Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Futballpályát bérel az állatkert

Április 1-jétől az állatkert bérli tulajdonosától Győrött az Elektromos-sporttelepet.

Több mint 40 millió

Kérdés: csak az idő állt meg, vagy a győri elektromos-sporttelep ideje is lejárt?
A Győri Elektromos-sporttelepet a hatvanas években az ÉDÁSZ hatékony közreműködésével építették. Az áramszolgáltató vállalatot a privatizáció során megvásárolta az E.ON- csoport, amelynek egyik tagja a 3,5 hektáros létesítményt tavaly októberben eladta a győri Pannon Belváros Kft.-nek.

Amikor a vételárról érdeklődtünk, dr. Szabó Ákos, a kft. ügyvezetője csak annyit mondott: „A földhivatal nyilvántartásából mindenki tájékozódhat róla, de annyit mondhatok, az több volt, mint a köztudatban lévő negyvenmillió forint."

A területet a város rendezési tervében sport- és szabadidő-tevékenységre sorolták be és a tulajdonosok is ilyen célú hasznosítást is terveznek.

„ Megvizsgáltuk a bérlőstruktúrát, a költségeket, a városfejlesztési tervet, áttekintettük, milyen beruházást, fejlesztéseket lehet megvalósítani. Azt is el kell mondanom, az ingatlanon található épületek, közművek jelentős része a hatvanas-hetvenes évek ÉDÁSZ-os fejlesztései, ezért korszerűsítésre szorulnak. Március végéig egy Dávid Miklós tulajdonában lévő kft. bérelte tőlünk a futballpályát a megyei első osztályban szereplő Győri Elektromos felnőtt- és utánpótláscsapatainak javára, valamint üzemeltette a pályán található büfét. Rajta kívül is vannak bérlőink, például az ETO FC, az Elektromos asztaliteniszezői, a megyei harmadosztályú Boka Juniors futballcsapata és a Waldorf-iskola."
A Pannon Belváros Kft.-nek négy tulajdonosa van, egyikük Szakács Péter:

„ Dávid Miklóssal 2005. június 30-ig szóló szerződésünk volt, ám december óta nem fizette a megállapított bérleti díjat, a tartozása meghaladta az egymillió forintot. A szerződés szerint harminc napot meghaladó késedelem esetén azonnali hatállyal felbonthattuk volna a szerződést, de nem tettük. Dávid Miklós időközben nem jelentkezett – csupán március végén, az utolsó felszólítást követően –, és nem kérte az adósság átütemezését sem."

Képbe jött az állatkert

A háttérben megkezdődtek a tárgyalások a Xantus János Állatkert Kht.-vel, hiszen 2005. április 1-jén már meg is köttetett vele az új, határozatlan időre szóló bérleti szerződés. Ebben kitételként szerepel, hogy az ingatlan sport célú hasznosítását meg kell tartani.
Dr. Andréka György, a Xantus János Állatkert Kht. vezetője:
„ Az utóbbi időszakban önkormányzati tulajdonú telkek kezelésbe adásával az állatkerti terület bővítése megoldódott. Az állatkert ennek köszönhetően patkó alakban körbeöleli az Elektromos-pályát, ám egyes részei hivatalos közúton nem közelíthetők meg.

Miután értesültem a szomszédságunkban lévő pálya tulajdonosai és bérlője között kialakult helyzetről, közösen kezdtük keresni a megoldást, aminek végül határozatlan idejű szerződés lett a vége. Ezáltal lehetővé válik az említett területek megközelítése. Közvetlen célunk nem az állatbemutató tér növelése, hanem az évente hozzánk látogató száznegyvenezer vendég mind színvonalasabb kiszolgálása. Kis átalakítással a kerítés vonalán fekvő jelenlegi öltözőépület és az abban található büfé az állatkert látogatóit is szolgálhatja. Tervezzük a parkoló bővítését."

Az igazgató elmondta, a pálya és a sportcsarnok bérlői a korábbiakhoz hasonló feltételek mellett vehetik igénybe a létesítményt. Az állatkert azonban az Elektromos labdarúgó-szakosztályának gondjait nem veheti a nyakába. Ennek ellenére mindent megtesznek azért, hogy nyárig zökkenőmentesen játszhassanak a csapatok a bajnokságokban. Mivel a klubban főként gyárvárosi gyerekek sportolnak, a csapatoktól a későbbiekben sem kérnek bérleti díjat a létesítmény használatáért, ám a költsé- geiket a csapatoknak maguknak kell fedezniük.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzati tulajdonú állatkert kht. számára nem lenne-e kifizetődőbb, ha bérlet helyett a város megvásárolná a területet, dr. Andréka György ezt mondta: „Ismerve Győr költségvetését, a milliárdos fejlesztéseket, szerintem egyhamar ez nem kerül ki a büdzséből."

Úgyis megszűnik a futball?

Az biztos, az Elektromos labdarúgócsapatát eddig segítő vállalkozó, Dávid Miklós bedobta a törülközőt, úgy döntött, nincs értelme tovább támogatnia a futballcsapatot:

„ Sok mindent nem tudok elmondani a kialakult helyzetről. Tény, hogy volt három hónap elmaradásunk, de hiába vittem a pénz egy részét, kész tények fogadtak, miszerint mindenképp új bérlője lesz a pályának. Ezek után úgy döntöttem, már a bajnokság befejezését sem várom meg, nincs értelme annak a pár hónapnak, mert utána valószínűleg úgyis megszűnik a futballpálya."

S hogy miért alakulhatott mindez így, Dávid Miklós egyetlen mondattal válaszolt:
„ Minden bizonnyal az új bérlőnek nagy a befolyása a város vezetésében."

A Győri Elektromos sportklub elnöke, Magyar Balázs szerint a labdarúgócsapatnak nem kell majd visszalépnie a bajnokságtól:
„ A sportkör vezetősége megteremtette a feltételeket, és ezt a labdarúgókkal meg is beszéltük, hogy zavartalanul befejezhessék a bajnokságot. Felvállaltuk, hogy idén kifizetjük a csapat költségeit, felvettük a kapcsolatot az új bérlővel és együtt kalkuláljuk ki, mennyi pénzt jelent mindez. Megtesszük, amit lehet, hogy a lassan hatvanéves klub egyik alapító szakosztálya fennmaradjon."

Az elnök arra a kérdésre, miszerint a megváltozott feltételek – ezentúl ugyanazt az egy pályát és két öltözőt használhatja a felnőtt- és a négy utánpótláscsapat együtt – után sem jelent-e gondot az együttesek versenyeztetése, a következőket válaszolta:

„ Természetesen átszervezésre lesz szükség, de ezek olyan részletek, amelyeket meg lehet és remélhetőleg meg is tudunk majd oldani."

Elnök: felelős a város

Horváth Cs. Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, a megyei szövetség elnöke szerint hiba volt, hogy annak idején nem a városi önkormányzat vásárolta meg a futballpályát és a kiszolgálóépületeket:

„ Sajnos Győrben mindössze két labdarúgópálya van százszázalékos önkormányzati tulajdonban és ez aggasztó. A kialakult helyzetben én is közvetítettem, s úgy tűnt, sikerül megegyeznie a két félnek. Ezért is ért meglepetésként, hogy röviddel később új bérlőnek adták oda a területet. A jelenlegi körülmények között azonban ellehetetlenül a labdarúgás az Elektromos-pályán.

Úgy érzem, most már ki kell végre mondani, hogy a városnak sokkal felelősebben kellene foglalkoznia a labdarúgással, ezerötszáz igazolt amatőr futballista, legalább ugyanennyi kispályás focista versenyeztetését, valamint az utánpótlás nevelését, a létesítmények fenntartását ugyanis a klubok önerőből oldják meg."
Jelenleg annyi bizonyos, április 1-jétől határozatlan időre az állatkert a sporttelep bérlője.

Dr. Szabó Ákos szerint nem lehet tisztán látni a jövőt, kérdéses, miként alakul például a környékbeli Kiskút ligeti területek sorsa, az ETO beruházása. A városi rendezési terv egyik javaslataként például közút vezetne a jelenlegi salakos pálya helyén...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alonso idei második sikere

Fernando Alonso nyerte az 56.  Forma–1-es világbajnokság harmadik futamát, a Bahreini… Tovább olvasom