Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

FIFA-kongresszus: lesz női tag a végrehajtó bizottságban

Joseph Blatter elnök péntek délelőtti köszöntő beszédével megkezdődött a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 62. kongresszusa Budapesten.
Elfogadták pénteken a végrehajtó bizottság alapszabály-módosító javaslatait a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 62., budapesti kongresszusán, így többek között lesz női tagja a szervezet vezető testületének.

Ezzel a vb létszáma 24-ről 25-re emelkedett, de a grémium első női tagját egyelőre nem választották meg. A legnagyobb esélye a bekerülésre a burundi szövetség elnökének, a NOB-tag Lydia Nsekerának van.

Emellett arról is döntöttek, hogy egy új országnak nem szükséges kétéves tagsággal rendelkeznie saját kontinentális konföderációjában ahhoz, hogy bekerüljön a FIFA-ba. A küldöttek úgy határoztak, hogy ez a két javaslat azonnali hatállyal életbe lép.

Ezen kívül a kongresszus döntései értelmében a könyvvizsgáló bizottság hatáskörét és felelősségét kibővítik, egyúttal ennek élére - a vb hétfői javaslatának megfelelően - a svájci Domenico Scalát választották a 2013-as, mauritiusi kongresszusig.

A küldöttek támogatták az etikai bizottság reformját, így a testület a vb elképzeléseinek megfelelően kétkamarássá válik, egyiknek a vizsgálódás, az eljárások lefolytatása, a másiknak pedig a döntéshozatal lesz a feladata. Mivel a vb a hétfői ülésén - az egyik jelölt egészségi állapota miatt - elnapolta a két kamara vezetőjének megnevezését, ezért arra kért felhatalmazást a tagoktól, hogy a következő, június végén sorra kerülő rendkívüli ülésén jelölhesse ki a két elnököt.

"Ez egy történelmi nap" - szögezte le Joseph Blatter FIFA-elnök, miután a vb valamennyi javaslatát elsöprő, 90 százalék feletti többséggel fogadta el a kongresszus. "Most tettünk egy lépést a megújulás útján, és ez egy nagy lépés volt. Mindenkinek köszönöm a bizalmat."

Kisebb nyereség, de stabil anyagi helyzet

Csöktkent a nyeresége, ugyanakkor továbbra is stabil az anyagi helyzete a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) a pénzügyi beszámoló szerint, amelyet pénteken 202 igen és egyetlen nem szavazattal fogadott el a szervezet 62. kongresszusa Budapesten.

"Ebben a nehéz gazdasági helyzetben is, amikor egész Európában recesszió tapasztalható, elmondhatjuk, hogy bár nem vagyunk gazdagok, mégis kényelmes helyzetben vagyunk" - mondta Joseph Blatter FIFA-elnök, aki hozzátette, a szervezet bevételének több mint 90 százaléka a világbajnokságokhoz köthető.

Julio Grondona, a pénzügyi bizottság argentin elnöke közölte a küldöttekkel, hogy hat, illetve tíz év van még az oroszországi és katari vb-ig, de az ezekhez az eseményekhez köthető televíziós és marketing jogokra vonatkozó szerződések nagy része már megszületett, s előbbire 2,3 milliárd dollár értékben kötöttek megállapodásokat.

Beszámolója szerint a FIFA 2011-ben 1,07 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, melyből 988 millió köthető a szövetség által szervezett eseményekhez. Kiemelte, ebből természetesen a soron következő világbajnokság teszi ki a legjelentősebb részt, ugyanis a 2014-es, brazíliai vb által tavaly 537 millió dollár származott a televíziós és 348 millió a marketing jogok értékesítéséből.

A FIFA kiadásai 2011-ben 1,034 milliárdra rúgtak, azaz 36 milliós nyereséggel zárta az évet. Grondona indoklása alapján az elmúlt évekhez képest azért csökkent a profit - 2008-ban 184, 2009-ben 196, 2010-ben pedig 202 millió volt -, mert a szervezet a 2010-es kongresszuson született döntésnek megfelelően több pénzt, a bevételek 75 százalékát forgatja vissza a futballba különböző fejlesztések által.

Hozzátette, az előző négyéves ciklusban (2007-2010) majdnem megduplázta megtakarításait a FIFA, ugyanis 643 millióról 1,28 milliárd dollárra növelte azt. Tavaly ez az összeg további 13 millióval emelkedett.

Blatter a 11-esek helyetti alternatívát szeretne

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke azzal a kéréssel fordult a Franz Beckenbauer vezette, sportágfejlesztési testülethez, az úgynevezett Task Force Football 2014-hez, hogy dolgozzon ki alternatívát arra, hogy ne 11-espárbajban dőljenek el mérkőzések.
A svájci sportvezető a FIFA Budapesten zajló, 62. kongresszusán - egy héttel a büntetőkkel eldőlt Chelsea-Bayern München BL-döntő után - hangsúlyozta, hogy a futball lehet dráma, akár tragédia is, ha büntetőrúgások döntenek. Kiemelte, hogy a labdarúgás csapatsport, és a játék lényege vész el akkor, ha egy az egy elleni párharcok döntik el a meccseket.

"Talán Franz Beckenbaur és testülete tud megoldást felmutatni nekünk. Ha nem ma, akkor holnap" - tette hozzá Blatter.

A FIFA 62. kongresszusa Budapesten. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

Blatter elkötelezett a reformok mellett

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke elkötelezettségét fejezte ki az először tavaly megfogalmazott reformintézkedésekkel kapcsolatban a szervezet Budapesten zajló, 62. kongresszusán.

"Szövetségünk 108 éves, s ezalatt az idő alatt rengeteg dolog változott a világban. - fogalmazott pénteki felszólalásában a 76 esztendős svájci sportvezető. - A futballt viszont még mindig 22-en játsszák, egy játékvezetővel, lesszabállyal, és jelentősebb technikai segítség nélkül."

Blatter azt mondta, a pályákon kívül ugyanakkor komoly változások zajlottak le, a labdarúgás - amelyet az "élet iskolájának" nevezett - ma már a világ minden pontján ott van.

A FIFA 62. kongresszusa Budapesten. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

"A mi sportágunk egyben egy nagy üzlet is. - jelentette ki. - Ennek megfelelően elkerülhetetlen, hogy politikai dimenziókat érintsen. Tavaly éppen ezért döntöttünk úgy, hogy elindulunk a reformok útján, amelyek az előzetesen tervezett időtervnek megfelelően haladnak, s remélem, hogy a mostani, 62. kongresszus után azt mondhatjuk, nagy lépéseket tettünk előre."

A sportvezető hozzátette: 300 millió ember van szoros kapcsolatban a FIFA-val, az azonban lehetetlen, hogy mindegyiküket ellenőrizzék. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a FIFA és a nemzeti szövetségek vezetőségében viszont ki lehet alakítani olyan mechanizmusokat, amelyek mentén a szervezetek működése kontrollálható.

Blatter kijelentette, hogy a FIFA megújulását először Joao Havelange korábbi elnök indította el, egyúttal arra kérte a küldötteket, hogy tapsolják meg a betegséggel küzdő, 95 esztendős brazil sportvezetőt, akit nemrég, két hónapos benntartózkodás után engedtek ki a kórházból.

Blatter felszólalása előtt a küldötteknek le kellett tesztelniük az elektronikus szavazógépeket, s arra a kérdésre, hogy 2010-ben Spanyolország nyerte-e a világbajnokságot, a 205 szavazásra jogosult tag közül heten nemmel válaszoltak.

A FIFA 62. kongresszusa Budapesten. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

Korábban

"Mindenekelőtt köszönöm a magyaroknak a kiváló szervezést" - mondta a svájci sportvezető, aki külön köszöntötte Csányi Sándort, a magyar szövetség (MLSZ) elnökét. "A csütörtök esti megnyitón elhangzottakkal kapcsolatban el kell mondanom, hogy egyetértek Orbán Viktor miniszterelnökkel, s hiszem, hogy a politikai cselekedeteknek nem szabad befolyásolniuk a futball szellemiségét. A labdarúgás feladata és küldetése valóban az, hogy összehozza és ne szétválassza az embereket."

A magyar kormányfő a június 8-án rajtoló, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság kapcsán mondta azt, hogy a több ország által felvetett bojkottnak nem szabad elrontania a futball szellemiségét.

Blatter - utalva a tavalyi évben kirobbant megvesztegetési ügyekre - úgy fogalmazott, a FIFA hajója nem mindig haladt nyugodt vizeken, de azt reméli, hogy "a kongresszus után ismét a stabilitás kikötőjébe ér".

A sportvezető röviden összefoglalta az esemény napirendi pontjait: többek között szó lesz a FIFA pénzügyi jelentéséről, a játékosok biztosításáról és az illegális sportfogadás elleni küzdelemről is.

A FIFA 62. kongresszusa Budapesten. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

Csányi Sándor a pódiumra lépve elsőként megköszönte a végrehajtó bizottság bizalmát, amelynek köszönhetően Budapest 1909 és 1930 után harmadszor adhat otthont a FIFA kongresszusának.

A magyar sportvezető beszédében kiemelte, hogy a futball olyan kihívásokkal néz szembe, mint a dopping, az illegális sportfogadások, a huliganizmus, vagy éppen a diszkrimináció elleni küzdelem, s a kongresszusnak ezekre a problémákra megnyugtató választ kell adnia.

Hozzátette, a sportág Magyarországon is komoly kihívásokkal áll szemben, ugyanis az elmúlt évtizedekben a politikai változások és a gazdasági válság következményei sem segítették a magyar futball újbóli felemelkedését, de megjegyezte, hogy két éve, amióta megkezdte elnöki mandátumát, a nehéz körülmények ellenére is megindult a pozitív változás a labdarúgásban.

"Évente 200 pálya épül, 1000 amatőr klub kap segítséget a működéséhez, ezáltal húsz százalékkal nőtt az amatőr játékosok száma. Továbbá a mostani magyar kormány felismerte a sport jelentőségét, ezáltal segít minket, s már döntés született egy új, 65 000 néző befogadására alkalmas nemzeti stadion felépítéséről is" - mondta Csányi, aki kiemelte, hogy Magyarországon még mindig a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, s a válogatott megtestesíti a nemzeti öntudatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roland Garros: kiemelt ellenfeleket kaptak a magyarok

Babos Tímea és Arn Gréta kiemelt teniszezőt kapott első fordulós ellenfélnek a roland Garroson. Tovább olvasom