Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Forma–1: Baumgartner visszatér?

Baumgartner Zsolt, lapunknak nyilatkozva, elképzelhetőnek tartotta, hogy visszatér a Minardihoz.

Baumgartner Zsolt (24) érthető módon visszavágyik a száguldó cirkusz világába. A felröppent hírek szerint hamarosan lehetősége lesz rá, hogy újra a legjobbak között rója a köröket.

– Mennyi esélye van annak, hogy nemsokára viszontlátjuk a Forma–1-ben? – kérdeztük a versenyzőt.

– Korábbi csapatomnál most felszabadulhat egy hely. Az osztrák Patrick Friesacher a szponzori pénzek kiapadása miatt elköszönhet. Nem lepett meg Patrick esetleges távozásának a híre, ez sajnos már hetek óta benne volt a levegőben. Ami Paul Stoddart, a Minardi csapatfőnöke nyilatkozatát és az azzal kapcsolatos találgatásokat illeti, ahhoz egyelőre sok mindent nem akarok hozzáfűzni. Való igaz, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyok a Minardi-csapattal, melynek vendégeként ott voltam az imolai és a Francia Nagydíjon is. A napokban többször beszéltem Paullal, valamint a csapat más vezetőivel is. Egyelőre nem szeretnék a dolgok elébe menni, csupán annyit mondhatok, hogy tartom magam korábbi álláspontomhoz, miszerint csak bizonyos feltételek teljesülése esetén kívánok visszatérni a Minardi csapatához. Egyébként folyamatosan készülök, a jövő héten például öttusázókkal megyek edzőtáborba.

– Július 27-én ön is pályára lép a Puskás Ferenc Stadionban a Forma–1-es válogatott színeiben a magyar All Star csapat ellen. Nagy élmény lehet világsztárok között, ráadásul jótékony célért futballozni. Ezenkívül a szervezésben is szerepet vállalt?

– Korábbi helyszíneken már futballoztam a Forma–1-es válogatott színeiben. Innen jött az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha egyszer Budapesten, a mogyoródi futam előtt is játszanánk egy mérkőzést, így tulajdonképpen a szervezésből is kivettem a részemet. Boldog vagyok, hogy a kezdeményezés július 27-én valóra válik. A magyar All Star csapat elleni találkozó teljes bevételét jótékony célra fordítjuk. A pénzt az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és az S. O. S. Gyermekfalu kapja.  A Forma–1-es válogatott az elmúlt 25 évben egyébként 13 millió
eurót focizott össze. A mérkőzésen rajtam kívül többek között Michael Schumacher, Fernando Alonso, Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella és Ricardo Patrese is pályára lép.

– Most, hogy nem szerepel az F–1-ben, milyen a kapcsolata a versenyzőkkel, kikkel van különösen jóban?

– Szinte mindegyik versenyzővel jó viszonyban vagyok. Különösen Michael Schumacherrel, Fisichellával, valamint Brunival  ápolok jó kapcsolatot.

 – Legutóbb korábbi csapata, a Minardi-Cosworth vendége volt az imolai és a Francia Nagydíjon is. Hogyan érezte magát a régi társak között? Minden viadalon részt vesz?

– Köztudott a Forma–1 világában, hogy a Minardinál nagyon jó hangulat uralkodik. Vidám csapatról van szó, ahol korábban és most, a látogatás alkalmával  is remekül éreztem magam. Elmondták, hogy hiányolnak és sajnálják, hogy nem vagyok velük. Természetesen minden helyszínen nem lehetek ott, hiszen nekem is vannak más irányú elfoglaltságaim. Bevallom őszintén azt is, hogy sokszor fáj a szívem, amikor csak látogatóként vagyok ott valamelyik versenypályán.

– Korábban szó volt arról, hogy az amerikai Champ Car-sorozatban folytatja a pályafutását. Mi a helyzet ebben az ügyben?

– Az elsődleges célom az, hogy visszatérjek a Forma–1-be. Amerikába csak akkor megyek, ha minden szempontból előnyös ajánlatot kapok. Jelenleg azonban erről nincs szó.

– Mit szól a Ferrari idei gyenge teljesítményéhez?

– A Ferrari az év elején a fejlesztések terén komoly hátrányba került, ám véleményem szerint fel tudnak zárkózni az élmezőnyhöz. Nyilván a mostani szereplésüket komoly kudarcként élik meg, ám nem lehet mindig a topon lenni.

– Várható volt Alonso idei kiugró teljesítménye?

– Fernando Alonso nagyon jó versenyző, ráadásul egy remek autóval száguldhat, így számomra egyáltalán nem meglepetés a szereplése. Már az elején komoly előnyre tettek szert.

 – A gumibotrány kirobbanása „benne volt a levegőben"?

– A Michelin alulmaradt a minőségi versenyben. Többször voltak defektek, amelyek miatt komoly balesetveszélybe kerültek a pilóták. A Forma–1-nek nagy presztízsveszteséget okoztak az indianapolisi pályán történtek. Az amerikai nézőket kárpótolni kell.

– Ha valaki felkérné, hogy fogadjon a jubileumi, huszadik Magyar Nagydíj győztesére, kire tenné a voksát?

– Egyértelműen Alonsónak van a legnagyobb esélye arra, hogy elsőként érjen célba. Korábban is jól szerepelt a Hungaroringen.

– Köztudott, hogy a győri Széchenyi-egyetemre jár. Hogyan lehetett összeegyeztetni a Forma–1-es versenyzést a tanulással?

– Korábban nagyon nehéz dolgom volt, ám szerencsére az egyetemen mindenki segítőkésznek bizonyult. Úgy gondolom, hogy remek iskolát választottam. Általában mindig ősszel próbáltam meg behozni a lemaradásomat. Műszaki menedzser szakra járok, várhatóan másfél év múlva fejezem be a tanulmányaimat. Persze ezt módosíthatja a pályafutásom további alakulása.

– Milyen gyakran jár Győrött?

– Vizsgaidőszakban elég sűrűn járok a városban. Ezenkívül pedig a kötelező oktatásokon is Győrött vagyok. Sajnos az órákon és talán egy kávézáson kívül másra már nem marad időm.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edzőtáborban a női válogatott

Vasárnaptól egy héten át összetartó edzőtáborozáson vesz részt a magyar női kézilabda-válogatott. Tovább olvasom