Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Futball és történelem - egy német film margójára

A futball és a történelem, konkrétan Németország és Magyarország történelmének összefüggéseire mutatnak rá jónéhány ma megjelent német lapban, sporthoz, politikához valamint filmhez értő szakemberek.
A német válogatott az 1954-es döntőben
A témát egy most bemutatott és máris hatalmas visszhangra lelt német mozifilm váltotta ki, a címe: Csoda Bernben. 1954. júliusa a svájci fővárosban, Bernben. A magyar csodacsapat ellen csoda számba menő győzelmet arat a magyarnál ezerszer esélytelenebb nyugat-német válogatott a világbajnoki döntőn.

A film a digitális technikával a filmvászonra újravarázsolt berni stadionban történteket beszéli el, futballozni kiválóan tudó színászek révén, és eközben egy kerettörténet segít hozzá, hogy megértsük azt a nyugat-németek életében bekövetkezett igazi drámát és katarzisélményt, amit a meccs kiváltott. Azt, a nyugat-németek életében bekövetkezett igazi drámát és katarzisélményt, amit ez a meccs kiváltott.

A kritikusok, a futball- és politikatörténészek egyaránt állítják itt most, ami a filmből is kisejlik, hogy ez a bizonyos, a magyarok elleni meccs, a tespedés, a világháborús szégyen után olyan katarzisélményt, újra élni akarást, életszeretetet szabadított föl a nyugat-németekből, amely a következő évtizedek német gazdasági csodáját is megalapozta.

A Bund című kulturális hetilap hosszú elemzése ugyanakkor azt bizonygatja, hogy ugyanez a meccs szabályos nemzeti tragédiaként vonult be a magyar történelembe. Idézet a lapból: Egy sor történész úgy látja, hogy a döntőben elszenvedett vereség komoly mértékben megalapozta az 1956-os népfelkelést Magyarországon.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevehetetlen a Stuttgart kapuja?

Mikor és ki által szakad meg a Stuttgart góltalansági szériája? – mostanában ez a kérdés… Tovább olvasom