Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Futsal - Győrben is otthon érzi magát Jordi Illa Solé

Egy sikeres szezon és szerződéshosszabbítása után Jordi Illa Solé, a Rába ETO edzője otthonából, Barcelonából válaszolt a Kisalföld kérdéseire. Mesélt a gyermekkoráról, a katalán hétköznapokról és a futsalról is.
A Rába ETO-val bajnokságot nyerő tréner, Jordi Illa Solé a sikeres magyarországi szezon után nemrégiben hazarepült Barcelonába, de ott is készséggel állt a Kisalföld rendelkezésére.

Tizenegy évesen kezdett futsalozni, mivel a szülei szerették volna, hogy az iskola után is járjon különórára.

„Mikor csatlakoztam a helyi egyesülethez, a FS Vilassar de Marhoz, hamar beleszerettem ebbe a fantasztikus sportba. Az edzősködés mindig is érdekelt. Fiatal koromban már edzettem gyerekeket és velem egykorúakat is és nagyon megtetszett ez a munka. Játékosként az összes edzőmtől tanultam, Sito Rivera, Andreu Plaza, Victor Acosta, Juan Antonio Segura segítettek azzá az edzővé és személlyé válnom, aki ma vagyok. Az első edzői élményeim Sito Riverához kötnek, aki mellett a magyar válogatott másod- és fitneszedzője lehettem. Ezután kaptam az ajánlatot, hogy vezessek egy új projektet a Győri ETO Futsal Clubnál" – emlékezett a korábbi időszakokra Jordi Solé.A győri szerződését nemrégiben meghosszabbító edző azt tapasztalta, sok mindenben különbözik egymástól a magyar és a spanyol futsal. Spanyolországban nagyobb hagyománya van a sportágnak, sokkal jelentősebb és országszerte ezrek szurkolnak a kedvenceiknek. Az első és a második vonalban is profi klubok szerepelnek, a meccsek pedig minden hétvégén hosszú műsoridőt kapnak a tévében.

„Nagy különbség a két ország futsala között a profizmus és a lelkesedés. Magyarországon fejlődik a sport, de még mindig nagy szükség van rá, hogy népszerűsítse a média. A tanulási és edzősködési folyamat is sokban eltér. A magyar edzők még csak most kezdik megszerezni az engedélyüket, amíg ez Spanyolországban már évek óta kötelező. A magyar futsal jó úton halad, hogy pár év múlva Európa élvonalához tartozzon" – tette hozzá Jordi Solé, aki Győrt és Barcelonát is összehasonlította.

Elmondása szerint főleg a szokások – például az étkezések ideje – miatt más-más érzés a két városban élni. Barcelonában a tenger közelsége mindent megváltoztat, az ottani élet e körül forog. Az emberek gyakran töltik a szabadidejüket a parton, még ha a tenger nem is elég meleg a fürdéshez.

De szeret Győrben is élni.

„Egy kellemes és kényelmes város. Bár egy kicsit csendes, ám mindig eleven, amikor arra van szükség. A zöldterületek a folyóparton és a belvárosi teraszok gyönyörűek. A barátnőm is Győrben lakik, de most a munkája miatt egy darabig haza kellett költöznie Spanyolországba. Természetesen hiányzik a családom és a barátaim. Már nyolc éve külföldön élek és ez nem mindig könnyű, de így is boldogok vagyunk. Amikor nyáron hazatérek, először meglátogatom a nagymamámat. Nagyon közel állunk egymáshoz, de sajnos ritkán tudunk személyesen beszélgetni, mióta egy idősek otthonában lakik. A családom után a barátaimmal találkozom a parton" – mesélte Jordi Solé, aki elárulta, bár még nincs gyereke, szeretné, ha a közeljövőben bővülne a családja.
„Nem tudom, mikor, de a későbbiekben örülnék egy kisbabának. Az viszont nem igazán foglalkoztat, hogy akar-e majd sportoló lenni. Szeretem a sportos életemet, és támogatni fogom benne, ha követni szeretne és akkor is, ha más célokat talál magának" – tette hozzá mosolyogva.

A győriek edzője elmondta, bár év közben nincs sok szabadideje, olyankor szeret a folyóparton olvasgatni, a teraszokon ücsörögni, vagy más sportokat játszani, esetleg utazni.

Arra a kérdésre pedig, hogy van-e kedvenc csapata, egyértelműen válaszolt.

„Természetesen: az ETO FC és az ETO Futsal Club. Azonban nagy FC Barcelona-szurkoló vagyok. Olyan családban nőttem fel, amelyben a Barca mindenekfelett áll. Szerencsére a legtöbb barátom szintén Barca-drukker, ők minden évben váltanak bérletet a csapat mérkőzéseire és engem is gyakran hívnak, hogy a Camp Nouban élvezhessem a világ legjobb futballját. A klub futsalmeccseire is szívesen kilátogatok, mióta több jó barátom is van az egyesületnél" – tette hozzá lelkesen Jordi Solé.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú Katinka összmérlege: öt arany és 18 600 dollár

Hosszú Katinka két számban győzött, így összesen öt elsőséggel és a pénzdíjas verseny megnyerésével… Tovább olvasom