Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Gyirmóton a bajnoki cím után is tovább harcolnak

Labdarúgás - A magyar labdarúgás második vonalában lett bajnok a Gyirmót. Horváth Ernő, a klub elnöke természetesen elégedett, annak ellenére, hogy úgy fest, az aranyérem ellenére sem indulhat az NB I-ben az együttes. Sportdöntőbírósághoz fordulnak.
– Sporttörténeti sikert ért el a Gyirmót, a csapat a hazai labdarúgás második vonalában lett bajnok. Nyilván elégedett és büszke most.

– Természetesen az lehetek, vagyis lehetünk, testvéremmel és tulajdonostársammal, Horváth Ferenccel, akivel édesapánk halála óta együtt irányítjuk, üzemeltetjük az egyesületet. S persze az edzők, játékosok, s mindenki, aki részese volt ennek az elsőségnek.

– Mi a titka, hogy évről évre jobb az együttes? Csak pénz kérdése bajnokcsapatot csinálni Magyarországon?

– Nem hiszem. Nálunk nem csupán az anyagiakon múlik a siker. Gyirmóton hosszú távra szavazunk bizalmat az edzőknek, úgy gondolom egyébként, ebben az aranyéremben Kiprich József mellett például a korábbi trénernek, Hannich Péternek is megvan a maga szerepe, s a játékoskereten sem változtatunk drasztikusan. Sosem volt nagy mozgás az együttesnél, most is nyolc olyan futballista van a csapatban, akik már a harmadosztályban is nálunk játszottak. Nem tisztünk és nem is szólunk bele a szakmai munkába, az eredményeket csak a szezon végén szoktuk értékelni, elismerni.

– Kiprich József edző, valamint a játékosok is kiemelték: fontos, hogy a klubnál rendezettek a körülmények. Sokat áldoznak az együttesre?

– Az anyagiakat tekintve az első öt csapat között mindenképpen ott vagyunk a másodosztályban. Közel hetvenmillió forint a Gyirmót éves költségvetése. Tény, hogy Kiprich Józseftől kezdve a takarítónőig bezárva mindenki percre pontosan megkapja a járandóságát a klubban, de úgy érzem, nem csak ez a lényeg. Az, hogy a sikert együtt akarta a társaság, többet ért bármilyen anyagi motivációnál.

– Tavaly októberben még óvatosan fogalmazott, azt mondta, az első lépés, hogy úgymond helyzetbe hozzák a futballisták: vagyis nyerjék meg a bajnokságot, majd akkor testvérével, Horváth Ferenccel eldöntik, induljanak-e az élvonalban. Aztán úgy öt-hat fordulóval a vége előtt mintha már egyértelműen a feljutás lett volna a cél.

– Igen, mert érezhető volt, hogy a játékosok és az edző is nagyon komolyan gondolja a feljutást. Nem is lebegett más cél a szemük előtt, mint hogy megnyerjék a versenyfutást, ezért is sikerült ilyen jól az utolsó hat forduló.

– Őszi bajnokként vágtak neki a folytatásnak, volt, hogy nem álltak az első helyen, bízott benne, hogy végül aranyérmesek lesznek?

– Éreztem a társaságban annyi erőt és kitartást, ami végül elég lehet a végső győzelemhez. Nagy örömünkre ez aztán sikerült, az utolsó fordulóban már elég volt egy pont az aranyéremhez.

– Óriási vihart kavart a hiányzó licenc. Ahelyett, hogy arról faggatnánk, hogy mit vár mondjuk egy Gyirmót–Újpest összecsapástól, azt kell kérdeznünk, miért nem indulhat a csapata a Soproni Ligában.

– Nagyon sajnálom a malőrt, de a szabályok ránk is vonatkoznak. Ahogy azt többször is elmondtuk, a Gyirmót megfelel minden licenckövetelménynek, s hogy nem kaptuk meg az induláshoz szükséges jogot, az önhibánkon kívül késve beérkezett igazolások miatt alakult így. Sajnálom, hogy a késés nagyobb súllyal bírt, mint az, hogy végül is nálunk minden adott az élvonalhoz.

– Tényleg az UEFA-ig is elmennek, mert úgy fest, nincs sok sanszuk a döntés megváltoztatására?

– Bírósághoz, ügyészséghez nem fordulunk. Viszont a független sportdöntőbíróság elé visszük az ügyet. A döntést az MLSZ-nek is el kell majd fogadnia és ha esetleg ott sem nekünk adnak igazat, az európai szövetséghez fordulhatunk.

– Ha végül pozitív döntés születne, akkor sem maradna idő felkészülni az élvonalra.

– Lehet, hogy egy-két poszton meg kéne erősíteni az együttest, de alapvetően az a csapat indulna a Soproni Ligában, amelyik kiharcolta a feljutást, úgyhogy ezzel nem lenne probléma.

– Tudjuk, hogy a csapat technikai vezetője tehetséges, ám rutintalan sportvezető. Nem lett volna szerencsésebb egy tapasztaltabb személyre bízniuk a licenccel kapcsolatos feladatokat?

– Inkább úgy mondanám, Pintér Dávid túl jóhiszemű volt, s azt mondták neki, hogy minden rendben van, s aláírt egy olyan papírt, amit nem kellett volna. Le is mondott, de ezt nem fogadtuk el. Így utólag azonban belátjuk, érdemes lett volna az egész licenceljárást egy gyakorlottabb szakemberre bízni.

– Vannak, akik úgy vélik, a vezetőség igazából nem is akarta a feljutást, az NB I már sok lenne anyagilag is a klubnak.

– Nézze, a nevezési és fellebbezési díjak több mint hárommillió forintba kerültek csak eddig. Annyi pénzünk nekünk sincs, hogy hárommilliót csak úgy kidobjunk az ablakon. Szerettünk volna az NB I-ben indulni.

– Ha marad a másodosztály, elég motiváltak lesznek újból azok a labdarúgók, akik mégsem indulhatnak az NB I-ben?

– Erre gondolni sem akarunk, cél az első osztály. Azt viszont már megszoktuk, hogy nekünk általában dupláznunk kell, kétszer lettünk elsők a megyei első osztályban és az NB III-ban is.

– A csapat támogatását édesapjuktól örökölték, aki nem érte meg ezt a nagy sikert. Mit gondol, ő is megcélozta volna az első osztályt?

– Ebben biztosak vagyunk. Remélem, fentről látta, hogy bajnok lett az együttes. A cégünk, amit korábban ő irányított, már támogatott első osztályú együttest, az ETO-t. Büszke lenne, ha a Gyirmót lenne a következő.

Olvasóink írták

 • 10. colomano 2009. június 17. 13:23
  „Idézet egy blogból:
  "Nem tisztem védeni az MLSZ-t de a Gyirmótiak ügye kapcsán egy-két klubvezető elgondolkodhatna: ha a kacsa nem tud úszni, akkor a víz a hülye?

  Korábban foglalkoztunk már itt a licenc ügyekkel, most megnézném a dolog másik oldalát.
  De egy kicsit messziről futok neki. Magyarországon sok baj van a focival, sok mindenben le vagyunk maradva. De a leginkább; véleményem szerint edzők és sportvezetők terén. (A legkevésbé menedzserek terén, mert akik el tudják adni nyugatra Tőzsért, Kristont, és például Waltnert a Boca Juniorsba azok tudnak valamit!).
  Az MLSZ betölt egyfajta közellenség szerepet, amit persze kiérdemeltek szó se róla. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden döntésük hibás lenne. Nézzük a konkrétumokat.
  A Gyirmótnak elég volt a döntetlen, hogy első helyen végezzen a nyugati csoportban, a Pápának nyernie kellett, mert a Pécs még befoghatta volna őket; ám nem így történt. Így jelenleg az a helyzet hogy hiába lett első a Gyirmót a Pápa jut fel az NB1-be. És itt lehet szidni az MLSZ-t meg a licencadó bizottságot, ami a Fradi kizárása óta reflektorfényben úszik. Mert hogy őket jogtalanul zárták ki. Ezt talán még sok ellendrukkerük is elismeri. Ám az is jogtalan volt hogy olyan dologért 6 pont levonást kapnak (amit később a bajnokság alakulása miatt visszakapnak) amiért máshol nem úsznák meg ennyivel, meg mi sem, mert mai napig emlékszünk, ahogy Szentest lerúgják hátulról, ahogy Jovic leüti Bernáthot...és a repülő pedig húzza maga után hogy bajnok a Ferencváros....Szeiler meg olyan képet vág mint Duka ellentengernagy a Futbólia című film végén. Na de megéltünk mi már sok hasonlót. A kupában a Fehérvár Debrecen meccs előtt Poleksic nem állhatott a hajdúságiak rendelkezésére, mert válogatott kötelezettségeinek tett eleget. Kérték a meccs elhalasztását, de az MLSZ inkább engedélyt adott a fiatal Verpecz szerepeltetésének tudván, hogy már pályára lépett más csapatban ebben a sorozatban. És egyébként is hogy lehet kupafordulót szervezni válogatott meccsek időpontjára? Szóval megértem, ha valaki szkeptikus bármely ilyen jellegű döntés kapcsán. De!
  Gyirmóton egy olyan fiatalembert bíztak meg a licenc kérelemmel, akinek semmilyen ilyen irányú tapasztalata nem volt. Április 30.-a volt a kérelmek leadásának határideje. Ám a csapattól csak a szükséges dokumentumok egyharmada jutott el a szövetséghez. Ez már elég indok lenne, mert a határidő mindenkire vonatkozik. Mégis kaptak öt nap haladékot. Pintér Dávid el is vitte a hiányzó dokumentumokat, de nem mindet, még öt így is hiányzott! Ezt még ott a technikai vezető alá is írta ezt az idevonatkozó jegyzőkönyvben. A hiányzó dokumentumok között volt a megkerülhetetlen APEH-igazolás, ami tulajdonképpen a legfontosabb. Könnyen morális kérdést lehet csinálni ebből az ügyből, mert Gyirmóton rendezettek a körülmények, évek óta tudatosan építik a csapatot. Viszont messzire vezethet egy számukra kedvező döntés. Mert akkor jövőre, ha senki nem tartja be a határidőt, akkor mi lesz? Ilyen alapon akkor már senkit se lehet kizárni, mert hogy egyszer már szemet hunytak e felett.
  Nem lehet egy klub profi, ha a vezetősége amatőr. Két példa még erre. Tavaly 4 pontot vontak le tőlük, mert jogosulatlanul (4 sárga lap miatt) szerepelt egy játékosuk. Előtte 9 pontot veszítettek, mert nem vették észre, hogy egyik 21 éven aluli játékosuk nem magyar állampolgár. Most viszont sokkal több forog kockán.

  A Sportdöntőbírósághoz fordulnak, ha az sem segít; akkor az UEFA-hoz.
  Nem lehet egy klub profi, ha a vezetősége amatőr."”
 • 9. soppet 2009. június 17. 09:12
  „Thomasnak!
  Igen, azzal a különbséggel, hogy a határidő után beadott indulási szándék, ami nem egyenlő a nevezéssel - határidő túllépés miatt sem érvényes.
  Elvitatkozgathatunk mi itt ketten, de a lényeg a Gyirmót SE vezetőinek fejében és cselekedeteiben van.
  Amatőr módon álltak hozzá a licenc és nevezési dolgokhoz.
  Egy komoly szándékú sportvezető nem hozza ilyen helyzetbe csapatát. Vagy ha igen, akkor szándék, más- irányú szándék van a dolog hátterében. Talán erre utal az a tény is, hogy nem hullottak fejek a porba, nem volt olyan felelőse a történetnek, aki elvinné a balhét. Egy komoly egyesület nem engedhet meg ilyen amatőr húzásokat.
  Én erről ezt gondolom.
  Én az eset kapcsán a játékosokat, edzőket és a szurkolókat sajnálom.”
 • 8. Thoomas 2009. június 17. 08:52
  „Soppet, én pontosan ugyan ezt írtam le az előző hozzászólásomban :)”
 • 7. soppet 2009. június 17. 08:28
  „Thomasnak!
  A történetet testközelből ismerem.
  "... Az ülés végén a szövetség elnöksége személyesen is meghallgatta a Gyirmót FC elnök-tulajdonosát, Horváth Ernőt. Mint ismert az NB II Nyugati csoportjában élen álló klub nem teljesítette a licenchez szükséges feltételeket, így győzelme esetén sem kerülhet fel az első osztályba. Az elnökségi tagok átnézték a licenceljárás dokumentumait és megállapították, hogy a folyamat során hiányosság nem fordult elő, illetve mulasztás nem történt...."
  A Gyirmót SE panasszal élt az MLSZ vezetése felé, mely panaszt - mint a fentiek is bizonyítják - az elnökség kivizsgált.
  A Gyirmót SE nem nevezett, nem is adhatott be a kiírt határidőre hivatalos nevezést az NB.I.-re. A tények - az ügyben létrejött és kitöltött nyomtatványok, megírt levelek - nem tanúskodnak arról, hogy a klub nevezési határidőig nevezett.
  "... A június 3-i határidőig a DVSC-TEVA, az Újpest, a Haladás, a ZTE, a KTE-Ereco, a Fehérvár, az MTK Budapest, a Győri ETO, a Kaposvár, a Vasas, a Paks, a Diósgyőr, a Budapest Honvéd, a Nyíregyháza, a Ferencváros, a Pápa és a Pécs jelezte indulási szándékát, majd egy nappal később - határidő után - nevezett a Soproni Ligára az NB II Nyugati csoportjában az utolsó forduló előtt éllovas Gyirmót SE is, függetlenül attól, hogy nem rendelkezik az indulás egyik előfeltételének számító klublicenccel. ...."
  Ezt a klub tulajdonosa a sajtóban pár héttel ezelőtt elismerte.
  Amennyiben járatos lennél a nevezési procedurában, akkor nem állítanál igaztalan dolgokat. Egyébiránt az mlsz.hu oldalon a szabályzatoknál elolvashatod részletesen a szabályzatot.
  Remélem, talán már okosabb lettél ill. pontosabb infókhoz jutottál.”
 • 6. Primax 2009. június 16. 20:49
  „Egy biztos :
  Aki ezt így (el)intézte, egy amatőr volt.
  Ha egy szakemberre bízzák a dolgot, ő - valószínűleg - nem baltázza el.
  Nem hagy nyugodni a kisördög :
  Valaki úgy gondolta :
  " Ennek így kell történnie ! "...., aztán majd "meg lesz magyarázva" valamivel...
  Most már olvasgathatjuk is az "okokat".”
 • 5. Thoomas 2009. június 16. 16:55
  „ha tisztában lennél az egész történettel - azzal ami megjelent a sajtóban, a Gyirmót vezetősége és az MLSZ részéről -, akkor nem beszélnél hülyeségeket...
  De megpróbálom neked kronológiai sorrendben felvázolni az egészet:
  1. a Gyirmót beadta a licenszkérelmet, amelyet az MLSZ elutasított és hiánypótlásra kötelezte a klubot
  2. a Gyirmót második kérelmét is elutasították, mert nem csatolták az APEH, VPOP, önkormányzati igazolásokat
  3. a Gyirmót fellebbezet és beküldte a hiányolt papírokat, de a fellebviteli eljárás során az MLSZ az újjonnan csatolt dokumentumokat már nem köteles figyelembe venni, ezért elutasították a fellebbezést
  4. eljött a nevezési határidő, amikor is a Gyirmót licensz nélkül nem nevezhetett - vagy teljesen értelmetlenül tehette volna ezt meg
  5. a licenszabályzat nemtudom hányadik pontja alapján a licenszkérelmező klubnak joga van közvetlenül az MLSZ elnökségéhez fordulni és új, gyorsított eljárást kérelmeznie. A Gyirmót élt is ezzel a jogával és ezzel együtt benyújtotta a nevezését is. (Ezt egyébként tudnod kéne, hiszen a Baja eleni mérkőzés előtt a hangosbemondóban is elhangzott, előbb pedig azt mondtad jársz meccsekre...)
  6. az MLSZ elnöksége megvizsgálta a licenszadás folyamatát, ahol azt állapították meg, hogy ők (mármint az MLSZ) nem hibáztak és ezért licensz hiányában elutasították a Gyirmót nevezését (ők is elismerték, hogy a klub nevezett) az élvonalra.”
 • 4. soppet 2009. június 16. 16:03
  „" ....a nevezési és fellebbezési díjak több mint hárommillió forintba kerültek csak eddig. Annyi pénzünk nekünk sincs, hogy hárommilliót csak úgy kidobjunk az ablakon...."
  Érdekes hír ez az olvasóknak!
  Eddig azt tudta mindenki, aki találkozott a hírrel, hogy a Gyirmót nem nevezett. Akkor milyen nevezési díjról beszélünk????
  Ez már megint a rizsa kategória!”
 • 3. lHunter 2009. június 16. 12:53
  „Az említett sport vezető csak annyir tehetséges,ahogy a Gyírmót se honlapját szerkeszti,nem kell csodálkozni,hogy hibázott!
  Már vagy 5 portálon olvastam,hogy bajnok a Gyírmót,a saját honlap mégcsak az eredményt sem közölte!Az üzenő falon meg ha valaki bemer szólni neki egyből leveszi!”
 • 2. Thoomas 2009. június 16. 11:47
  „Soppet, ezt kézséggel el is hinném, de ha tényleg így volna, akkor már a fellebezés elutasítása után leálltak volna. Akkor indulni sem kéne és a szurkolók elé sem kellene kiállni és bevallani a dolgokat.
  De nem tették. Hanem tovább mentek nameg ráadásnak pénzt is öltek ebbe a mizériába... és most úgy tűnik, hogy még további pénzt is hajlandóak erre áldozni
  A saját pénzével meg senki sem szórakozik.”
 • 1. soppet 2009. június 16. 11:07
  „Először is gratulálok a bajnokságot megnyerő Gyirmót SE játékosainak és edzőjüknek.
  A csapat vezetőinek meg azért, hogy jól kifundálták a történetet, melyben megint - mint az életben többször - nem vállalták be magukat. A Papa - szegény - ha élne nem így viselkedett volna a játékossal, nézővel stb.
  Mindenesetre a Horváth testvérekre rászakadt a csapat, mint szamárra a fül. Ez a feladat azonban meghaladta erejüket.
  A hírek szerint a mellőlük sorra "kibukó" értelmes vezetők, munkatársak hiánya is oka annak ami történt.
  Szándék állt az mögött, amit Horváth Ernő az MLSZ-re akar rávarrni. A szándék pedig nem más, mint meghaladja az Alcufer Csoport gazdasági erejét egy NB.I.-es csapat működtetése. Ezért történt az ami történt.
  CsaK! Horváth Ernő, mint tulajdonos nem volt képes kiállni a játékosok és a szurkolók elé, s becsületesen elmondani, hogy mi van a háttérben. Helyette inkább másra keni a "balhét"!
  Ezzel becsapva a játékosokat, edzőket, nézőket és nem utolsósorban a közvéleményt.
  Kedves Horváth Ernő! Ezek után remélem azokat a játékosokat megfelelő ellenérték fejében elengedik a kérő csapatok felé. A tisztesség ezt megkívánja. Ha van már ebben a történetben tisztesség!
  Azt gondolom, hogy a Gyirmót SE nem szűnik meg, a foci megmarad Gyirmóton, de ha a takaró csak addig ér, hogy csak az NB.II. vagy az NB.III.-ra van pénz, akkor azt be kell vállalni. Ettől lesz nagy egy vezető az emberek szemében és nem fordítva.
  Mindenesetre amíg lesz csapat Gyirmóton, mint eddig is ezután is ki fogok menni a szurkolni a fociért, a sportért.
  Hajrá Gyirmót! Hajrá - megmaradó - fiúk !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Integrál-DAC: NBII helyett a megyei I. osztályban indulnak!

Labdarúgás - Már a bajnokság vége előtt több helyen is olvasható volt, hogy kérdéses a csapat… Tovább olvasom