Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Foci EB-re készülünk, de elakadt a stadionprogram

Miközben az MLSZ a horvát szövetséggel a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére pályázik, elakadt az Orbán-kormány által elindított stadionrekonstrukciós program. A stadionok helyzetéről Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke nyilatkozott.
Bozóky Imre
- Nagyon sokáig lehetett hallani a stadionprogramról. Egy-két pálya tényleg meg is szépült, de mi történt az elmúlt időszakban?

- A stadionrekonstrukció, amikor elindult, nagy terv volt. Arról volt szó, hogy összesen 38 pálya újul meg - mondta Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Akkor az MLSZ-nek az volt az álláspontja, hogy inkább néhány stadiont kellene felújítani, de azokat teljes egészében. Ennek ellenére a másik álláspont győzött, és az a munka indult el. Az országban jó néhány stadion megépült, megszépült: Kaposváron, Kecskeméten, Újpesten, és lehetne még sorolni. Tehát a rekonstrukciós programnak vannak szép eredményei, de azt hiszem, hogy az utolsó munkálatokat még be kell fejezni, így Zalaegerszegen, Dunaújvárosban.

- Ez elegendő ahhoz, hogy azt mondjuk: tényleg vége?

- Természetesen nem elegendő, hiszen sokkal több olyan pálya és stadion van, amit rendbe kellene hozni. Azt is nyilván figyelembe kell venni, hogy ma az ország gazdasági helyzete nem olyan, hogy erre úgy tudna költeni, mint ahogy például ezt Németországban csinálták az elmúlt két-három évben, ahol olyan stadionokat is megépítettek, több mint 200 millió eurós költségért, ahol világbajnoki mérkőzés sem lesz, és még csapat sincs. Idővel szerintem Magyarországon is, ha nem is olyan gigantikus méretekben, de szükséges a stadionrekonstrukció folytatása. Ugyanúgy szükséges nem az NB I-es, hanem az amatőr csapatok játéktereinek, stadionjainak, pályáinak a felújítása is, hiszen sok kisközségben vagy adott esetben kisvárosban is ez az egyetlen olyan hely, ami a közösséget tudná szolgálni.

- Az Orbán-kormány idején, amikor meghirdették ezt a programot, úgy tűnt, van rá pénz. Említette a kispályákat, rengeteg helyen villanyvilágítással látták el ezeket, hogy a játékosok este is tudjanak edzeni. Ez a program a kormányváltás miatt állt le? Átcsoportosították esetleg a pénzeket?

- A Magyar Labdarúgó Szövetség a stadionrekonstrukciós programban nem volt benne. Mi az elején adtunk ötletet, javaslatot, de sem a kivitelezésben, sem a későbbi elszámolásban, sem a közbülső döntésekben a labdarúgó szövetségnek nem volt szerepe. Én bízom benne, hogy azok a beruházások, amelyek elkezdődtek, befejeződnek, legalább ezek a stadionok jók lesznek. A másik pedig, ami rendkívül fontos, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a Horvát Labdarúgó Szövetséggel, illetve a két kormány döntése alapján közösen megpályázza a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésének a jogát. Amennyiben 2006 decemberében az UEFA azt mondja, hogy ez a két ország rendezheti meg a 2012-es Eb-t, ez nyilván nagyon nagy siker lenne és komoly hasznot hozna. Akkor Győrben, Székesfehérváron, Budapesten, illetőleg Debrecenben olyan stadionok épülnének, amelyek a későbbiek során bármilyen nemzetközi mérkőzés megrendezésére alkalmasak lennének. Mi már tudtunk volna Bajnokok Ligája döntőt, vagy akár UEFA kupa-döntőt is rendezni, azonban stadion hiányában ez nem lehetséges.

- Addig meg marad nekünk a Puskás Ferenc Stadion, ami azért hagyott némi kívánnivalót most is, a Debrecen-BL mérkőzése után. Ha az UEFA szigorúan venné az előírásokat, megfelelne-e ez a stadion minden szempontból a rendezési követelményeknek?

- Minden szempontból nyilván nem felelne meg, és bizonyos mérkőzéseket biztos, hogy nem lehetne itt megrendezni.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztak a magyarok a US Opentől

Nem lesz magyar játékos a hétfőn kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokság 128-as főtábláján, miután a… Tovább olvasom