Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Futsal: nagy lépések várhatóak kispályán

Győrben, a bajnok Rába ETO-nál járt Szabó László, az MLSZ futsal fejlesztési ad-hoc bizottságának elnöke, a magyar kormány sportért felelős miniszterének tanácsadója.

A sportvezetőt Horváth Cs. Attila, a Rába ETO Futsal Club társadalmi elnöke fogadta, s több, mint két órán keresztül tájékozatta a győri klub felépítéséről, a klubbal kapcsolatos feladatokról.

- A futsal fejlesztési bizottságban két ülést is tartottunk az elmúlt időszakban, ezeken összegeztük, kiosztottuk a feladatokat, amelyeket el kell végeznünk. Ennek során meglátogatjuk azokat a klubokat, ahol kimagasló, érdemi munkát végeznek, úgymond központnak számítanak a hazai futsalban - mondta Szabó László. - . Nemrég Székesfehérváron jártunk, ahol a női szakág nagyon erős, most Győrben vendégeskedünk, de elutazunk majd Berettyóújfalura, Gödöllőre, Budaörsre, Miskolcra és így tovább. Az egyesületeknél szerzett tapasztalatokból aztán összeállítunk egy anyagot, amit megosztunk az egész futsaltársadalommal. A tervek szerint összehívjuk a klubok tulajdonosait, vezetőit, edzőit, játékosait, mondják el a véleményüket. Ha valami rossz, vessük el, ha jó adjuk tovább, ha valami sok, vegyünk el belőle, ha kevés tegyünk hozzá. A konzultációból várhatóan decemberre aztán elkészülhet, összeállhat egy fejlesztési program.

Szabó László szerint nincs sok idő ennek létrehozására.

- Amikor elválltam a hazai futsal fejlesztésének a koordinálást, két feltételt határoztam meg: az egyik, hogy semmilyen funkciót nem kívánok betölteni a sportágban. A másik, gyorsan kell cselekedni, mert hamarosan új költségvetési év kezdődik. Fontos, pontosan kiszámolni, átláthatóvá tenni, valójában mennyit is költ az MLSZ a futsalra. Fontos, hogy mindenki tisztában legyen, hová kerülnek a működtetésre szánt összegek. A mostani nagyjából ötven millió forintból közel nyolcat az egyesületek fizetnek be az MLSZ-nek. Ez úgy az egyötöd része az említett ötvenmilliónak. Ez például a nagypályás futballban közel sem ekkora összeg. Meg kell próbálnunk elérni, hogy a futsal az MLSZ-en belül gazdaságilag autonómiát kapjon, s persze az is fontos, hogy a média kiemelten foglalkozzon vele.

A bizottság elnöke elárulta, jó egy hónapja küzdenek ezekért a célokért.

- Tudatosítanunk kell, hogy mind férfi, mind női vonalon sokkal kevesebb erőfeszítés szükséges a nemzetközi előrelépéshez ebben a szakágban, mint nagypályán. Viszonylag gyorsan lehet sikereket felmutatni, erre pedig mikor ne lenne szükség? Ha pedig van siker, könnyebb támogatókat is a sportág mellé felsorakoztatni. A kormánynak, az MLSZ-nek ezért is fontos a futsal, s ezért is foglalkozunk kiemelten a szakággal.

Szabó Lászlót a győri látogatás tapasztalatiról is megkérdeztük.

- Volt szerencsém nemrég az UEFA Futsal Cup-selejtezőn Győrben járni. Fantasztikus volt az angol bajnok elleni mérkőzés, a hangulat. A nézőtéren együtt ültünk Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével, akit egyszerűen lenyűgözött a játék dinamikája, gyorsasága, no meg a magyar siker. Azzal ő is tisztában van, hogy Győrben milyen eredmények születtek a közelmúltban, hogy az ETO-nál sokat tettek a sportágért. Sok mindenről sikerült képet kapnunk, amit lehet, szeretnénk továbbadni. Egyébként ha tudunk, hamarosan újra eljövünk a Rába-partjára, pénteken ugyanis jó lenne testközelből megnézni a bajnokság legnagyobb rangadóját, amelyen Magyarország két jelenleg legjobb csapata, az ETO és Berettyóújfalu csap össze egymással.

Olvasóink írták

 • 7. ACSA 2010. október 28. 17:06
  „De lehet,hogy paco is egy komcsi-szoci volt,aki csak emmlébeszélt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Úristen!!!!!!!!!!!!!!Sporvezetés győri valóság 2010!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. ACSA 2010. október 28. 17:03
  „Azért Paco ezt egy kissé másként mesélte!!!:-))))”
 • 5. gólkirály 2010. október 28. 16:56
  „Ezek a komcsi-szoci tények nélküli mellébeszélések!
  A tények:
  1. Győri futsalmeccsen 500-600 nézőnél még soha nem volt kevesebb, ám négy-öt alkalommal már volt 2000 néző is.
  2. Ez a csapat a magyar bajnok és kupagyőztes - a móri kupadöntőn négy busznyi győri szurkoló volt.
  3. Nem el akarnak menni a játékosok, hanem sorba jelentkeznek be. Nemcsak magyar játékosok... És persze edzők is. Pacot nem elküldték, hanem a felesége betegsége miatt kénytelen volt hazamenni.
  4. Néhány éven belül Európa egyik élcsapata lesz az ETO! Lehet, hogy már jövőre... Lehet, hogy előbb nyer BL-t mint más sztrácsapatok. De tizenikszedik nekifutásra biztosan. Ja, és itt nem tizenegynéhány európai ország bajnoka indul, hanem ötvené!
  5. Győrött szervezett formában már 500 gyerek futsalozik, s ha nem lenne teremhiány, ez a szám megduplázódhatna.
  6. Mindez bő egy év alatt!
  Aki ebben szerepet vállalt, mindenki büszke lehet! Persze fröcsögni könnyebb, mint alkotni! Nem vagyok csak szimpatizáns - a gyerekem most kezdett el focizni - , de az etofutsal.hu honlapon azt látom, hogy rengeteg szponzor, szurkoló, szülő van a csapat mellett. Hajrá Magyarország! Hajrá Rába ETO!”
 • 4. artie75 2010. október 28. 14:52
  „Jaja, gólkirály, a karaván halad... Azt hallgattuk hetekig, hogy a spanyol edző leigazolása olyan, mintha a bohócligába idejött volna a Premier League-ből egy edző. Aztán kirúgják, ki tudja, miért.

  Aztán most meg mit hallunk? Nem egy, nem két játékos is el akar menni, ha már Paco nincs itt...

  Azt is meg fogod magyarázni?

  Fél év múlva lecsó. Nagy összegű fogadásom van rá.

  Tessék megtanulni, egy sportág egy városban alulról kell, hogy építkezzen, hogy legyen bázisa. Különben bukta.

  A női kosárlabda is szép, állítólag EK-négyesdöntő a cél. Remélem, mind a 34 törzsnézőjük ott lesz.

  Lehet mondani, hogy ez irigykedés, csak nem érdemes, mióta "fizetős" a futsal, jó, ha 200 néző kimegy, annak fele szponzor. Ezek a tények. De te csak legyél elájulva. Ha ez neked jó...”
 • 3. gólkirály 2010. október 28. 12:39
  „A kutya ugat, a karaván halad! Hajrá Rába ETO!
  (Egyébként meg bárki utánuk csinálhatja. Persze tehetség nélkül nehéz...)”
 • 2. ACSA 2010. október 28. 11:32
  „Hedon!
  Ezt jól összefoglaltad!!!:-)))
  Várom is gólkirályunk reakcióját!!!:-)))”
 • 1. Hedon 2010. október 28. 10:48
  „A Tarsoly féle ETO-ból kiszorultak és (vagy) az Audi ETO-hoz
  pedig be sem kerülő életművészek, nos Ők alkotják ennek
  a klubnak a vezetését.
  Remélhetőleg a futsal is valós helyére fog kerülni a
  kosárlabdával együtt Győrben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal: két rangadó négy nap alatt

A hazai bajnokság második és harmadik helyezettjével találkozik most pénteken és jövő hétfőn a… Tovább olvasom