Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Fociközvetítések: elveszünk a sok csatorna között?

Magyarország - Hazánkban közel tíz csatorna rendelkezik valamilyen értékes sportesemény közvetítési jogával. Az adók azonban nem szerepelnek minden szolgáltató programcsomagjában.


A labdarúgó Bajnokok Ligáját a TV 2 és a Digisport, a magyar bajnokságot a Duna TV és a Sport TV, az angol focit a Eurosport2, a Sport TV és a Sportklub, az Európa Ligát a Story TV és a Digisport közvetíti az új idényben. Mindez néhány példa annak érzékeltetésére, milyen nehéz nyomon követnie a sportszerető tévénézőknek, hogy kedvenc csapataikat hol nézhetik meg élőben. A gond, hogy jó pár adó csak egyes szolgáltatóknál szerepel a kínálatban.

Ahhoz, hogy a magyar sportrajongó minden olyan sporteseményt lásson, melyet Magyarországon közvetítenek, közel tíz csatornának kell szerepelnie az előfizetési csomagban. Nagy gond azonban, hogy a szolgáltatók harca miatt erre egyelőre nincs lehetőség.

Ember legyen a talpán az a sportbarát, aki nyomon tudja követni, mely bajnokságokat melyik tv-csatornán tud nézni. A közvetítési jogok terén már eddig is teljes volt a káosz – kis túlzással ahány bajnokság, annyi közvetítő csatorna. Július közepétől egy újabb sportadó, a Digisport lépett színre, s rögtön számos értékes jogot szerzett meg magának, vagy ha le is csúszott valamiről, az értékét ˝verte fel˝ az eddigi többszörösére.


A Sport TV hozta meg az áttörést

Kétségtelen tény, hogy néhány hamar feledésbe merült próbálkozás (pl. Hungarosport) után az áttörést a Sport1 megjelenése jelentette. Az első időszakban szinte minden értékes jog a UPC érdekeltségi körébe tartozó csatornához került. A bőség zavara eredményezte azt, hogy ˝életre kellett hívni˝ a Sport2-t.˝

Látva a sporttévé sikereit, éledni kezdett a konkurencia. Az RTL Klub létrehozta saját sportcsatornáját, a Sportklubot, nem sokkal később a Sportklub+-t.

A Viasat3 sem kívánt lemaradni a versengésben, s megszerezte a legrangosabb európai sorozat, a Bajnokok Ligája közvetítési jogát. A ˝párosával szép az élet˝ jegyében a Viasat-csoport egy férficsatornát indított, így került át a BL a TV6-ra. Tavaly annak ellenére is megmaradt az adón a legjobbak vetélkedése, hogy az első választás jogát az m1 nyerte el.

Az angol csapatok szereplését - így a Chelsea-ét is - több csatornán tudják csak nyomon követni a szurkolók.
Az angol csapatok szereplését - így a Chelsea-ét is - több csatornán tudják csak nyomon követni a szurkolók.


A Eurosport2 megkavarta az állóvizet

Szintén megkavarta az állóvizet a Eurosport2, mely az angol élvonal, a Premier League közvetítésével hasított ki egy jókora szeletet a sporttévés tortából.

A már eddig is megosztott tévés közönség aztán még nehezebb helyzetbe került, hiszen egy új szereplő is – stílszerűen fogalmazva – képbe került a nyáron: a Digisport, mely egy erdélyi vállalkozó, Teszári Zoltán tulajdonában lévő DigiTV saját adója.

A helyzet pedig itt válik igazán bonyolulttá, elvégre most nem történik egyéb, mint az, hogy kábelszolgáltatók versenyeznek egymással, s tudva a hatalmas érdeklődésről, aduászként lobogtatják a felek az adott sportesemény közvetítési jogáról szóló szerződéseket. Az előfizetők pedig tehetetlenek, mert a telefon- és e-mail özön sem biztos, hogy meghatja a szolgáltatót, ha a konkurens termékéről van szó. (Az már egy másik kérdés, hogy a mai magyarországi piacon szükség van-e ennyi sportcsatornára.)

Hogy valóban mennyire nem rózsás a kép, bizonyítja a jelenleg érvényben lévő közvetítési rend. Lássuk tételesen, hol mit is lehet nyomon követni.


Értékes magyar foci

Bár a magyar foci – finoman fogalmazva is – megosztja a sportszerető közvéleményt, több kimutatás szerint is még mindig vonzerővel bír a Soproni Liga. Eddig a Duna TV és a Sport TV adta a magyar élvonal mérkőzéseit, de a Digisport jelentősen ráígért az eddigi összegre. A szerződés értelmében azonban a korábbi tulajdonos opciós joggal rendelkezett, s mivel megadta azt az összeget, amit az új jelentkező tett, így továbbra is a Duna TV-n, valamint a Sport1-en és 2-n lesz látható az NB I, továbbá utóbbin a Magyar Kupa és a Ligakupa.

Az egyik legkacifántosabb az angol futballt nyomon követni, hiszen a bajnokságot a Eurosport2, az FA-kupát a Sportklub, míg a Carling Cup néven futó Ligakupát a Sport1 és 2 közvetíti.

Szintén megosztva nézhető az olasz és a német foci. Előbbinél a Serie A küzdelmei a Sport TV-n, az Olasz Kupáé a Sportklubon lesznek láthatók.
A Bundesliga péntek esti mérkőzését a Eurosport2 adja, a többi meccs a Digisporté. A Német Kupa ugyanakkor továbbra is a Sport TV-n követhető nyomon.

A legtisztább a helyzet a spanyol labdarúgás esetén. A Primera División és a Király-kupa közvetítésének joga egyaránt a Sport TV-é. Ugyanezen a csatornán látható a francia, valamint a kisebb bajnokságok közül a holland és a skót bajnokság is. A Sportklubon az orosz, a belga és a brazil pontvadászatról nem marad le, aki oda tud kapcsolni.

Mint már említettük, a Bajnokok Ligáját az előző kiírásban az m1 és a Viasat3 adta. Idén itt is változás történt. A TV 2 nem kívánt elmaradni legnagyobb riválisától, az RTL Klubtól, s bár új sportcsatornát – eddig még – nem indított, de a BL közvetítéséért harcba szállt s nyert. Az első választás joga tehát az övék, míg a másik csomagra a Digisport tette a legjobb ajánlatot, így ott lehet még látni a remélhetőleg a Debrecennel kiegészülő elit küzdelmeit.

Az Európa Liga – korábban UEFA-kupa – meccseihez is új csatornára kell kapcsolni: a Story TV-re és a Digisportra.

A Forma–1 kapcsán minden marad a régiben: a száguldó cirkuszt is az RTL Klubon lehet látni, s míg a TV 2-nek ˝eltűntek˝ a futtatott profi bokszolói, az RTL-nek még megmaradt többek között Erdei Zsolt, valamint a visszatért Kótai Mihály.

Ennyi sportadó mellett nem meglepetés, hogy más sportági szövetségnél is megjelentek a közvetítés igényével, így az eddigiektől eltérően a kézilabda és a kosárlabda magyar bajnokságok a Sportklubon – pár meccs erejéig az RTL Klubon – mennek majd. A kézilabda BL-t jövőre még a Viasat3 (vagy a TV6) közvetíti.

Olvasóink írták

 • 11. mitirjak 2009. augusztus 12. 17:14
  „Szar az egész közvetítési rendszer!Ezzel minden meg van mondva!”
 • 10. TeknőcErnő 2009. augusztus 12. 14:18
  „moderálva durva”
 • 9. TeknőcErnő 2009. augusztus 12. 12:10
  „Undorító, hogy nem lehet megnézni a magyar csapatok - például a Debrecen - meccseit <moderálva>”
 • 8. otromba 2009. augusztus 12. 08:29
  „Sok a felesleges ismételgetés!Ennyi sport közvetítő csatorna,csak az ismétlésekkel van tele!
  Ezért kell annyit fizetnünk!A sport közvetitést nézem általában,és ez a meglátásom!”
 • 7. gergo04 2009. augusztus 12. 08:20
  „jah arról nem is beszélve hogy a TV2-n mi a ***-t keres a BL? a TV2,Retek klub, viasat maradjon meg olyan f**nak, búlvár izének ami most is... a sport meg legyen a sport adókon... és ne 100 legyen mert lassan a TV2-nek is lesz sport adója... jelenleg Eurosport 1-2 / Sport 1-2 / Sportklub és + / digisport ... lassan elég lesz már!!! főleg mikor poker megy meg ilyen baromságok amik aztán igen messze vannak a sporttól!”
 • 6. gergo04 2009. augusztus 12. 08:15
  „én csak azt nem értem hogy egy digi hogy kaphat jogokat közvetítésre ha nincs is nagy lefedettsége.. Győrbe hány utcába is lehet kábelen elérni a digit???7-8? csodálatos! pedig ez nem is egy Isten háta mögötti falucska...”
 • 5. Club_Hajó 2009. augusztus 12. 00:38
  „moderálva 2x”
 • 4. SCC 2009. augusztus 11. 23:14
  „Ezt hogy gondolod LOLka? Van olyan európai ország ahol az ország vezetője, kormánya befolyásolja a sportot közvetítő csatornákat? Vagy jön a Jobbik és újra minden a királyi tv-n lesz?”
 • 3. LOLka 2009. augusztus 11. 23:06
  „Itt is bebizonyosodnak az országban uralkodó önnöm érdekek. Csak az én zsebem legyen tele, az sem baj ha egy egész ország utál érte! Mert nincs az országnak egy olyan vezéregyénisége, aki rávág az asztalra és azt mondja, hogy KUSSSSSS!!!”
 • 2. SCC 2009. augusztus 11. 22:36
  „Érdekes egy állapot az biztos. Egy megoldás: Echosmart + digi :) amíg nincs nagra 3!”
 • 1. Powerarc 2009. augusztus 11. 21:48
  „Vagyis az ennek az eredménye, hogy valamely (vagy több) eseményt nem lehet megnézni. Vagy ne is nézzünk inkább semmit.:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zácsik Szandra mégis játszhat a junior EB-n

Kézilabda - Elhárult az akadálya annak, hogy a Ferencváros átlövője pályára lépjen a pénteken… Tovább olvasom