Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fehér Miklósra emlékeztek a portugálok

A Benfica vasárnapi este a Guimaraes elleni mérkőzésén Fehér Miklósra emlékezett. A portugál klub és a magyar válogatott közötti emlékmérkőzésről a Benfica nem mond le.

A január 25-én elhunyt Fehér Miklós tiszteletére egyperces gyászszünettel kezdődött a vasárnap késő esti Guimaraes–Benfica portugál bajnoki labdarúgó-mérkőzés, amely a korábbi győri futballista volt klubjának 2–1-es győzelmével ért véget. A vendégek egykori magyar csatára éppen a két csapat eddigi utolsó mérkőzése után vesztette életét: a január végi találkozó hosszabbításában összeesett, s később a kórházba szállítást követően halt meg.

Fél térden a Benfica

A kezdőrúgás előtt néhány perccel a Benfica labdarúgói virágokat helyeztek el azon a helyen, ahol a tragédia történt, majd az összecsapáson is gondoltak Fehérre, hiszen a csapatkapitány Simao Sabrosa szabadrúgásgólját követően az együttes tagjai fél térden összeölelkezve az ég felé mutattak, így tisztelegve a magyar csatár emléke előtt.

Vayer Gábor, a portugál Santa Clara játékosa, aki az ETO-ban együtt játszott a volt válogatott támadóval, a tévén keresztül figyelte a mérkőzést és az azt megelőző emlékezést: „Még ennyi idő után is torokszorító volt látni azt a helyet, ahol Miki meghalt. Természetesen akkora terjedelemben már nem foglalkoztak sem a mérkőzés napján, sem azt követően az újságok Mikivel, mint januárban, de a legkisebb lapok is egy-egy oldalt írtak róla. A legmeghatóbbat talán az A Bola című újság írta, mely a címlapján Miki arcképével és az »Újból Mikiért« címmel jelent meg. A nézők »Itt maradsz köztünk örökre!« feliratú transzparenst feszítettek ki, rengetegen vettek fel Fehér Miklós-mezt és fényképekkel is emlékeztek a játékosra."

Siker a családnak ajánlva

A januári tragikus eset hatása alól a Benfica új trénere, az olasz Giovanni Trappatoni sem tudta kivonni magát, hiszen még a meccs előtt így nyilatkozott a portugál lapokban: „Méltóképpen szeretnénk megemlékezni Fehérről. Valamennyi játékosban élénken élnek az emlékek, s mindenkinek fáj, hogy egy fiatal tehetség karrierje így derékba tört. A fájdalmat enyhítené a győzelem."

A csapat nyert és a szakvezető, valamint a portugál válogatott Nuno Gomes is Fehér Miklós családjának ajánlotta a sikert.

Mikit nem felejtik

Mint ismeretes, nem sokkal a tragikus esemény után már felvetődött egy emlékmérkőzés lehetősége Fehér nevelőegyesülete, a Győri ETO FC és legutolsó klubja, a Benfica között. Később a Fehér család úgy döntött, fiuk emlékéhez méltóbb lenne egy Benfica–Magyarország mérkőzés. A találkozót azonban mind a mai napig nem játszották le.

Korábban a lisszaboni klub két időpontot is javasolt a magyar szövetségnek, megegyezés azonban nem született. A Kisalföld megkeresésére a Benfica tegnap ígéretet tett arra, napokon belül újra egyeztetnek a mérkőzés lehetséges időpontjáról, s ezt az MLSZ-hez is továbbítják. (A Kisalföld természetesen közli az időpontot, amint ez nyilvános lesz.)

Paula Pinho , a Benfica elnökhelyettese elmondta, a Benfica augusztusban tudta volna lejátszani az emlékmérkőzést, úgy számoltak ugyanis, hogy a portugáliai Európa-bajnokság és a klub nemzetközi kupaszereplése között van erre mód. Megértéssel fogadták, hogy mindkét csapatnak, a magyar válogatottnak és a portugál klubnak is nehéz az időpont-egyeztetés, így most újabb kört futnak.

Magáról a mérkőzésről nem mondanak le, Paula Pinho szintén a vasárnapi Guimaraes–Benfica mérkőzés előtti megemlékezésre utalva kijelentette: „Mikit nem feledte el a klub, emlékét méltón őrizzük."

Fax az MLSZ-ből

A Magyar Labdarúgó Szövetségnél is többször próbálkoztunk az ügyben puhatolózni, hogy áll az emlékmérkőzés szervezése.
Lapunk korábbi számában (Kisalföld, 2004. szeptember 21., Fehér Miklós-emlékmeccs: talán télen játsszák) Ganczer Gábor, a honi szövetség sajtófőnöke elmondta: a két fél felvette egymással a kapcsolatot, megfelelő időpontot azonban nem sikerült találni a találkozó megrendezésére. A Magyar Labdarúgó Szövetség azonban továbbra is azon van, hogy megrendezzék az emlékmérkőzést. Most készül a válogatott téli menetrendje, s amennyiben sikerül olyan időpontot találni, amely mindkét félnek megfelelő, akkor létrejöhet a Fehér Miklós-emlékmérkőzés.

A helyzet azóta sem változott, az MLSZ állítólag továbbra is keresi a megfelelő időpontot. Hogy konkrét lépéseket is tettek-e ez ügyben az illetékesek, arról a sajtófőnök konkrétumot nem tudott mondani: „Legutóbbi információim szerint egy faxot küldött Berzi Sándor főtitkár, de arról nincs tudomásom, hogy erre érkezett-e válasz a Benfica részéről."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A súlyos vereségbe makai is besegített

13. p: Bárányos ugratta ki a jobbszélen Sirát, a csatár az alapvonal közeléből… Tovább olvasom