Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Freestyle: igazi labdazsonglőrök Sopronból

A magyarok kifejezetten jók ebben a sportban, a magyar stílust rendkívülinek tartják.
Labdazsonglőrök tekintetében nem áll rosszul Magyarország, több világbajnokunk is van a labdarúgás úgynevezett freestyle szakágában.

Győr-Moson-Sopron megyében is akad legalább két tehetséges versenyző.

Nemrégen rendezték meg a freestyle történetének első Európa-
bajnokságát. A budapesti EB-t a sportág első magyar világbajnoka, Kovács Péter „Petike", illetve az egykori válogatott labdarúgó, Hrutka János szervezte meg.

A sportág körülbelül 10–12 éves múltra tekinthet vissza. Maga a freestyle három, de inkább négy kategóriára osztható fel: upper – felsőtesttel, fejjel, vállal végrehajtott mozdulatok –, sitting – az ülve végzett mozdulatsorok –, low air – a lábbal, térddel végzett kombinációk sora –, míg a negyedik kategória a kreativitás. Utóbbiba tartozik a táncos, látványt keltő elemek, illetve a groundfoci is.

Kevesen tudják, hogy a magyarok kifejezetten jók ebben a sportban, a magyar stílust rendkívülinek tartják. Nem véletlen, hogy Kovács Péter és Szász Kitti is freestyle-világbajnok lett.

Bár még nem ilyen magas szinten űzik ezt a sportágat, de két soproni fiatalember is egyre figyelemre méltóbb eredményeket ér el.

Jedi István négy és fél éve kezdte el a freestyle focit.

Győrben is egyre jobban hódít a freestyle, Jedi István és Alexits Patrik több rangos versenyen is indult.
Győrben is egyre jobban hódít a freestyle, Jedi István és Alexits Patrik több rangos versenyen is indult.


„Régóta futballoztam nagypályán és mindig is technikás játékosnak tartottak – mondja Jedi István. – Aztán öt éve megláttam egy videót az interneten, amelyben látványos trükköket csináltak a labdával. Nagyon megtetszett, így gondoltam, megpróbálom én is. Hamar ráéreztem és pár nap alatt sikerült megtanulnom. Motivációt adott, így hát tovább keresgéltem hasonló trükkök után. Szép lassan sikerült három-négy elemet megtanulnom. A barátomnak, Alexits Patriknak szintén megtetszett ez a sport és két hónappal később ő is belekezdett.

Rátaláltunk jó pár magyar srácra, akik szintén űzik ezt a ritka elfoglaltságot és felvettük a kapcsolatot velük. Tavaly márciusban rendezték meg a CamOne Freestyle Champs nevű országos bajnokságot, ahol két kategóriában lehetett nevezni: az egyik az úgynevezett battle volt, amelynek a lényege, hogy két freestylernek másfél-másfél perce van megmutatni a tudását félperces váltásokkal. A zsűri ezután dönti el, melyik versenyző léphet a következő körbe. A másik kategória a sick három volt. Ennek a lényege az egy lábbal végrehajtott hármas kombináció volt. Nézték a trükkök nehézségét, a stílust és a kivitelezést. Utóbbi kategóriában sikerült országos bajnoki címet szereznem. Kijutottunk kétezer-tizenegyben a prágai világbajnokságra is, ami egy szabad regisztrációs vb volt. Mégis büszkék vagyunk arra, hogy ott lehettünk a magyar freestyle-osok között."

A budapesti EB-n Jediék is indultak, de kevés idejük volt a felkészülésre. Ennek ellenére a két győri fiú nem adja fel.

„Bár nagy címekre nem vágyunk, igyekszünk a lehető legtöbb versenyen elindulni. Volt, hogy egy héten hat napon át gyakoroltunk. Egyszerűen a szenvedélyünkké vált ez a sportág" – fogalmazott Jedi István.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc gyirmóti gól Horvátországban

Önbizalom-növelő győzelemmel fejezte be horvátországi edzőtáborozását a Gyirmót- Tovább olvasom