Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

GYAC: régi-új klub, modern célokkal

Hatvanhét évvel a megszüntetése után az idén újjáalakult a Győri Atlétikai Club. A hagyományokra építkező, de huszonegyedik századi klub kívánnak lenni.
A Kisalföldben 1993 elején közöltünk egy hatrészes sorozatot a Győri Atlétikai Club történetéről: az 1919-ben alapított klubot ugyanis 1945-ben hivatali szervek feloszlatták: „A GYAC működése a demokratikus Magyarországon politikai szempontból nemkívánatos." A Bercsényi ligeti sporttelepet is „államosították".

A GYAC tizenkét alapító tagja
A GYAC tizenkét alapító tagja


A rendszerváltás után sokáig nem történt semmi, mígnem hatvanhét évvel a klub megszűnése után idén május 3-án tizenketten újjáalakították a GYAC-ot.

„A hagyományokra, a városrész korábbi klubjainak értékeire támaszkodva szeretnénk egy huszonegyedik századi, modern egyesületet működtetni – fogalmazott Jungi Csaba, a GYAC új elnöke. – A több mint kilencven évvel ezelőtt alapított klub céljainak és szellemiségének kívánunk megfelelni, amit elfogadott alapszabályunk preambulumában is egyértelműen rögzítettünk."

Ebben az áll: „Az alapítók kifejezik azon elhatározásukat, hogy a Győrött 1919. augusztus 13-án megalakított Győri Athletikai Clubot céljait és szellemiségét tekintve egyaránt elődjüknek tekintik. Követendő példaként szolgál számukra az, ahogyan kilencvenhárom évvel ezelőtt, néhány sport iránt elkötelezett lokálpatrióta felismerte, hogy a sportélet fellendítéséhez szervezeti változások is szükségesek. Ennek szellemében alakították meg a »II. ker. Football Club« alapjain a korukban modernnek számító egyesületüket, amely mint írták: »a football játékon kívül az összes sportágak kultiválását felvette programjába…«

Az alapítók mintaként kezelik elődeik sport iránti elkötelezettségét, amellyel a számos nehézség ellenére is folyamatosan fejlődő, sikeres szakosztályokat működtető és pezsgő klubélet jellemezte egyesületet hoztak létre és működtettek, felismerték a sport szerepét az ifjúság testi és szellemi nevelésében."

Olyan elődök példája ad erőt a munkájukhoz, mint például az olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes gerelyhajító Várszegi-Wennesz József vagy a nagyszerű labdarúgó, edző és szövetségi kapitány, dr. Lakat Károly, aki a GYAC neveltje volt, Finyák Sándor versenyzőként és edzőként is országos hírűvé tette a győri birkózósportot. Dobos Gyula olyan teniszcsapatot toborozott, hogy pályák megépítését határozta el a vezetés. És még hosszan lehetne sorolni a kiváló sportolókat, edzőket, vezetőket.

„A Győri AC célja, hogy az egyéni sportágakban hozzon létre jól működő rendszert a kiválasztástól a versenyeztetésig. A célunknak különös aktualitást ad, hogy Győr nagy eséllyel pályázik a 2017-ben megrendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdai szerepére. Reményeink szerint a most megkezdett munkánk gyümölcseként a fiatal sportolók legnagyobb seregszemléjén az egyéni sportágakban is eséllyel vesznek részt majd győri versenyzők" – mondta Jungi Csaba.

A klub atlétikai, birkózó-, cselgáncs-, labdarúgó-, tenisz-, teke- és tornaszakosztályok létrehozásával kezdte meg működését.
Érdekesség, hogy az újjáalakult GYAC nem a klub hagyományos színeit – kék-sárga – viseli, mert a sárgát pirosra cserélték. Ezt így indokolta az elnök:

„Győrött a kék-sárga színeket napjainkban már viseli egy klub, történetesen a Gyirmót, részben ezért döntöttünk a változtatás mellett. A másik indok az volt, hogy a város színe piros-kék, és a GYAC színeivel is jelezni kívánjuk városi kötődésünket."

Olvasóink írták

 • 1. gyugyu1 2012. augusztus 09. 11:20
  „Gratulálok a Jungi Csaba vezette alapító testületnek az elhatározásukhoz !!
  /egyszer már a Csaba életet lehelt a Dózsába is , amit a városvezetés a terület megszerzése miatt már "halálra ítélt !
  Áthúzta a számításaikat /még alpolgármesterként !! / Így nem lett bevásárlóközpont a sportpályából !

  EZT A SORSOT SZÁNTA A VÁROSVEZETÉS A DAC-nak is !! KELLENE A TERÜLET MI??? !!!!!!

  Nem sikrelült !! KÖSZÖNET A GYAC ALAPÍTÓINAK !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangos mezőny Győrött - videó

Hét külföldi csapat és az ETO vesz részt Győrött a hétvégén a II. Audi Hungaria-ETO-kupán. Tovább olvasom