Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Foci-EB: Harmadik a magyar igazság?

A magyar futball jövőjét befolyásoló döntés születik szerdán Cardiffban: kiderül, hogy ki adhat otthont a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságnak. Győrt és az ETO-stadiont is komolyan érinti a határozat.

Hamarosan eldől, hogy két sikertelen pályázatot követően Magyarország – ezúttal Horvátországgal közösen – megrendezheti-e a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot.

Győr mindig kiemelt szerepet kapott a pályázatokban, hiszen az ETO-stadion mindhárom alkalommal szerepelt a kontinenstorna lehetséges magyarországi helyszínei között.

Az elmúlt évekre visszatekintve először Ausztriával közösen igyekeztünk meggyőzni arról a Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) illetékeseit, hogy nálunk jobban senki sem rendezhetné meg a viadalt. A magyar projektiroda 1998 elején kezdte el a működését, a két válogatott barátságos mérkőzésen is összecsapott egymással. Az állami segítségnyújtás mellett Győrött az akkori alpolgármester, Jungi Csaba kétszázmillió forintot ígért a város nevében, míg a Rába Rt. a stadion felújítási költségeinek tíz százalékát vállalta volna magára. Hiába azonban, mert a választás végül Portugáliára esett, így 2004-ben a hozzánk hasonló népességű ország láthatta vendégül Európa legjobb válogatottjait. Nem mellesleg a „luzitánok" hazai környezetben ezüstéremmel tették még boldogabbá a szurkolókat. A „Dunamonarchia" fantázianéven induló magyar-osztrák ötlet kútba esett.

Futballunk felelős vezetőinek kedve azonban nem ment el egy újabb pályázat benyújtásától, ám ezúttal már egyedül próbálkoztunk. Az ETO-stadiont 30 000 szurkoló befogadására alkalmas létesítménynek álmodták meg a szakemberek. Olyanra, amely minden tekintetben megfelel a XXI. század követelményeinek. A stadionrekonstrukciós program során az első körben 1,5 milliárdért felújítandó létesítményt sikeres EB-pályázat esetén teljesen átalakítják, hogy 13,5 milliárd forintos költségvetéssel felépülhessen egy csodálatos aréna. Sikerrel azonban ezúttal sem jártunk, jövő nyáron ugyanis Ausztria és Svájc ad otthont az Európa-bajnokság mérkőzéseinek. „Az új barátok, új élmények, új győzelmek!" szlogennel hirdetett pályázat tehát kudarcot vallott, pedig a szakértők és a bennfentesek szerint – az első próbálkozáshoz hasonlóan – ezúttal is nagyon közel álltunk a végső győzelemhez.

Harmadik alkalommal déli szomszédainkkal, a horvátokkal fogtunk össze a sikeres kandidálás érdekében, a szlogen a következő lett: „Adj nekünk esélyt!" Az ETO-stadion rekonstrukciójában kiemelt szerepet kapott az esetleges sikeres EB-pályázat. Ebben az esetben ugyanis a jelenleg is szépülő stadion befogadóképessége 35.000 főre bővíthető. Szerdán 11.30 órakor kiderül, hogy erre szükség lesz-e, vagy zsinórban harmadszor ismét meg kell elégednünk a vereséggel felérő második hellyel.

Kovács Balázs

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefelé a bajnoki tabellán

Hiába szerzett az első percben vezetést a Győri ETO csapata, végül pont nélkül tértek haza. Kaposvár… Tovább olvasom