Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Felfedezik és gondozzák a tehetséget

A napokban rendezték a győri Bartók-óvodában az óvodások városi sakkversenyét. Szabó Zsolt, a Szimultán Sakkegyesület elnöke, egyben a megyei szövetség főtitkára elmondta: szeretnék, ha hagyománnyá válna ez a viadal.

"Nagyon sok óvodás jár hozzánk az egyesületbe, a most indult harminckettőből tizennégyen nálunk tanulják a sportágat, s sok köztük a tehetség, közte Lendvai Olivér, aki éppen a hétévesek Európa-bajnokságán szerepel Görögországban, ezért most nem is tudott indulni.

Nem mellékesen egyébként a kontinenstornán legyőzte a friss világbajnokot, az érem azonban várhatóan nem jön össze, de szereplése így is dicséretes. Akárcsak a városi bajnokságon szereplőké" – mondta Szabó Zsolt.

Forogtak a kicsik agytekervényei a városi bajnokságon. Fotó: Mészáros Mátyás
Forogtak a kicsik agytekervényei a városi bajnokságon. Fotó: Mészáros Mátyás


A versenyt – mindenki hét partit játszott – Bakos Hunor (Tárogató) nyerte Brandisz Dávid (Tárogató) és Beiner Dávid (Bartók) előtt. Bár összesített eredménylista volt, külön díjazták a lányokat is, ahol Kelemen Zsófi (Tárogató), Molnár Liza (Péterfy), Vasvári-Tóth Lilla (Szövetség) volt a sorrend.

Bakos Hunor, Kelemen Zsófi és Brandisz Dávid az oklevéllel.
Bakos Hunor, Kelemen Zsófi és Brandisz Dávid az oklevéllel.

Bakos Anikó, a győztes Hunor édesanyja elmondta: most ötéves fia egy éve kezdett ismerkedni a sportág alapjaival: „A nagypapája tanította sakkozni, előbb az üveg sakk-készletet vette elő, de az eltört... Ez sem szegte kedvét, s hamar megértette a játékot, egyre több sikerélményhez is jutott, s egy idő után már nem voltunk neki megfelelő partnerek, mindenképpen szakember kellett. Így jutottunk el a Szimultán SE-hez, ahol már külön foglalkoznak vele. Itt említeném meg a Tárogató-
óvoda vezetését, mely minden támogatást megad, jó példa arra az intézmény, hogy nemcsak megtalálják a tehetségeket, hanem gondozzák is."

Brandisz Zsolt, Dávid édesapja elmondta: ő ismertette meg a sakkot fiával, aki most már gyakran legyőzi őt.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy fejlődjön és jól érezze magát. Amíg ő kedvét leli a sakkban, addig úgyis csinálja. Jó példa erre a legutóbbi hétvége, kihasználva a jó időt a Balatonra mentünk volna, de ő mindenáron a darnózseli versenyre szeretett volna elmenni. Beadtuk a derekunkat, ő pedig hazahozta a kupát abban a kategóriában, melyben az azonos pontértékű és tudásszintű sakkozók indultak" – mondta a szeptembertől a Kölcseyben első osztályos Dávid édesapja.

„Lányunk február óta sakkozik a Szimultánban, s nagyon szereti. Otthon is lelkesen gyakorol, s a számítógéppel is gyakran játszik, mondanom sem kell, egyre eredményesebben. Kicsit egyébként mi is tanuljuk vele együtt a játékot" – fogalmazott dr. Nagy Erzsébet, a lányoknál győztes Kelemen Zsófi édesanyja. Zsófi egyébként második lett Darnózselin Brandisz Dávid mögött, szeptemberben pedig ő is kezdi az iskolát a Gárdonyiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DAC: Fodor bácsi kocsmájától a százéves születésnapig

Győr nádorvárosi részén, a Betka-réten futballozgató fiúk 1908-ban vettek először bőrlabdát… Tovább olvasom