Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Fejet hajtottak a Benfica sztárjai

A Benfica népes küldöttségének tagjai Győrben tisztelegtek Fehér Miklós emléke előtt.

Kattintson a képekre >>

A portugál labdarúgóbajnok Benfica népes küldöttségének tagjai, köztük az  egykori játékostársak, több ezer kilométeres repülőút után hétfőn Győrben tisztelegtek egykori játékos- társuk, Fehér Miklós emléke előtt.  A Benfica és a magyar válogatott csatára, Fehér Miklós 2004. január 25-én, a Vitoria Guimaraes elleni bajnoki mérkőzésen esett össze és hunyt el.

Jose Antonio Camacho, a Benfica  akkori vezetőedzője Fehérnek ajánlotta együttese későbbi kupagyőzelmét. A lisszaboni klub elnöke, Luis Felipe Vieira Fehér Miklós győri temetésén gyászbeszédében ígéretet tett, amint lehet, elhozzák Győrbe a Benfica bajnoki serlegét is.

Erre idén nyílt lehetőség és a tegnapi megemlékezésre Győrbe érkezett a Benfica elnökségének több tagja, a teljes játékoskeret, Giovanni Trapattoni vezetőedző, szurkolók és a portugál média népes csapata. Először a Szabadi úti temetőben rótták le kegyeletüket a játékos  sírjánál, majd az emlékmúzeumban a vezetők átadták az idei bajnokság kupájának másolatát Fehér Miklós szüleinek.

A temetőben a város képviseletében Kun András alpolgármester helyezett koszorút az egykori győri futballista sírhelyére, majd az egyházi szertartás után – a megemlékezésen portugál szerzetes mondott beszédet – a csapat tagjai egymást átkarolva, közösen imádkoztak és hangos Miki kiáltással búcsúztak el társuktól. Az elnök és Simao Sabrosa csapatkapitány egy rövid időre a koszorúk közé tette a kupa mását, a fejfára pedig ráhúzták a Benfica Fehér-feliratos mezét.

Luis Felipe Vieira, a Benfica elnöke a következő szavakkal emlékezett: – Mikinek megfogadtuk, érte és miatta is megnyerjük a bajnokságot, s amikor ez sikerül,  elhozzuk neki az aranyérmet. Megtettük, így most már tiszta szívvel mondhatjuk neki: „Nyugodj békében, Miki!"


A megemlékezés után a Benfica sztárjátékosai meghatódottan, de készséggel nyilatkoztak a Kisalföldnek.
Nuno Gomes csatár, 49 meccsen 22 gólt lőtt: – Miki barátságossága hiányzik a legjobban, ami miatt az örömünk sem lehet teljes. Bajnokságot nyertünk, elképzelem, vele hogyan ünnepeltünk volna... Hiányzik a csapatból, s hiányzik a bajnoki tablóról is. Ezért jó, hogy most itt lehetünk vele.

Simao Sabrosa, a Benfica csapatkapitánya: – Egyetlen pillanatot kiemelni a vele töltött időből, amelyre azt mondhatnám, hogy az a legszebb, nagyon nehéz. Az élete a futball volt, imádott játszani, s ez az öröm mindannyiunkra átragadt. Baráti kapcsolatban volt majd mindenkivel, élmény volt látni játszani és vele focizni. Nem felejtem el Mikit.

Quim, a Benfica kapusa, 22-szeres portugál válogatott: – A mosolya hiányzik a leginkább. Az utolsó emlékem is az, ahogy millióknak a földön. A barátságossága, a futball iránti alázata példamutató volt, remélem, Magyarországon vannak fiatalok, akik úgy tekintenek rá, mint mi itt Portugáliában. Kiváló sportoló volt, akinek az emlékét őrizni kell.

Alcides, a Benfica brazil védőjátékosa: – Miki annyira jó ember volt, s ami történt, az hihetetlenül szomorú. A szívét adta a győzelemért és beírta nevét a Benfica történelemkönyvébe. Az emlékmúzeum méltó Mikihez.
Manuel Fernandes középpályás: – A bajnoki címünket Mikinek ajánljuk. Megígértük neki, hát el is hoztuk ide, ahonnan származott.

Zlatko Zahovic, minden idők legjobb szlovén labdarúgója, a Benfica volt játékosa, Fehér egykori jó barátja: – Már a kezdetekkor, amikor Miki Portóba igazolt, jó barátok lettünk. Segítettem neki a beilleszkedésben, sokszor összejártunk. Emléke bennem soha nem fog elhalványulni, mert a szívemben tovább él.

A temetői tisztelgés után a csapat felkereste a Fehér Miklós-emlékmúzeumot, ahol zártkörű megemlékezésen adták át Fehér Miklós hozzátartozóinak a bajnoki serleg kicsinyített másolatát.


A fiatalon elhunyt labdarúgó édesanyja, Fehér Miklósné: – Minden tiszteletem a portugáloké, akik ilyen hosszú idő, közel másfél év után sem felejtik el a fiamat és méltóképpen ápolják az emlékét. Példaértékű dolognak tartom azt, hogy ilyen sokan eljöttek Portugáliából Győrbe. Köszönet érte mindannyiuknak. A Benfica küldöttsége az esti órákban repült el Budapestről.

 Kattintson a képekre >>

 
   
     

 

 

 

 

 

 

 

 

TOVÁBBI CIKKEK:

A bajnok is mécsest gyújtott (2004-01-27) >>
Kétszázan érkeznek a temetésre Portugáliából (2004-01-28) >>
Nyilvános lesz a temetés (2004-01-28) >>
Az egykori csapattárs továbbra sem érti (2004-01-28) >>

Fehér Miklós kegyeleti jogait sértette a bulvársajtó (2004-01-27) >>
Bírál a portugál kardiológus (2004-01-27) >>
Nyomozást rendelt el az államügyész (2004-01-27) >>
Élő adásban nézte végig a haláltusát a menedzser (2004-01-26) >>
Ajándék újraélesztő készülék a futball válogatottnak (2004-01-27) >>
Az elmúlt tíz esztendő jelentősebb futballtragédiái (2004-01-26) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eördögh a szívére hallgatott

Natalia Hejková és Eördögh Edit közötti megbeszélések is eredményesen zárultak. Tovább olvasom