Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Félbeszakadt meccs: Bántalmazták a bírót

Labdarúgás - Ismét a sípmester bántalmazása miatt szakadt félbe egy alacsonyabb osztályú mérkőzés. A megyei játékvezetői bizottság elnöke, Dubraviczky Attila értetlenül áll a történtek előtt.
Rangadóként indult, sajnos azonban nem a csapatok mutatott teljesítményéről marad emlékezetes az elmúlt hétvégén a megyei III. osztályú bajnokság Gősi-Vill Csornai csoportjában rendezett Bodonhely–Barbacs találkozó.

A második helyezett fogadta az éllovast, ám a mérkőzés 2–1-es vendégvezetésnél félbeszakadt. Sajnos az idei szezonban már nem először fordul elő, hogy tettleg bántalmazzák a bírót, és emiatt botrányos körülmények között ér véget a meccs.

A mérkőzés játékvezetője, dr. Egedy Tamás rutinos bíró, korábban az NB I-ben is volt asszisztens. Így emlékezett vissza a történtekre:

Bár a rangadóhoz méltóan kemény és hajtós mérkőzést játszottak a csapatok, nem volt előjele a későbbi eseményeknek. A hetvennegyedik percben egy játékosnak jogos sárga lapot adtam, amit a helyi csapat futballistái sérelmeztek. Úgy vélték, hogy őket sorozatosan sárga lappal büntetem, míg az ellenfelet nem. Megjegyzem, az eset előtt a sárga lapok száma kettő-egy volt. A tumultusban Szabó Gábor szóban megsértett, s bár megfordult a fejemben, hogy ez olaj lehet a tűzre, nem hátráltam meg és kiállítottam. Úgy érzem, ekkor szakadt el a cérna a helyi csapatnál."

A játékvezető szerint a hazai együttes játékosai közül többen rátámadtak, kiabáltak vele, sőt, lökdösték is.

„Aztán a csapat kapitánya kiragadta kezemből a piros lapot és eltörte – mesélte a bíró. – Közben a szurkolók is beszaladtak a pályára, így a további atrocitások megelőzése érdekében lefújtam a mérkőzést. A csapat egy civilben ott tartózkodó játékosa rendkívül agresszíven viselkedett, többször a rendezőknek kellett megfékezniük őt, illetve az események közben bokán is rúgott. Kizárólag a helyi rendezők határozott fellépésén múlt, hogy komolyabb inzultus nem történt."

Dubraviczky Attila, a megyei játékvezetői bizottság elnöke értetlenül áll a történtek előtt.

„Borzasztó, hogy egy megyei III. osztályú mérkőzésen ilyen dolgok előfordulhatnak. Nem értem, hogy ezzel mi a céljuk egyes játékosoknak. El kellene gondolkodniuk azon, hogy miért járnak a pályára. Futballozni vagy balhét csinálni – mert ha az utóbbit, akkor azt keressék máshol és hagyják békén a becsületesen dolgozó játékvezetőket. Ha ez így folytatódik, akkor önmagunkat sorvasztjuk el, hiszen játékvezetők nélkül nincs futball. Mi szeretnénk megvédeni őket."

Prekor Tibor, a bodonhelyi sportegyesület elnöke nagyon sajnálja a történteket.

„Meggyőződésem, hogy az erőszakot el kell távolítani a pályáról, sőt, még annak környékéről is" – mondta a sportvezető. – Örökre eltiltanám azt a futballistát, aki tettleg bántalmazza a játékvezetőt, mert semmiképpen sem ez a megoldás. Mégis hibásnak érzem a bírót, mert sokszor látványosan tévedett a mérkőzésen és egy picit magának is kereste a bajt. Szóval ő sem teljesen makulátlan ebben az ügyben, talán jobb lett volna, ha egy más körzethez tartozó játékvezető jön a találkozóra. Nemcsak elnökként, hanem rendezőként is voltam a meccsen. Igyekeztünk megvédeni őt és szerencsére nem történt komoly atrocitás."

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. látó 2008. május 19. 08:31
  „A bíró tévedhet, mert ez benne van a JÁTÉKBAN. Nem véletlen a kiemelés. El kéne ezon gondolkodni. Az is biztos, hogy mindkét csapat másképp látja a bírói ténykedést. Fel kéne nőni, nem a bíróban keresni a hibát, hanem a játéknak élni.
  Az is elgondolkodtató ahogy Prektor Tibor elnök nyilatkozik "Mégis hibásnak érzem a bírót, mert sokszor látványosan tévedett a mérkőzésen és egy picit magának is kereste a bajt." Előtte arról beszél, hogy a játékost el kéne tiltani.
  A bírónak kb 1-2 másodperce van arra, hogy a helyesnek vélt ítéletét meghozza. Ez meg biztos, hogy nem tesztik mindkét félnek.

  Tiltsák el a rendbontókat,csoprotos garázdaságért, mert ez személy elleni erőszak.

  Erőszakmentes futballt, a magyar pályákra!”
 • 20. jv 2008. május 08. 20:26
  „én is biróóó vagyok, helyesebben játékvezető, és csak annyi észrevételem lenne a dologgal kapcsolatban, hogy a fanyalgók jelentkezzenek a szövetségnél, hogy szeretnék megcsinálni a tesztet, mind fizikait, mind elméletit, azt hiszem lennének meglepetések.
  tény hogy vannak idősebb jvk akik rutinból és nem fizikumból oldanak meg egy mérkőzést, nekik korhatártól függ mennyit kell futniuk tényleg nem olyan sokat, de kíváncsi lennék az inga tesztet hány játékos kedvű emberke futná meg!
  az elméleti tesztre nem is merek gondolni, mivel annyi tévhit kering a pályákon, hogy elképesztő...

  u.i: mindig elmosolyodok azon, mikor vki ezt vágja a képünkbe, hogy hát spori, az a baj hogy a nagyon és csak a szabálykönyv alapján vezeti a meccset... hát mi alapján vezessem? a blik alapján?
  a másik, nemtudom miért mánia, hogy a jvket olyannak tüntessék fel, aki soha nem focizott, utálja a focit, nem néz meg egy meccset se a tvben se sehol, és antifutballer...
  Collina vagy a Puhl csapatait valaki sodben fel tudná eleveníteni? ...

  és még egy kérdés a végére, a skót csávó mit érdemelne a török meccs után? akasztást? a Gera lement a pályáról egy óriási és nyilvánvaló tévedés után amit előszeretettel hívnak csalásnak a hozzáértők, míg megyei derbon ilyenért simán meglincselnének!
  bár sztem a Gera nem férne be pl. a Bősárkányba, Bodonhelyre, meg még pár verekedős csapatba, mert nem elég agresszív...”
 • 19. spori 2008. május 08. 11:39
  „Üdv.
  Az eddigi hozzászólások alapján úgy érzem nekem is reagálnom kell! Én kb. 10 éve működök játékvezetőként a megyében, így erről az oldalról tudok véleményt mondani. A jelenlegi helyzetben sajnos örül a szövetség, hogy egyáltalán játékvezetőt tud küldeni 1-1 mérkőzésre, mivel nagyon sok játékvezető pont azért hagyta, hagyja abba a játékvezetést, mert a jelenlegi körülmények között nem kíván működni. És ezért el se tudom ítélni őket. Sajnos hétről-hétre lehet hallani tettlegességről, a többi "apróság" (köpés, öntés, dobálás) pedig nem is kerül a nyilvánosság elé.
  Ezek után ne csodálkozzon senki, hogy sok esetben 2 embert tud csak a szövetség megyei 2-es felnőtt mérkőzésre küldeni (nemhogy tartalékmérkőzésre, de ide se jut 3 fő). Így értelemszerűen a hibalehetőség is nő. Valamint azokat a kollégákat se nagyon pihentetni, akik "rászolgálnának". Sajnos ilyen is van.
  De még ebben a helyzetben is ELFOGADHATATLAN bármiféle fizikai atrociáts. A jogos/jogtalan sérelmeket más úton kell feldolgozni, levezetni. Amikor pedig a következményekkel szembesül az elkövető, akkor pedig hazudik, letagad, lapít, sajnálkozik, stb... Ilyenkor mindenki hibás, csak ő nem.
  Az pedig egészen egyszerűen nevetséges vád, hogy egy játékvezető valamelyik csapat kárára szándékosan téved. Ha lenne ilyen, valószínűleg már rég kiszűrte volna a Szövetség és örökre eltiltotta volna!
  SP”
 • 18. gyrgy73 2008. május 08. 10:39
  „tetlegességet én is elitélem,és szigorúan eltiltanám a játékost őrökre,de azért a játékvezetőknek is magukba kellene egy kicsit nézniük tisztelet a kivételnek,aki sajnos kevés.Én is tapasztaltam hétvégén,nem baj ha focizott valaha az élvonalban a játékvezető, attol még nem tudja pl.:hova álljon szőgletnél,nem tudja hol kell végrehajtani a cserét,nemérti mi a les.ő partjező volt,a tartalék meccsen,és ő vezette a fő meccset(Szerecseny-Gyömöre)hozzáteszem ugyanilyen rosszul!És akkor csodálkozunk,hogy szidják és fenyegetik őket,nem tudom aszővetségben ez nem látják?minek vannak az ellenőrők?Vagy csak a jó jv meccseit nézik?”
 • 17. babriel 2008. május 08. 09:29
  „az a szegény vikkersz gyerek eltűnt az éterből, pedig olyan kis okos volt...
  visszatérve az eredeti témára, hogy a srác ezen a meccsen ami félbeszakadt kinek a javára fújt, nb1es kerettag is volt, gondolom nagyon érdekelte hogy Bodonhely nyer, vagy Barbacs, mikor a Zte-Mtk meccset meg le tudta hozni pártatlanul???
  ami meg azokat a jvket illeti akik csalnak, vagy látványosan tartanak egyik csapattól, örökre vissza kéne vonulniuk, ugyanúgy, mint annak a játékosnak aki üt..
  1:1”
 • 16. jürgen 2008. május 08. 09:17
  „hááát... erre a példára ismét a labdafogóháló fölé lőtt 11est tudom említeni...ekkorát hibázni...na neee
  persze kivétel mindíg van”
 • 15. syncter 2008. május 07. 22:54
  „Kedves jürgen!!!!!
  Nem a birokkal van bajom a félreértések elkerülése végett,tény és valo h mindenki hibázhat de azért pl: az egyik csapat tag a kapubol üti a labdát és a biro tole 2"cm-"re áll és azt mondja nem veszi észre azért ez egy kicsit nevetséges nem gondolod????Ezt azért nem hisszük el neki ha nem baj...nem a birokkal van bajom csak azzal amikor láthatoan egy oldalra fuj,és foleg az a nevetséges amikor ezt már az ellenfél is elismeri...mindenki hibázhat ez igy van de ekkorát áés ien látványosat na neee....”
 • 14. jürgen 2008. május 07. 20:42
  „kovár!
  a pontos okát megmondom őszintén nem tudom. így alakult ki. a felnőtt meccs két asszisztja(ha jut annyi) vezeti az ifi meccset. ez van...”
 • 13. Pandesz 2008. május 07. 17:49
  „Na megint olyan emberek nyilatkoznak akik életükben nem mentek ki mérkőzésre síppal vagy zászlóval a kezükben...lefogadom a legtöbbnek mersze sem lenne hozzá. Csaba írtad , hogy életükben nem fociztak még alacsony szinten sem.. ebben miért vagy ilyen biztos? na a másik meg te vezettél már mérkőzést akár alacsonyabb v magasabb osztályban?? szerintem nem ..akkor miről beszéllünk??A jétkos meg azért nagylegény mérkőzés ideje alatt mert tudja , hogy a játékvezető úgysem fogja hátbarúgni ha kihagyja a 11est vagy visszaütni. Érdekes, hogy mindíg arról olvasunk , hogy a játékos ütötte a játékvezetőt nem pedig fordítva.”
 • 12. Sárközi Csaba 2008. május 07. 17:21
  „Sokszor a játékvezetők azt hiszik,hogy ő körülöttük forog a világ!TUDOMÁSUL KELLENE VENNIÜK ,HOGY NEKIK ÉSZREVÉTLENNEK KELLENE MARADNIUK,MERT NEM RÓLUK SZÓL!Volt játékosként irom mikor egy parázs hangulatú mérkőzés hevében káromkodott az ember biró aki életében még alacsony szinten sem focizott egyből lekezelő,lenéző stílusbs kiállitással fenyegetőzik!!NEKIK KELLENE FELMÉRNIÜK A MÉRKŐZÉS HANGULATÁT NEM EGYBŐL FENYEGETŐZNI!!Persze nem szabadna tettlegességig elmennie senkinek!PERSZE A FEGYELMIN MINDENKI SZEMÉT TRÓGER LESZ CSAK A JÁTÉKVEZETŐ NEM MERT ŐK ELVEZETHETNEK MÉRKŐZÉSEKET BÜNTETLENÜL!Szépnapot”
 • 11. kovár 2008. május 07. 16:12
  „Tisztelt jürgen! Ha tényleg bíró vagy, bizonyára tudsz válaszolni a 7.hsz. kérdésemre! Várom..”
 • 10. jürgen 2008. május 07. 08:13
  „Most már én is hangnemet váltok, hátha úgy jobban megértitek a történteket! Nekem, mint játékvezetőnek (nem bíró!!!) döntéseket kell hoznom, ami valakinek tetszik, valakinek nem. Én is hibázok. És erre az a megoldás hogy megütsz, eltöröd a lapot, stb? Fordítsuk meg!!! Láttál már olyant, hogy egy jv megütött egy játékost, mert úgy fölé rúgta a 11-est, hogy a labdafogó hálót sem találta el? Pedig ő is hibázott...nem kicsit...lehet, hogy eldöntötte vele a meccset...
  És még valami... marhaérdekes, hogy mindíg csak valakinek a kárára tévedünk. Olyant még nem hallottam, hogy "ha nem így vezeti, kikapunk"
  Ennyit a hozzáértésetekről kedves vickers és syncter
  u.i.: a rétegekről és kivételekről semmi?”
 • 9. Vickers 2008. május 07. 07:47
  „Babriel!

  Te értesz hozzá!Tuti igazad van!:D:D:D No comment”
 • 8. syncter 2008. május 06. 21:35
  „Ehhez csak annyi lenne a hozzászólásom hogy azért tegyük hozzá eléggé soxor vannak olyan esetek amikor láthatóan az egyik csapatnak fuj és ami az "orra"elött történik ugy csinál mint ha nem venné észre...igaz ne járjon focizni az aki verekedni akar,de ne is jöjjön birónak az aki az egyék csapat pártján áll...és a szabályokat sem nagyon tudja...!Mert véleményem szerint pártatlannak kellene lenni a bironak és jogosan itélni mint két csapatot,nem csak annak aki éppen jobban "tetszik2neki valami miatt....és ez sorozatosan nem egy hanem több helyen is elofordul ugy h ienkor ugy gondolom megérdemli a biro azt amit kap...ha o aljas a csapat csak tétlenül fogadja el????Hát nem..ha ezt teszik a játék vezetés alatt fogadja a következményeitt....vagy megoldás h vezessen pártatlanul...:)”
 • 7. kovár 2008. május 06. 18:52
  „Ifi meccseken rendszeresen egy partjelzővel vezetik le a bírók a meccseket. Hát vajon miért??”
 • 6. babriel 2008. május 06. 18:20
  „megyei 3. osztályról beszélünk Magyarországon. ahol a "profi" foci is egy kalap szar, nemhogy 6 osztállyal alatta..
  aztá nakkor itt kell erősködni? menjen az ilyen a kocsmába. meg eltörni a piroslapot? tiszta gyerekes!
  ez a vikkers gyerek meg azokhoz tartozik aki azért megy meccsre hogy ott élje ki amit otthon anyuka meg a mama nem engednek meg neki.. mint a tacskó kerítés mögül ugat... aztán hazamegy és összehúzza magát azzal a jól eső érzéssel hogy ma jól beszóltam a bírónak.
  gratula”
 • 5. jürgen 2008. május 06. 15:46
  „Te milyen kivételről beszélsz? Meg milyen rétegről?
  Az igazságot meg azt hiszem pont utánad írták le...
  Ennyit rólad...”
 • 4. fkjhfj 2008. május 06. 14:18
  „Szerintem ez a meccs nem a bíron múlott!Már a meccs elején észre lehetett venni a Bodonhelyi játékosokon az agresszivitást!Még beszéltük is hogy itt a szurkolók sokkal nyugodtabbak mint a játékosok pedig ez fordítva szokott lenni!És arra hogy piros lapot kap valaki már lehetett számítani!És ezért nem a bírót kell okolni mert teljesen jogos volt!”
 • 3. Vickers 2008. május 06. 13:22
  „Paff!Ennyire fáj az igazság?:D Elárulja a hozzászólásod hogy te melyik réteghez tartozol!:D:D:D
  Nem a kevés kivételhez!”
 • 2. jürgen 2008. május 06. 08:37
  „Te mit képzelsz magadról??? Addíg nagy a szád, amíg nem kell kimenni síppal/zászlóval a kezedben!!! Inkább neked kéne elgondolkozni...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint legyőzte az éllovast az ETO B

Labdarúgás - Az NB III Bakony-csoportjának május 4-i játéknapjának eredményei és tabellája. Tovább olvasom