Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Győr régiós úszóközpont lett

Amíg a sportág nincsen rendszerbe foglalva, addig a tehetségek beáramlása teljesen véletlenszerű és esetleges.
A szervezett utánpótlás-nevelés fontosságát hangoztatta kedden Győrben, sajtótájékoztatón Petrov Iván, az úszószövetség nyugat-dunántúli régiófelelőse, Jakabos Zsuzsanna olimpikon edzője.

„Amíg a sportág nincsen rendszerbe foglalva, addig a tehetségek beáramlása teljesen véletlenszerű és esetleges" – fogalmazott, annak fontosságát hangsúlyozva, hogy minden gyerek képességeit legalább egyszer fel tudják mérni, így választva ki a jövő versenyzőit. Mint mondta, azzal számolnak, hogy jövőre ötezer, a következő években pedig ezerötszáz óvodást, illetve általános iskolás első vagy második osztályos gyereket tudnak felmérni.

Hangsúlyozta: óriási ugrást jelent a győri úszósport számára a jövő őszre megépülő uszoda, amelynek alapkövét múlt pénteken tették le; az ötvenméteres medencében rendelkezésre álló edzésidő a négyszeresére, a pályafelület az ötszörösére nő az új létesítménnyel.

Emellett – emelte ki – közel háromszorosára ugrik a munkaidőn kívül használható, azaz a lakosságot is kiszolgáló pályaórák száma, ezzel pedig minden győri polgár uszodahasználati igényét ki lehet elégíteni.

A Magyar Úszó Szövetség kiemelt programja lesz a győri úszóakadémia, ami azt is eredményezi, hogy „akármilyen sportolót igazolunk, az több pénzt hoz a városnak, mint amennyibe kerül" – mondta.

Petrov Iván megemlítette: az akadémián a sportolás és a tanulás összhangba hozásán is dolgoznak majd, hiszen „az, hogy valakiből elit úszó lesz, nem jelenti azt, hogy nem kell tanulnia, vagy nem kell később, a civil életben megállnia a helyét".

„A győri úszóakadémia példaegyesülete a Budapesti Spartacus, amely 1987 óta valamennyi jelentősebb világversenyről éremmel tért haza" – jegyezte meg. Emellett győri versenyrendszert hoznak létre azok számára, akik 25 éves kor fölött is elkezdenék az úszást, a partneregyesületek tagjainak úszásoktatását is támogatják majd, versenyrendszerben élesztik újjá a diáksportot, valamint extrabevételt remélnek külföldi partnerek bevonásától, például itteni edzőtáborok szervezésével, illetve az edzőképzéssel – tette hozzá.

Borkai Zsolt, a város polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az eseményen arról beszélt: 16 sportág, köztük az úszás kap az elkövetkező években többmilliárdos, kiemelt kormányzati támogatást.

Hozzátette: ennek a sportágnak számos kiemelkedő eseményét rendezik Magyarországon; 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) és a junior-világbajnokságot, 2021-ben pedig a felnőtt vizes-világbajnokságot. Megjegyezte, ezért is cél az, hogy a versenyzők és az utánpótlás tagjai olyan szintre jussanak, hogy ezeken a viadalokon jó eredménnyel szerepelhessenek.

Borkai Zsolt utalt rá: a város költségvetésének több mint egy százalékát fordítja sporttámogatásra, és hasonló nagyságrendben költ az infrastruktúrára is, akárcsak az EYOF létesítményrendszerének felépítésére. Így az infrastrukturális feltételek már adottak lesznek az úszás magasabb szintre emeléséhez, aminek része Jakabos Zsuzsanna olimpikon Győrbe szerződtetése is.

Az úszónő ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, a Győrbe költözése óta eltelt két hétben azt tapasztalta a helyi embereken, hogy büszkék arra, hogy itt élhetnek.

„Remélhetőleg én is az leszek, s abban is bízom, hogy a győri polgárok büszkék lesznek rám, az eredményeimre. Ehhez nekem nem kell mást tennem, »csak« úszni. Persze előbb még teljesen rendbe kell jönnie a közelmúltban műtött vállamnak" – mondta Jakabos Zsuzsanna, hozzátéve: reméli, hogy az ifjúsági olimpia legalább olyan lökést ad a mostani tehetségeknek, mint neki, aki tíz éve két arannyal térhetett haza az EYOF-ról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röplabda: búcsú a Magyar Kupától

Tovább olvasom