, a világ hatodik leggyorsabban úszó embere. Balogh Gábor Európa-bajnoki bronzérmes, de még mindketten a Dunaferr versenyzői. Idén júniusban lejár a szerződésük a klubjukban. Nekünk nincs pénzünk a szerződtetésükre, de még változhat a helyzet.

- Kézenfekvő a kérdés: a Győrhöz érzelmi szálakkal kötődő Gyurta Dániel leigazolása is várható-e?
- Gyurta Dánielt a riói olimpia végéig szerződés köti Újpesthez. Az ő idehozatala már komolyabb anyagi terheket róna a szakosztályra, hiszen őt egy nagyobb edzői team készíti fel, közülük legalább egyet Győrbe kellene szerződtetni Dani mellé.

- Mikor érhet be először a győri munka gyümölcse?
- A fejlődés már érzékelhető: tavalyelőtt a hazai ranglistán alig volt győri versenyző, az eredmények alapján a szakosztály tavaly már bekerült a top tízbe. Amikor idejöttünk, akkor harminc-negyven úszó edzett az egyesületben, most csak felnőtt van tíz, közte világbajnoki érmesek. Kétszázan más uszodákban készülnek, hatszázan pedig az iskolákban. Az önkormányzati intézményekben összesen ezerötszáz tanulót mérünk fel. Az úszósportban vidéken mi akarunk lenni a legjobb szakosztály és idővel ez a célunk országosan is. Szeretnénk a kinevelt tehetségeket itt tartani, de annak is örülök majd, ha a tudásuk alapján néhányan amerikai ösztöndíjat kapnak, mert ez a mi munkánkat is minősítené. Gyurinovics Fanni résztvevő lesz az idei EYOF-on és az ifi vb-n is Szingapúrban. Két év múlva a győri fesztiválon remélem, több versenyzőnk indulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három szponzor nem újítja meg szerződését a FIFA-val

A Castrol, a Continental és a Johnson & Johnson döntött úgy, hogy nem újítja meg a korábbi… Tovább olvasom