Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Győr is olimpiai helyszín lenne

A Magyar Olimpiai Bizottság „Társadalmi párbeszéd az olimpiáért" programján mutatta be az olimpiarendezés feltételeit és várható hatásait a győri közönségnek.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) „Társadalmi párbeszéd az olimpiáért" című konferenciasorozatának tegnap Győr volt az állomása. Az esemény megnyitójaként a város polgármestere, egyben a MOB elnöke, Borkai Zsolt elmondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által decemberben elfogadott Agenda 2020 reformcsomag a kisebb országoknak, így hazánknak is lehetőséget biztosít olimpiai rendezésére. Az úgynevezett gazdaságos olimpiáknak köszönhetően ugyanis gazdaságilag is sikeres olimpia lehet a 2024-es. A pályázat benyújtásáról a mai közgyűlésén dönt a MOB.

A polgármester hangsúlyozta, „ez az olimpia jár nekünk", hiszen a magyar sportolók a legeredményesebb olimpikonok közé tartoznak, valamint Közép-
Európa még nem adott otthont nyári olimpiai játékoknak.

A gazdasági előnyöket taglaló panelbeszélgetésen Bienerth Gusztáv gazdasági szakember hozzátette, ma nyilvánosságra hoznak egy friss megvalósíthatósági tanulmányt, amelyben Budapest mellett több vidéki város, köztük Győr is szerepel olimpiai helyszínként. A szakember hozzátette, egy világszintű sportesemény rendezése több munkahelyet és új lehetőségeket jelentene az ország lakóinak.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, dr. Baráth Etele úgy látja, az olimpia megszervezése a következő húsz évre irányt mutatna a magyar sport fejlődésének.

Mocsai Lajos, Dusev-Janics Natasa, Bóta Kinga, Polgár Judit, Regőczy Krisztina, Fazekas-Zur Krisztina, Csay Renáta és a beszélgetés moderátora, Fazekas Erzsébet a győri rendezvényen. Fotó: Mészáros Má
Mocsai Lajos, Dusev-Janics Natasa, Bóta Kinga, Polgár Judit, Regőczy Krisztina, Fazekas-Zur Krisztina, Csay Renáta és a beszélgetés moderátora, Fazekas Erzsébet a győri rendezvényen. Fotó: Mészáros Má


Dr. Andrási Krisztina sportközgazdász szerint a meglévő létesítményekre és infrastruktúrákra építve minden feltétel adott egy sikeres olimpia lebonyolításához, valamint a sikeres pályázat javíthat az ország önbecsülésén is. A Corvinus Egyetem adjunktusa fontosnak tartja, hogy a sport az emberek figyelmének célkeresztjébe kerüljön.

A legendás kézilabdakapus, Rácz Marianne úgy fogalmazott: szervező országként több sportoló, köztük a röplabda- és a kosárlabda-válogatott is részt vehetne a világversenyen.

„Célunk, hogy olyan összefogással valósítsuk meg ezt az elképzelést, ami a későbbiekben is jó példa lesz" – fogalmazott a hétszeres BEK-győztes kézilabdázó.

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora – többek között – a főváros és a vidék helyzetének rendezését várja a hazai olimpiától. Ő a győri EYOF szervezését hozta fel az összefogás példájaként.
Az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs igazgatója, Lőre Péter elmondta: olimpiai házigazdaként az ország életszínvonala is javulna. Ő a „vízi utak" javítását szorgalmazza a győri lakosok számára is.

Mihalicz Antal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara elnökeként kiemelte, hogy Győrben olimpiai küzdelmek lebonyolítására alkalmas létesítmények vannak.

Sági Géza, a Győr-Szol zrt. elnök-vezérigazgatója több parkolási lehetőség biztosítását, valamint a péri repülőtér fejlesztését említette az olimpia lehetséges gazdasági előnyeiként.

A „Bajnokok kerekasztala" című panelbeszélgetés során sportemberek, így Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester, Kovács „Kokó" István olimpiai bajnok ökölvívó, Bóta Kinga tizenegyszeres világbajnok kajakozó, Dusev-Janics Natasa háromszoros olimpiai és tizenkilencszeres világbajnok kajakozó és Fazekas-Zur Krisztina olimpiai és világbajnok kajakozó meséltek olimpiai élményeikről, valamint véleményezték az ötkarikás játékok hazai szervezésének ötletét.

Vincze Ottó kétszeres magyar bajnok, kupagyőztes labdarúgó elmondása szerint egy Budapest-központú olimpia új kihívásokat és célokat jelentene a ma és a jövő magyar sportolóinak egyaránt.

Regőczy Krisztina világbajnok műkorcsolyázó pedig a fiatalságot a digitális világtól újra a sport felé fordítaná, aminek az ötkarikás játékok nagy lökést adnának.

A pályázatokat 2017-ben, Pekingben bírálja el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lipták az osztályelső

Akárcsak ősszel, az év végén is Lipták Zoltán lett a Győri ETO FC legjobbja a Kisalföld osztályzatai… Tovább olvasom