Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Feledhetetlen ezüstvasárnap nyáron

Messze felülmúlóan szerepelt a magyar válogatott a Sopronban rendezett női U20-as kosárlabda EB-n.

Hogy a végén kezdjük a sikersztorit, az egész Európa-bajnokság legfelemelőbb momentuma az volt, amikor a telt házas MKB-aréna közönsége felállva tapsolta meg Székely Norbert finálét elveszítő együttesét. Tette ezt teljes joggal, hiszen 20 éves kosaraslányaink rengeteg feledhetetlen pillanatot és óriási örömöt szereztek régi s szépszámú új híveiknek. Feledhetetlen finálét játszottak lányaink, pedig az odáig vezető út meglehetősen göröngyös volt.

Mint az olasz focisták

Az egész „EB-kaland" – már ami az előzményeket illeti – kicsit hasonlóan indult, mint az olasz futballválogatott világbajnoki szereplése, s ugyanúgy, csaknem a csúcson ért véget. Mint ismeretes, a szövetségben javában dúlnak a pár(t)harcok a különböző tisztségekért, a közgyűlésen választást nyert új elnököt nem lehet beiktatni, s a bíróság dönt majd az esetről. Eközben kicsit elsikkadt a válogatottakkal való törődés, legjobbjaink a felkészülésük első soproni szakaszában, a legnagyobb kánikulában az MKB-aréna 4 ágyas vendégszobáiban laktak, miközben annak folyosóján felújítási munkálatok zajlottak. A jelek szerint nem volt pénz szállodára, de lányok s a szakvezetés azonban nem törődtek mindezzel – illetve ha igen, kifelé akkor sem mutatták.

Szünetben sokan hazamentek

Nehezen indult az EB a mieinknek, a kellemetlen stílusú izraeli válogatott ellen nagy nehezen sikerült nyerni a csapatnak. Következett a végső sikerre is esélyes franciák elleni derbi. Nos, ennek szünetében 13 pontos gall vezetésnél többen is hazamentek! Ők másnap meglepve kérdezték: mi történt a második félidőben? Ugyanis csapatunk fordítani tudott. Ez a fordítás aztán meghatározta a mieink egész további szereplését.

Székely cseréi

Közben persze a közönség árgus szemekkel figyelte az MKB-Euroleasing élére kinevezett szakvezető, Székely Norbert szövetségi kapitányi tevékenységét. Eleinte bizony voltak, akik nem értették néhány cseréjét – volt olyan is, hogy éppen azt a kosarast ültette le, aki az előző akciót kosárral fejezte be. Hallott, persze meghallott néhány „kritikus hangot" a lelátóról a fiatal szakember, de tovább járta a maga útját – s helyesen tette. Azok után, hogy lányaink kiütötték az enervált s motiválatlan ukránokat, majd kikaptak a nyolc közötti első csoportmeccsen az oroszoktól, többek között ennek, a néha valóban különösnek látszó csereberélgetésnek köszönhetően három remek diadalt arattak a lányok. A cserékkel kapcsolatban pedig Székely csak annyit mondott: nem igazán az a fontos, hogy az elején ki játszik, hanem, hogy a végén! És... valahogy a meccsek végére mindig megtalálta a nyerő összetételt.

Szokatlan erények

Ahhoz persze, hogy ő mindezt megtalálhassa, partnerek kellettek, s a játékosok azok voltak. Hány, de hány alkalommal láttunk már éles helyzetekben pánikba eső, hibát hibára halmozó magyar csapatot! Nos, erre a társulatra éppen ennek ellenkezője volta jellemző. Persze akadtak gyengébb periódusok is a játékban, ami törvényszerű, de amikor a legjobban kellett, akkor mind fizikálisan, mind mentálisan nagyon erős volt ez a társaság, erősebb, mint ellenfelei. Az első számú center, Horti Dóra elvesztése csak még egységesebbé kovácsolta az együttest. Amikor valakinek gyengébb napja volt, hárman is extrát nyújtottak helyette, mindig volt 2–3 messze átlagon felüli teljesítmény – látványos „betlizés" igen ritkán fordult elő a lányoknál.

Akinek mondjuk a dobás kevésbé ment, hasznossá tette magát védekezésben vagy lepattanószerzésben. Igazi csapatként működött e válogatott, amelynek a legnagyobb erénye az volt, hogy a kiélezett helyzetekben, a szoros végjátékokban is nyugodt tudott maradni. Az összes ilyen mérkőzését megnyerte a csapat, ez pedig nem a véletlen műve –  Ehhez edző kellett, aki mind fizikálisan, mind mentálisan felkészítette csapatát, s a végén ügyesen „sakkozva" játékosaival, győzelemre is tudta vezetni.

Mehetnek a vb-re

Székely Norbertnek tehát jól, sőt, fényesen sikerült tehát a bemutatkozás, a soproni közönség pedig  egy tehetséges edző mellett megszeretett egy valóban nagyon is szerethető társaságot, amelynek a fényes második hely révén jövőre is lesz egy fellépése. Igaz, kicsit messze, a tervek szerint vagy Guatemalában vagy Kanadában rendezik az U21-es világbajnokságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zrikálás helyett inkább indulatok

Győrött Vincze Ottó az egyik legrutinosabb labdarúgónak számít. Sok nagy csatán van túl. „ Az egyik Loki-játékos addig-addig »faragott« és provokált, hogy elszakadt nálam a cérna és megütöttem. Valahogy úgy voltam vele, mint most szerintem Zidane, közvetlenül utána már nagyon bántam, amit tettem, de a kiállítás nem maradt el. Ráadásképpen kintről kellett végignéznem, hogy a hazai csapat 6–1-re elgázol bennünket" – folytatta Vincze Ottó. Tovább olvasom