Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Futballturizmus euróezrekért

Ötszáz tehetséges és élelmes magyar futballista játszik Burgenlandban alacsonyabb osztályú bajnokságokban. A jobb feltételrendszer mellett az ottani megyei bajnokságban 200 ezer, egy harmadosztályú gárdában 400 ezer forintnak megfelelő eurót lehet keresni havonta.

Irány Ausztria: Az alsóbb osztályokban is jól fizetnek.
Puskás Öcsi elhíresült mondása, miszerint kis pénz, kis foci, lassan idejétmúlttá válik. Magyar viszonylatban igenis szép summát tehetnek zsebre azok az élelmes és tehetséges labdarúgók, akik alacsonyabb osztályokba igazolnak Ausztriában – euróezrek fejében. Amíg a kilencvenes évek elejéig valóban kiváltság volt a sógoroknál játszani, többnyire csak a legjobbak mehettek, ma már a magyar hatod-, sőt, hetedosztályból is külföldre lehet szerződni. Mégpedig nem is akármilyen kondíciókkal: az ottani Regionalliga alacsonyabb osztályaiban is 700 eurót (közel 200 ezer forintot) lehet keresni havonta, magasabb osztályokban ez az összeg megduplázódhat.

Nem csoda, hogy a nyáron hat mosonmagyaróvári futballista választotta inkább nyugati szomszédunk negyedosztályát, mint a magyar második vonalat. Információink szerint az egyik mosonmagyaróvári futballistának munkahelyet és 1500 eurót (közel 400 ezer forintot) ajánlottak nemrégiben a sógorok, ha gárdájukba igazol. A Regionalligában egyébként sok magyar játékos szerepel, s itt átlagban 400 eurót (több mint 100 ezer forintot) lehet keresni havonta, s ehhez jön még a győzelmek után járó prémium.

A nyugati határszélről viszonylag könnyű átjárni a heti egy-két edzésre és a vasárnapi mérkőzésekre Ausztriába. Van, aki azonban száz kilométert is hajlandó autózni új csapatához: igaz, az üzemanyag költségeivel elszámolhat. Egy névtelenséget kérő futballista is előnyös szerződéssel igazolt nyugati szomszédunkhoz. Mint mondta: a feltételrendszer is összehasonlíthatatlan a magyarral, a fizetés pedig még vonzóbbá teszi a kinti játékot.

„ Ausztriában a bajnoki rendszer nem egyezik a magyarral: csapatom a Regionalligában játszik, alattunk van még két osztály. A színvonal a magyar megyei első osztálynak felel meg. A csapatban két-három magyar van: tavaly csak kettő, az idei új szabályozás szerint már három játszhat bajnoki mérkőzésen. A heti három edzésből kettőre kell kiutaznunk: a benzinköltségeinket természetesen a szponzor állja. Egyébként minden alsóbb osztályú együttesnek van egy tehetős szponzora egy osztrák vállalkozó személyében.

A feltételrendszer magasan veri a magyar lehetőségeket. Csak egy példa: az edzésekre kipucolják a cipőinket, minden kérésünket teljesítik, s a pályák állapota is kitűnő. A fizetésről nem is beszélve: aláíráspénz nincs, de a havi fix összeg és a prémium mindenkinek jár. Igaz, a magyaroknak valamivel több, mint az osztrákoknak. Háromszáz euró a garantált havi összeg: emellett a győzelmi prémium 160 euró, a döntetlené 50 euró. Egy hónapban legalább négy meccset játszunk, ha jól megy a csapat szekere, akkor nagyon jól lehet keresni (négy győzelem esetén közel 1000 eurót összesen, vagyis 250 ezer forintot). Az osztrák játékosok csak kétszáz eurót kapnak garantáltan, ám a kiugrási lehetőség mindenki számára óriási.

A harmadosztálytól felfelé már hatalmas összegeket lehet keresni: csapatunk legjobb játékosát 5000 euróért vette meg egy harmadosztályú klub, neki pedig 1500 eurót ajánlottak egy hónapra. Úgy tudom, Mosonmagyaróvárról és a környező településekről közel harminc focista jár ki alacsonyabb osztályú ausztriai csapatokhoz.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerely ölt meg egy 13 éves fiút Csehországban

Gerely ölt meg egy 13 éves fiút egy ifjúsági atlétikai versenyen a csehországi Liberecben. Tovább olvasom