Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Felfelé ívelő pályára jutott a megyei asztalitenisz

Bizakodva vehetik fel újra a harcot megyénk asztalitenisz-csapatai január végén a tavaszi bajnokság rajtjánál, hiszen fiatal tehetségekkel soraikban mindegyik osztályban döntő szerepet játszanak.

Horváth Tibor, a megyei szövetség elnöke, valamint Péntek Albert, Győr városi szövetségi elnök, a Győr Asztalitenisz Utánpótlásáért Alapítvány vezetője egyetértett abban, hogy az elmúlt esztendő az asztalitenisz jelentős fejlődését hozta ezen a vidéken. A versenynaptárban meghirdetett valamennyi versenyt sikerrel rendezték meg, s főleg az utánpótlás korosztályban jelentősen megnőtt a versenyzők száma. A csapatversenyekben az együttesek legtöbbje nemcsak helytállt, de kellemes meglepetést is okozott, mint az NB I/A-ban a győri egyetemisták, az NB II-ben pedig az Elektromos női csapata, miközben a férfiaknál ugyanebben az osztályban a soproniak remekeltek.

Meghatározó szerepkör

A megyei bajnokságban 10 együttes vesz részt, főleg a nemzeti bajnokságokban szereplő csapatok második gárdái, akik közül elismerés illeti a nagycenkieket, a győri Radnóti-iskolásokat, a rábapatonaiakat és a bezenyeieket.

A nemzeti bajnokságokban örvendetesen nőtt a csapatok száma, az NB III-ban például megyénkből 5 férfiegyüttes vesz részt, élükön a kiválóan teljesítő Győri Elektromossal.

A női mezőnyben meglepetést okozott a Gy. Elektromos (edző: Péter Pál) tehetséges újonc korosztályú versenyzőivel, s Csiba Mária játékos-edző aktív közreműködésével. A nemzeti bajnokság legfiatalabb csapataként az első helyen várhatja a tavaszi folytatást.

Megmaradnak a dobogón

Újoncként kezdett az egyetemista csapat ősszel az NB I/A-ban, s mindenki nagy csodálatára egyre-másra hozta a jobbnál jobb eredményeket. A tavaszi folytatást a harmadik helyen várhatják, mindössze egy ponttal elmaradva a második Celldömölktől. Albert Zoltán edző elmondta: a csapat tagjai úgy vágnak neki a folytatásnak, hogy a megszerzett dobogós helynél alább már nem adják. Ezt a kedvező pozíciót az őszi fordulók során öt játékos harcolta ki, mégpedig a még ifjúsági Kaizer János, aki fiatalkora ellenére a csapat húzóembere volt, az együttes magját és a rutint képviselő Hanicz Sándor és Kun Tibor, akik 60 százalék fölött teljesítettek, valamint Szabó Gábor és Kovács Zsolt. A csapat erejét példázza, hogy ez utóbbiak a negyedik asztalnál is 50 százalékos teljesítményt tudtak nyújtani.
Nagy sikernek tartják, hogy az elért eredményekre sokan felfigyeltek, Győrben ismét a régi rangján kezd szerepelni az asztalitenisz. Így került sor arra, hogy az Uniqa biztosító személyében névadó támogatóra leltek, s tavasszal már Széchenyi-

o9Uniqa néven szerepel a szakosztály, mégpedig sokkal nyugodtabb körülmények között.
A győri egyetemista asztalitenisz-csapatnak a tavaszi feladata annyival lesz nehezebb, hogy most már valamennyi ellenfél sokkal komolyabban veszi majd őket. Ami a távlati lehetőségeket illeti, számukra biztató, hogy a fiókcsapatok az NB III-ban és a megyei bajnokságban is jól szerepelnek, tehetséges fiatalokat soroltatva fel, biztosítva a későbbi utánpótlást.

Biztató a sportág jövője

Egyéniben a korosztályos magyar bajnokságokon Kovács Adrienn, Piros Rita, Stanicz Gábor (valamennyien Gy. Elektromos) hozták a legszebb eredményeket, de rajtuk kívül is számosan szereztek érmet, a 2004-es első országos ranglistán pedig többen is kiváló helyen szerepelnek. Az újoncoknál Kovács Adrienn, Lung Anita, Ladányi Dóra, Piros Rita, akik a serdülőranglistán is helyet követeltek maguknak, bár még idén is újoncok maradnak. Az ifjúsági fiúknál az egyetemiektől Kaizer János, az Elektromostól Markó András szerepel a rangsorban, a serdülőknél Lung Dániel, az újoncoknál pedig a győri Stanitz Gábor, a soproni Kitzinger Andor és Ceglédi Bence.

Mindez annak köszönhető, hogy Győrben az Elektromosnál, Sopronban Bonczidai László edző irányításával a SMAFC-nál, Mosonmagyaróváron pedig az MTE-nél folyik kiváló utánpótlásképző munka. Tudatos és eredményes a tevékenység a győri Radnóti-iskolában Vígh Zsolt edző hozzáértő munkája révén, s dicséretes az a munka is, ami a Kölcseyben és a két tannyelvű iskolában zajlik.

Idén is számos lehetőség nyílik a bizonyításra, hiszen a bajnokságokon kívül több rangos nemzetközi versenyre kerül sor a megyében. Ezek sorából is kiemelkedik az őszi egyetemi és főiskolás-világbajnokság, amit az országos bajnokság előz majd meg, februárban a tanulásban akadályozottak országos diákolimpiai döntője lesz, s ugyancsak megyénk lesz a házigazdája a pannon játékoknak osztrák, szlovák és magyar versenyzők részvételével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beckham bal lába rövidebb

David Beckham bal lába rövidebb, mint a jobb - nyilatkozta egy angol lapban maga az érintett. Tovább olvasom