Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Győr rendezte a junior ökölvívó OB-t: Csötönyi elégetett

Ökölvívás - Győrben rendezték a junior ökölvívók országos bajnokságát. A versenyen ott volt az amatőr szakszövetség elnöke, dr. Csötönyi Sándor is.

– Ön az amatőr szövetség első embere, s a győri ugyan rangos, ám mégiscsak egy juniorviadal. Minden ilyen versenyen ott van? – kérdeztük dr. Csötönyi Sándort két mérkőzés között.

– Ha tehetem, minden utánpótlásversenyt megnézek, hiszen mégiscsak ezek a gyerekek jelentik a jövőt. Ráadásul nemcsak sportvezető, mesteredző is vagyok, no meg nagyon szeretem a várost is, bokszolóként Győrben vívtam életem második meccsét, s ezt azóta sem felejtettem el.

Nemrég egy internetes oldalon úgy fogalmaztak, ön a magyar amatőr ökölvívás keresztapja, s hogy Csötönyi Sándor nélkül már rég ellehetetlenült volna a szövetség. Hogy látja a sportág hazai helyzetét?

– Ha szabadna, keresztapa helyett inkább pápa, én így fogalmaznék. Amióta átvettem az elnöki pozíciót, több lett az egyesület. Míg kilencvenötben hatvanhét, most százhuszonnyolc magyar klub működik. Népszerű az ökölvívás, több a versenyző, több a néző. Nemrég Debrecenben jártam, ahol azt mondták, szeretnék, ha a futballmeccseken lenne ennyi néző, pedig ott népszerű a foci. Tény, élek-halok a bokszért, s amit tudok, mindent megteszek a sportágért.

– Nemrég ezt magas állami kitüntetéssel honorálta Sólyom László. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetését kapta meg. Meglepődött?

– Meg, mert nem is mint sportvezető, hanem közéleti személyiség kaptam a kitüntetést. Persze megnyugtattak, hogy aki ennyit tesz, hogy hátrányos helyzetű emberek sportolhassanak, az megérdemli ezt az elismerést.

– Többek szerint is a sportág gyenge pontja a pontozás. A legutóbbi olimpián több magyar is „áldozata" lett a rendszernek.

– Tény, vannak hiányosságok és szerencsétlen úgymond keresztbe pontozások. Az öt pontozóból egyszerre háromnak kell egy időben jeleznie a találatot és ez nem mindig sikerül. Az európai szövetség alelnökeként előterjesztettem ennek megváltoztatására több javaslatot is.

– Úgy tűnik, nincs most olyan nagy egyéniség az amatőrök közt, mint korábban mondjuk Gedó, Kovács vagy Erdei volt.

– Vannak tehetségeink, de változik a világ. Négyévente „kirabolnak" bennünket, az aranyérmeseink profiknak állnak. Ha mondjuk úszásban kivennék Cseh Lacit, kajakban Janicsot, hol lennének? Nekünk mindig vannak tartalékaink.

– Ha már a profikat említi: itthon nincs lehetőségük, külföldön pedig úgy fest, nem becsülik meg őket.

– Magyarországon nincs nagy szponzor, aki segítene. Külföldön pedig inkább a hazai bokszolót támogatják. Erdeit már háromszor némettel akarták megveretni, mert túl sokba kerül nekik. Vannak problémák. Amíg Magyarország gazdaságilag nem tud megerősödni, nem lesznek támogatók, s nem is várhatunk mást.

– Úgy tudjuk, hat unokája is van. Lesz közülük bokszoló?

– A három lány atletizál és táncol, a három fiúból kettő más sportágat, a kézilabdát és a futballt választotta. Sosem erőltettem, hogy bokszoljanak, ám a legkisebbikben, a kétéves Mátéban mocorog valami. Belőle lehet még valaki.


Galéria kép


Öt érem a megyében maradt

A győri ob-n öt megyei versenyző szerzett érmet. Barcsa Gábor (Győri Dózsa) ezüst-, Bugyik Imre, Sarkadi Lajos (mindkettő soproni Gyevát) és Máté Dávid, Tóth Martin (mindkettő Soproni Sportiskola) bronzérmes lett.

„Korábban egy bécsi bokszgálán, Őri Józseffel vetődött fel bennünk az ötlet, hogy Győrben is jó lenne rendezni egy viadalt. Tavaly aztán engedélyt kértünk erre a szövetségtől, amit meg is kaptunk. Így került a Győri Dózsa birkózócsarnokába a bajnokság. Érdekesség, és bevallom, magunk sem vártuk, de rekordszámú nevezés érkezett. Ötvennégy egyesület több mint százötven fiatal bokszolója jött el Győrbe. A városi sportigazgatóságnak köszönhetően – amely segítséget nyújtott a rendezés tárgyi feltételeiben – a verseny második napjára még kétszáz széket kellett elhelyeznünk a csarnokban" – mondta a sikeres versenyről Horváth Zsolt, a Győri Dózsa elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal NB I: hatot lőtt az ETO az Fradinak

Futsal - Az élvonalbeli futsal-bajnokság hatodik fordulójában a Duna Takarék ETO egy gólokban gazdag… Tovább olvasom