Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Győr: újabb sportág a palettán

Tavaly alakult meg Győr első amerikaifutball-csapata, az első mérkőzését áprilisban játssza az együttes.

illusztráció
Tavaly ősszel megalakult Győr első amerikaifutball-csapata. Az edzéseken rendszeresen több mint harmincan vesznek részt. Az első mérkőzést áprilisban játssza az együttes.

A sportcsatorna rendszeres közvetítéseinek köszönhetően ma már Magyarországon is egyre több amerikaifoci-csapat alakul. A „tojáslabdás" futball tavaly ősz végén Győrbe is betört és a már évtizedes múltra visszatekintő Budapest Wolves (korábban Star Force, majd Cowboys) mellett az országban másodikként megalakult a Győr Sharks. Szinte ezzel egy időben Debrecenben is elkezdték űzni a sportágat (a cívisvárosban Gladiators a csapat „utóneve"), s a hírek szerint a folyamat nem áll meg. Hamarosan Nagykanizsa lehet a következő állomás, ahol hivatalosan bejegyzett együttes szerepel.

Kellenek is a csapatok, mert a tervek között szerepel a magyar bajnokság beindítása. Boda Gábor, a Győr Sharks edzője, egyben a „Farkasok" másodedzője és játékosa elmondta: ahhoz, hogy megalakulhasson a szakszövetség, minimum három éven át ki kell írni bajnokságot.

A sportágat az utóbbi időben két, a médiában jól ismert személyiség karolta fel. A kereskedelmi televíziózásban elhíresült Árpa Attila azonban nem csupán szervezőként vesz részt a népszerűsítésben, maga is játszik: oszlopos tagja a Budapest Wolvesnek. Menedzserként áll a sportág mögött Dámosy Zsolt, aki Kovács „Kokó" István legfőbb patrónusa volt az olimpia, világ- és Európa-bajnok ökölvívó profikarrierje során.
„ A nagy áttörést egyértelműen a sportcsatorna közvetítései hozták meg, míg Árpa Attila és Dámosy Zsolt jelenléte a ránk irányuló figyelmet tartja fenn" – mondta Boda Gábor.

Ami a győri „Cápákat" illeti, jelenleg úgy harminctagú biztos játékoskerettel rendelkezik a csapat. Ennyien látogatják az edzéseket, melyeket kedden 17, csütörtökön pedig 16 órától tartanak a Széchenyi-egyetem külső sporttelepén (Körtöltés út, a Szent-Györgyi-iskola mellett). „ Persze ez nem azt jelenti, hogy elegen vagyunk. Ez a létszám arra már jó, hogy rendesen tudjunk edzeni, de természetesen szívesen fogadunk új játékosokat" – folytatta az edző.

A Győr Sharksot egyébként két helyi fiatalember szervezte meg. Becs László és Cserjés Ká- roly külön utakon fogott hozzá a csapat létrehozásához. A közös pont a Budapest Wolves volt. Mindketten a „Farkasokhoz" fordultak segítségért, s így találtak egymásra. „Mint később kiderült, külön-külön tavaly szeptember körül fogtunk hozzá a szervezéshez.

Mikor összeismerkedtünk, kiderült, nagyjából ugyanazok az elképzeléseink. Szerencsére Karcsi révén sikerült helyet szerezni az edzéseknek, s ami örömteli, hogy most már egy nagy létszámú csapat jár le rendszeresen a foglalkozásokra, s nyugodtan kijelenthetem, nagyon jó és kitartó társaság jött össze" – mondta el Becs László, aki korábban maga is több sportágba – többek között a labdarúgásba és az úszásba – is belekóstolt.

„ A legtöbben főiskolások és középiskolások a csapatban, míg a sportmúltban a kajak-kenu a nyerő" – fűzte hozzá Becs László, aki nem mellékesen a csapat névadója is. P nevezte el ugyanis Cápáknak a győri gárdát. „Kedvenc állatom a cápa, ezért gondoltam, hogy »Sharks« legyen a nevünk. Érdekes, hogy Cserjés Karcsi is ezen az elnevezésen gondolkozott, pedig nem is beszéltünk össze" – mondta el a névválasztás körülményeit a „keresztapa".

A Győr Sharks jelenleg még csak edz, de az első mérkőzésre sem kell sokat várni. Április 24-én Budapesten csapnak össze a győriek a Debrecen Gla- diatorsszal. Addig viszont marad a gyakorlás, valamint vasárnap éjszaka a 39. Super Bowl a védő New England Patriots és a Philadelphia Eagles között, mely minden csapattag számára kötelező „házi feladat"...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védőt verni volna jó

Ma este hat órától a címvédő francia Valenciennes csapatát fogadja az MKB-Euroleasing. Tovább olvasom