Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Fejfájós bajnokság volt

Csalódásokkal teli, szomorú és zaklatott idényt tudhat maga mögött a Győri ETO FC.

Legutóbb mintegy tíz évvel ezelőtt volt hasonlóan sanyarú helyzetben a Győri ETO, akkor az 1995/1996-os bajnokság utolsó előtti helyezettjeként osztályozót játszhatott a bentmaradásért és ott némi szerencsével győzte le a feltörekvő soproni Matávot. Ez a korszak kísértett most hónapokon át és bár happy enddel zárult a történet, reméljük, a tanulságokat levonták belőle az illetékesek.

Négy „hazai" pálya

A 2006/2007-es bajnokság indulása előtt az 5. hely elérését, a saját nevelésű fiatalok csapatba építését tűzték ki célul többek között az ETO-nál. Helyette az utolsó fordulóban dőlt el, hogy jövőre is az NB I-ben folytathatják a zöld-fehérek és bár valóban sok fiatal kapott szerepet a mérkőzéseken, közülük keveseknek sikerült stabil helyet kiharcolni a kezdő tizenegyben.

A bevezetőben említett zaklatottság pedig a fentiek mellett arra is igaz, az elmúlt bajnokságban az Integrál-DAC és a Gyirmót sporttelepe, valamint Tatabánya is „otthona" volt a csapatnak, míg az új stadionban csak áprilistól szerepelhetett.

Három edzővel

Győrött az elmúlt időszakban nem volt „életbiztosítás" vezetőedzőnek lenni – de tegyük gyorsan hozzá, ilyen eredményesség, illetve eredménytelenség láttán ez nem is csoda.

Csank János fél éve után tavaly nyáron Pajkos Jánossal kezdte a szezont a csapat. Vele voltak ugyan biztató időszakok, a bajnokság első felének végére azonban elfogyott a lendület és az edzővel szembeni bizalom. Pajkos János ezért a Honvéd elleni súlyos vereség (1–4) után távozott. Azt követően egy mérkőzés erejéig Reszeli Soós István szakmai igazgató „meccselt", majd tavaszra már Klement István kapta kezébe marsallbotot. A juniorcsapat korábbi szakvezetője tisztességgel végezte a munkáját, ám a csapat vele sem tudta átlépni a saját árnyékát, vagy hogy stílszerűek legyünk: maradt árnyékcsapat...

Az is az igazsághoz tartozik, a rutintalan edző a tavasz egy jelentős részére magára maradt, mert Reszeli Soós István szakmai igazgató közös megegyezéssel távozott a klubtól.

Az eredménytelenség okai

Ha nem is példátlan, de jelentős sérüléshullám söpört végig a játékoskereten az elmúlt idény során. Kezdődött Vincze Ottó kidőlésével, a középpályás a negyedik forduló óta volt harcképtelen, de szinte vele azonos időben esett ki Zsók József, aki az első tavaszi találkozóra visszatért ugyan, de utána megint meg kellett műteni. Stark Péter az egész őszt kihagyta, Varga Róbertet sokáig bokasérülése akadályozta, de különböző okok miatt rövidebb-hosszabb ideig hiányzott Mátyus János, Bajzát Péter, Böőr Zoltán és Bojan Brnovic is.
Az kétségtelen, ennyi kulcsember hiányát más csapatok is nehezen viselték volna el.

Másrészt valószínű, a kialakított játékoskeret tudása és a kitűzött célok sem álltak arányban egymással. Ez lehetett az egyik oka egyébként Reszeli Soós István szakmai igazgató távozásának is.
Az árnyékcsapatban szereplő fiatalok közül ugyanis csak kevesen tudták segíteni a csapatot a nehéz helyzetben. Pákolicz Dávid és Varga Róbert kivételével a többiek képességbeli és egyéb okok miatt nem jutottak folyamatos játéklehetőséghez.

A hajrá a mérce

Fontos pozitívumként kell kiemelni viszont Bajzát Péter egész évi jó teljesítményét, gólkirályi címét. Úgy lett az NB I legjobbja, hogy egyetlen büntetőt sem értékesített. Ugyanakkor a csapat kritikája, hogy Bajzáton kívül a többiek alig-alig voltak eredményesek. Különösen igaz ez a középpályássorra.

Dicséret illeti a csupa szív Jäkl Antalt, a megbízható Szasa Sztevanovicot is, bár igaz, egy jobb csapat kapujában még kiegyensúlyozottabb teljesítményre lehet képes.

Ha az ETO ott folytatja, ahol a két májusi hazai meccsen (MTK és Diósgyőr) játékban és akaratban abbahagyta, akkor Győrött mindenkinek sok öröme lesz a 2007/2008-as bajnokságban.

Papp Győző

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos bajnokok

A diákolimpia országos döntőjét a IV. korcsoportban Kiskunhalason rendezték. Ezen a győri… Tovább olvasom