Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

FIFA-kongresszus - Defibrillátort minden futballpályára!

Mindenfutballpályán kell lennie defibrillátornak Michel DíHooghe, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) orvosi bizottságának elnöke szerint.
"A nemzeti szövetségek körében végzett felmérésünk alapján az elmúlt öt évben 84 szívleállás történt a futballpályákon, de csak az esetek húsz százalékában állt rendelkezésre a helyszínen defibrillátor" - mondta csütörtökön a belga szakember a FIFA második, Hungexpón tartott orvosi konferenciáját követő sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy miképpen megoldható az újraélesztő készülékek széleskörű elterjesztése, DíHooghe úgy válaszolt: először is ki kellett mondani ennek a szükségességét, mert ez adott esetben élet és halál kérdése, mostantól pedig meg kell keresni a lehetséges megoldásokat a megvalósításhoz.

A konferencia témája volt az is, hogy különböző vizsgálatok szerint évi 60 meccsnél többet nem szabadna engedélyezni a profi futballban, de bizonyos játékosok ennél jóval többet játszanak.

D'Hooghe és Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának tagja emellett egyaránt hangsúlyozta: a megelőzés a legfontosabb, ennek érdekében hozták létre az úgynevezett "11+" programot, amelyet már 47 országban, többek között Magyarországon is bemutattak.

"Ez a program olyan sérülések, például húzódások és rándulások redukálásában nyújt segítséget, amelyeket nem szabálytalanságok okoznak, s ahol alkalmazzák, ott 30-50 százalékkal csökkent az ilyen jellegű sérülések száma" - mondta D'Hooghe, aki megjegyezte, ezzel rengeteg pénzt is meg lehet spórolni, hiszen így kevesebbe kerül a játékosok orvosi ellátása.

Elhangzott az is, hogy a futball szereplőinek kiemelt feladata van a közegészség javításában, ennek szellemében az orvosi bizottság kialakított egy egyszerű, iskolásoknak szóló programot, amely Afrikában már működik is.

"Zimbabwében, a Dél-afrikai Köztársaságban és Mauritiuson 40 ezer gyermek vesz már részt a programban, amelyhez a későbbiekben csatlakozik Tanzánia, Ghána és Zambia is" - fogalmazott Dvorak, aki hozzátette, ezt a programot más kontinensekre, elsősorban Közép- és Dél-Amerikára is ki akarják terjeszteni. Megjegyezte, a tervek szerint jövőre 300 ezer, 2015-re pedig már 1,5-2 millió gyermek lesz a program részese világszerte.

A FIFA 2. orvosi konferenciáján 187 tagország képviselői voltak jelen. Az esemény szorosan kapcsolódik a szervezet 62. kongresszusához, amelynek megnyitója 17 órakor lesz a Kongresszusi Központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online interjú Hajszán Gyulával: `pontonként 800 forint járt´

A 30 éve bajnokságot nyert Rába ETO klasszisa, Hajszán Gyula volt vendégünk. Szó esett a Verebes-korszak fizetéseiről, a mai ETO-ról és a magyar válogatottról, s képviselői munkájáról is. Tovább olvasom