Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Fiatalítani kell, de hogyan?

Az új versenykiírásnak köszönhetően szerinte elképzelhető, hogy több amatőr csapat sem tudja vállalni a megyei II. osztályú indulást.

A megyei II. osztályban szereplő Börcs elnöke, Baracskai Róbert aggódva hívta szerkesztőségünket, miszerint az új versenykiírásnak köszönhetően szerinte elképzelhető, hogy több amatőr csapat sem tudja vállalni a megyei II. osztályú indulást.

A változás az osztályban kötelezően indítandó ifjúsági (U19-es) csapatokat érinti, a Magyar Labdarúgó Szövetség arra törekszik, kevesebb túlkoros és minél több fiatal szerepeljen az utánpótlás-bajnokságban. A börcsiek szerint azonban nincs elegendő fiatal a településeken.

„Sajnálom, hogy az MLSZ-ben nem vették figyelembe a megyék eltérő településszerkezetét, egy nálunk megszokott öt-hétszáz fős faluban szinte lehetetlen, ezerötszáz fős településen pedig nagyon nehéz U19-es csapatot kialakítani. Nem a fiatalítás ellen vagyunk, de azok a tizenhét-tizennyolc éves játékosok, akik ügyesek, amúgy is az első csapatban játszanak, viszont az idősebb, onnan kiöregedő labdarúgók, akik helyben akarnak maradni, nem tudnak majd ott futballozni. Nemrég levelet írtunk az MLSZ vezetőinek, kértük, változtassanak a kiíráson" – említette Rácz Róbert, Börcs polgármestere.

„A megyei II. osztály ifjúsági bajnokságában eddig huszonegy év volt a felső korhatár, s hét túlkoros labdarúgó léphetett pályára mérkőzésenként – fogalmazott Horváth László, az MLSZ Győr-Moson-Sopron megyei igaz-
gatója.

– Az országos szövetség célja egyértelmű, szeretné, ha
minél több fiatal lépne pályára. Az MLSZ versenyigazgatósága minden megyére egységes szabályt írt elő, amelyben tizenkilenc évre csökkentette az ifjúsági csapatok játékosainak felső korhatárát. Ezen túlmenően a versenykiírás szerint ezekben a csapatokban az eddigi hét helyett csak öt túlkoros játékos léphet pályára, de ők sem lehetnek huszonegy évesnél idősebbek. Az elképzelést szakmailag támogatom, s kaptam erről pozitív visszajelzést már megyei csapattól is, ám az előírás megnehezítené a régiónkban található néhány egyesület helyzetét.

Míg az ország másik felén található megyékben kevesebb, de nagyobb lakosságszámú települések vannak, s könnyebb egy U19-es csapatot kialakítani, az aprófalvas, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben a kisebb lélekszám miatt nyilván ez gondot okozhat. Az említett három megye vezetői kiharcoltuk, hogy a mi bajnokságainkban az öt túlkoros játékos korosztálymegkötés nélkül szerepelhessen a csapatokban, tehát huszonegy évesnél idősebbek is pályára léphetnek ezekben a csapatokban."

Az igazgató bízik benne, nem okoz lavinaszerű visszalépéseket az új szabályozás.

„A megyénkben öt-nyolc csapatot érinthet érzékenyen ez a központi versenykiírás. Bízom benne, ha nehezen is, azért sikerül nekik is U19-es csapatot kialakítani, amelyben egyébként négy korosztály is szerepelhet, hiszen ezekben a csapatokban már 16 éves labdarúgókat is számításba vehetnek. Sajnos az a másodosztályú egyesület, amely nem tud U19-es csapatot nevezni, csak a megyei harmadosztályban szerepelhet.

Ősszel az MLSZ-ben kialakítanak egy úgynevezett amatőrkoncepciót, amelyben jelezzük majd azt az igényt, hogy a másodosztályt érintő hatáskörök visszakerüljenek a megyékhez. Mivel egyetlen játékos elvesztése is sok, megoldás lehet az egyesületeknél a felnőtt- és az utánpótláscsapatokból kiszoruló idősebb játékosok számára egy második csapat kialakítása, amely a harmadosztályban indulhatna. Ilyenre már most is akad példa" – szögezte le az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproniak más klubok színeiben

Magas színvonalú versenyt hozott a SÜH-kupa az elmúlt hét végén. Tovább olvasom