Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Gyártási hiba miatt borult fel a vitorlás az Adrián

A halálos baleset miatt félbeszakadt Mira Mare Kupa adriai vitorlásversenyre a hajókat biztosító Adriatic Challenge cég szerint a Bavaria 42 Match vitorlások sérülése tervezési vagy gyártási hibára vezethető vissza.
A viadalon hétfő este leszakadt az egyik hajó tőkesúlya, s felborult, a hat főből egyet nem sikerült kimenteni. Az 51 éves dunaújvárosi férfi holttestét másnap találták meg.

"Az Adriatic Challenge Európa második legnagyobb hajógyárától, a németországi Bavaria cégtől 2004. decemberében rendelte meg a flotta 20 hajóját. A hajókat a szigorú német és európai minőségbiztosítási követelményeknek megfelelően gyártották. A kiszállításkor az összes hajó rendelkezett a megfelelő tanúsítványokkal, melyek garantálták, hogy a vitorlásokat teljes értékűen használni lehet" - áll a Láng Róbert, Gallasz Lajos és Gál József alapította cég állásfoglalásában.

"A hajókat Koperben tették vízre, onnan horvát és magyar legénység vízen szállította az anyakikötőbe, Biográdba. Az út alatt az umagi kikötőnél egy hajó tőkesúlya megsérült, ezt a hajót kijavították, így tökéletes állapotban érkezett meg Biográdba. Ez a hajó nem vett részt a Mira Mare Kupán, a verseny teljes időtartama alatt a kikötőben állt. Más sérülés nem történt a flotta egyetlen hajóján sem, így az Adriatic Challenge kifogástalan állapotban lévő hajókkal kezdte meg a vitorlásszezont. Április közepén az Adriatic Challenge nyílt napján egy háziverseny keretében szintén mozogtak a hajók, a teljes flotta kipróbált hajókból állt.

A 20 hajóból 13 vitorlás vett részt a Mira Mare Kupán. Fontos leszögezni, hogy a versenyt nem az Adriatic Challenge szervezte, a cég csak bérbe adta a versenyre hajóit."

Az Adriatic Challenge vezetői hangsúlyozzák, hogy a baleset után azonnal visszahívták a versenyen részt vevő összes hajót, valamint a vízen lévő, még a flottához tartozó többi hajót a vodicei és a biográdi kikötőbe, ahol a horvát tengerészeti hatóság azonnal vizsgálat alá vette a hajókat.

"Az előzetes vizsgálat kimutatta, hogy 7 hajónál egyértelmű, szemmel is jól látható szerkezeti károsodás van a tőkesúly környékén. Az elsődleges műszaki ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a hibák azonos jellegűek és strukturális gyengeségre utalnak. A vitorlás sérülése tervezési vagy gyártási hibára vezethető vissza.

A végleges műszaki vizsgálatok és szakvélemények elkészítése még folyamatban van, a horvát hatóságon kívül még az Adriatic Challenge és a biztosító független szakértői szintén a baleset pontos okát keresik" - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtett tankot találtak a Button autójában

A főszereplők nagy része már elfelejtette a múlt heti, San Marinói Nagydíjat, a BAR-Honda és a… Tovább olvasom