Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Futball helyett házak a volt Mofém-pályán

Mosonmagyaróvár - Egy évtizeden át állt kihasználatlanul az egykori Mofém Vasas csapatának otthona. Az enyészet áldozatává vált pálya végleg eltűnik Mosonmagyaróvár térképéről, a helyén lakópark épül.

A Kisalföld a közelmúltban írt Győr néhány mostoha sorsú labdarúgópályájáról, ezúttal Mosonmagyaróvár egyik eltűnő sporttelepe kerül terítékre.

A kilencvenes évek végéig három labdarúgócsapat létezett Mosonmagyaróváron: a Motim-, a Kühne- és Mofém-gyárnak is saját gárdája volt. Anyagi gondok miatt 1999-ben az utóbbi két gyár úgy döntött, egyesítik a klubjaikat. Az új együttes Kühne-Mofém néven Mosonban a Kühne létesítményében folytatta szereplését, így hatvankilenc év után megszűnt a futball a Mofém-pályán.

A pályából alig maradt valami, házak állnak a játéktéren.
A pályából alig maradt valami, házak állnak a játéktéren.

 

Az egyesület egykori játékosa, dr. Tóth Zoltán elevenítette fel a Mofém-pályával kapcsolatos emlékeit. A középpályás a serdülőcsapatban kezdte pályafutását és egész fiatalkorát a Mofém Vasasban töltötte.

„A Mofém-pálya fedett lelátója kuriózum volt a Szigetközben, a környéken csak Kapuvár és Győr büszkélkedhetett hasonlóval. Nagy volt az érdeklődés irántunk, a felnőttcsapatunk, amiben később én is bemutatkozhattam, rendszeresen négy-ötszáz néző előtt játszott. Ideális feltételek mellett készülhettünk, de sajnos később az önkormányzat megvonta a támogatást és a Mofém-pálya csapat nélkül maradt. A területnek ezután nem viselték gondját, előbb a lelátó, majd a téglakerítés tűnt el."

Az egyre rosszabb állapotban lévő pálya az együttes költözése után kilenc és fél évig állt üresen. A Mofém Zrt. vezérigazgatója, Luka János elmondta, cégük szempontjából fontos volt, hogy a terület a Mosonmagyaróvár rendezési tervében foglaltak szerint hasznosuljon. Ez lakóövezet kialakítását jelenti.

„A város két pályát preferált a miénk előtt, az egyik a Wittmann park, a másik a volt Kühne. Ez nagypályás labdarúgás céljára elegendő. Nem tudok olyan igényről, amely a területet labdarúgópályaként akarta volna fenntartani, ilyen megkeresés nem történt. A terület viszonylag nagy, ezért a városban mostanában divatos lakóparkprojektek elszaporodásával várható volt, hogy lesz rá érdeklődő. Nem kerestük a vevőt, hanem az maga jelentkezett."

Mivel a terület nem sportpályaként szerepelt a nyilvántartásban, hanem az üzemi terület egy részeként, ahol labdarúgópályát alakítottak ki, nem volt akadálya a más irányú hasznosításnak. A parlagon álló pályán lakópark épül, a munkálatok pedig már el is kezdődtek. Szerettük volna megszólaltatni az új tulajdonost is, de ő elzárkózott a nyilatkozattól.

Olvasóink írták

  • 2. Golyó 2009. február 25. 23:23
    „Ezt a pályát a google mapsban hol keresem?
    A Pacsírta utcában volt?
    Ha valakinek van fényképe a pályáról akkor annak örülnék!”
  • 1. Imcsi 2008. december 04. 20:13
    „Hát, sajnos így múlik el a világ dicsősége! Valamikor régen még én is fociztam ezen a pályán!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei sikerek az első Széchenyi-kupán

Cselgáncs - A Győrszetiváni Judo Klub és a Széchenyi István Egyetem sportegyesületének… Tovább olvasom