Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Graboplast-ETO: Messze még a bajnokság vége

Nagyszerűen szerepelt a Graboplast-ETO az eddigi női kézilabda-bajnokság során. A szezon folyamán az alapszakasz fele, azaz 11 mérkőzés ment le és ezeken 10 győzelem és 1 vereség a győriek mérlege.

A győri csapat ellen mindegyik együttes fokozott erővel lép fel.


A kiváló eredmény értékét növeli, hogy Görbiczék két idegenbeli rangadót is megnyertek: győztek a bajnok Dunaferr és a tavalyi ezüstérmes Ferencváros otthonában.
– Bíztam abban, hogy jól szerepelünk, de éppen mert rangadóinkat mind idegenben játszottuk, előre nem kalkulálhattam ilyen eredménysorral – kezdte értékelését Róth Kálmán, a Graboplast-ETO vezetőedzője.

– A Dunaferr otthonában aratott siker rögtön a szezon elején azonban kellő lökést adott a csapatnak, a lányok viszontlátták a nyáron elvégzett kemény munka értelmét. Az ottani győzelem azért is volt nagyon értékes, mert tartalékosan értük el.

Hiányzók a keretből

– Mennyiben nehezítette a munkát, hogy szinte egész nyáron voltak hiányzók a keretből sérülések, illetve a válogatottak kötelezettségei miatt?
– Jókora feladatot rótt ez ránk, de tudomásul kell venni, hogy egy jó csapatból mindig is vannak válogatottak, míg a sportban előfordulnak sérülések. Ami a nagyobb problémát okozta, hogy a bő félévet kihagyó Nitescut és a jó egy hónapig sérült Mehlmannt be kellett építeni a csapatba. Visszatérésükkel ugyan bővültek taktikai lehetőségeink, de ebben a rendszerben ismét meg kellett találni a helyüket. Úgy érzem, ez sikerült is, bár még nem értünk az út végére.

– Az eredményekben szerencsére nem mutatkozott meg, játékban erősen kétarcú volt a csapat. Mi volt ennek az oka?
– Magam sem tudom igazán, de tény, hogy míg a nehezebb meccseket olykor egészen simán hoztuk, addig az előzetesen gyengébbnek tartott ellenfelek ellen szenvedtünk. Azt azért hozzáteszem, a női mezőnyben igazán könnyű ellenfél nincsen, különösen hazai pályán veszélyesek a csapatok. Erre minden meccs előtt fel is hívtam a játékosok figyelmét, ennek ellenére nem kizárt, hogy tudat alatt azért nem vették annyira komolyan ezeket az ellenfeleket. Ezen feltétlenül változtatnunk kell, ha céljainkat el akarjuk érni.

Bajnoki babérok?

– Apropó, célok. A szezon előtt az első két hely valamelyikét tűzte ki a csapatnak a vezetőség. Sokan viszont már a bajnokság nem is annyira titkos favoritjaként emlegetik a Graboplast-ETO-t. Reálisnak tartja ezeket a véleményeket?
– Ha az eddigi eredményeket nézzük, valóban van lépéselőnyünk a többiekkel szemben, de ne feledjük, nagyon messze még a bajnokság vége. Mi minden meccsre úgy megyünk ki, hogy győzzünk, de nyilván így vannak ezzel riválisaink is. Ráadásul az ETO-t hosszú évek óta dicsőség megverni, most pedig különösen az lesz. Úgy gondolom, az eredeti célkitűzésnek megfelelni sem lesz egyszerű feladat, de azon dolgozunk, hogy az esetleges túlzott elvárások se roppantsák össze a lányokat.

– A világbajnokság miatt december végéig szünetel a bajnokság. Milyen menetrend szerint készülnek a folytatásra?
– Az itthon maradt játékosok kaptak egy kis szabadságot, majd folytattuk a munkát, melynek során nagy hangsúlyt kap a fizikai felkészítés. A bajnokság mellett ugyanis a nemzetközi porondon is vannak feladataink, a helytálláshoz pedig szükség van a kiváló erőnlétre. Az edzések mellett nemzetközi meccseket is játszunk, többek között a szlovák Sala ellen. A bajnokságban legközelebb december 23-án a Hypo ellen játszunk, majd a két ünnep között egy erős lipcsei tornán veszünk rész, mely a január elején induló kupasorozatra kitűnő erőfelmérő lesz.

Mindenki kivette a részét

– A bajnokság során kikkel volt a leginkább megelégedve és voltak-e olyanok, akiktől esetleg többet várt?
– Úgy érzem, mindenki hozzátett valamit az eddigi eredményekhez, bár kétségkívül akadnak igazi húzóemberek. Ha posztonként nézzük, akkor a kapuban Sirina végig világklasszis formában védett, Petróczi teljesítménye egyértelmű fejlődést mutat, csakúgy, mint a Kőbányára kölcsönadott Herr Orsié is.

A jobbszélen sokan féltettek bennünket Lovász távozása után, de úgy vélem, Kovacicova és Bódi megoldották ezt. Az átlövők közül Mörtel végig meghatározó szerepet töltött be, nagy öröm, hogy fejlődése továbbra is töretlen. Mehlmannon és Nitescun érződött a kihagyás, de mindketten feljövőben vannak. Az irányítóposzton Görbicz teljes mértékben megfelelt a követelményeknek: ő volt a csapat esze. Anitát korábban sok vád érte az időnkénti egyénieskedő játéka miatt, de kezd igazi csapatemberré, ezáltal pedig világklasszissá válni.

Itt említeném meg Vértent is, aki balszélen és irányítóként is bevethető volt, s ami rendkívül pozitív, mindkét szerepkörben átlag feletti teljesítményt tudott nyújtani. A későbbiekben is szeretném a két poszton játszatni, remélem, ez a későbbiekben sem veti vissza teljesítményét. A beállósposzton Dokic védekezésben és támadásban is kimagasló teljesítményt nyújtott. Jókai amolyan jolly joker szerepet töltött be, ahol kellett, ott segített. A balszélen a már említett Vérten mellett a fiatal Juhász jutott még szóhoz, aki – ahogyan az a kora alapján várható volt – igencsak hullámzó teljesítményt nyújtott.

Dunaújvárosban például az egyik nyerőember volt, utána viszont előfordult, hogy több meccsen át nem dobott gólt. Ez természetes, ettől függetlenül nagy jövő előtt áll. A többi pályára lépő játékos csupán epizódszerepet kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beckham írói sikerei Kínában

A Real Madrid angol labdarúgójának, David Beckhamnek önéletrajzi könyve már az első héten az eladási… Tovább olvasom