Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Fehér Miklós szobrot kapott

A portugál Benfica vezetői, játékosai, szurkolói továbbra sem felejtik el Fehér Miklóst.

Fehér Miklós
Szombaton helyi idő szerint este hét órakor avatták fel a lisszaboni Luz-stadionban Fehér Miklós életnagyságú bronz mellszobrát. Óriási tömeg gyűlt össze, amikor elkezdődött a szomorú ceremónia, szinte mozdulni sem lehetett a helyiségben, ahol a volt játékos akkor még letakart szobra állt.

Bogáncs Krisztina négy éve él Portugáliában, Fehér Miklós menyasszonyának barátnője.

„ Adrienn most nem jött el, úgy tudom, majd Győrben vesz részt a koszorúzáson" – mondja, miközben segít tolmácsolni, eligazodni a hatalmas Luz-komplexumban.

„ Bár nem vagyunk futballrajongók, férjemmel gyakran kijárunk a Benfica mérkőzéseire, Adrienn révén ismertük meg a klub elnökét is. Hogy miért ennyire nagy a portugálok gyásza? Talán másképp dolgozzák fel a tragédiát, mint mondjuk mi, de szerintem inkább azért, mert nagyon sokan látták élő, egyenes adásban, amikor Miki összeesett és ez sokakat sokkolt."

Így volt ezzel férje, Bruno Correja is, aki elmondta, annak ellenére, hogy tudta, nagy a baj, bízott benne, hogy nem lesz semmi gond.
Közben megérkeztek Fehér Miklós szülei, testvére, velük együtt a klub elnöke, Luiz Felipe Vieira lépett a Benfica-zászlóval letakart alkotáshoz.

Az elnök és a család együtt leplezte le a szobrot, a tömeg pedig – még ha a kiejtés nem is volt az igazi – skandálni kezdte a volt játékos nevét. A mellszobor egyébként életnagyságban ábrázolja a fiatal futballistát. Megható volt, ahogy Fehér Miklós édesapja, édesanyja szinte átölelte a bronzból készült szobrot. A közönség sorai- ban ezt már többen nem is bírták ki könnyek nélkül és a nyakukban lógó Benfica-sálba temették arcukat.

Az elnök közben a szobor melletti vitrinhez lépett, amiben az a szerelés fekszik, amelyben Fehér Miklós utoljára pályára lépett. A vezető rövid beszédében elmondta, természetesen, ahogy azt korábban is kijelentették, a 29-est mezt, amelyben Miki játszott, visszavonultatják és soha többé nem viseli azt Benfica-játékos.

„ A kórházból megkaptuk, majd a stadionba hoztuk és ebben a vitrinben állítjuk ki Fehér mezét, nadrágját, cipőit, amiben azon a végzetes napon futballozott" – mondta az alelnök, miközben átadott egy, a játékosról készített bekeretezett fényképet a családnak. A koszorúzáson természetesen részt vett a portugálok Puskása, Eusébio is, aki az avatás után virágcsokrot helyezett a játékos szobra elé.

Az egykori kiváló futballistán és a klub vezetőin kívül számtalan szurkoló rótta le Fehér szobra előtt tiszteletét, köztük az a Miskolcról származó fiatalember, aki – mint később megtudtuk – már öt éve él és dolgozik Lisszabonban.

„ Te is magyar vagy? – kérdezte kissé meglepődve. – Bár sejtettem, hogy sokan eljönnek a szoboravatásra Miki hazájából is."
Nikkell Lajos József valaha a diósgyőri futballért rajongott, most fanatikus Benfica-szurkoló. Elmondta, nagyon kevés meccs az, amit kihagy, természetesen Miklóst is látta játszani.

Egyszer, bevásárlás közben találkozott is vele és megszólította, majd büszkén mondta portugál ismerőseinek, hogy ő is magyar, csakúgy, mint Miklós. A tévében látta a tragédiát, s azóta elhatározta, még nagyobb lelkesedéssel drukkol a Benficáért, már csak Miki emléke miatt is.

Teheti, mert az avatás utáni bajnokin bizony nem remekelt a hazai gárda. A Benfica kissé fásult játékot produkált és alulmaradt a Beira Mar csapatával szemben. Miközben az óriáskivetítőn a szoboravatás pillanatai villantak fel, ismét emlékeztek az egykori játszótársak is. A kezdő sípszóra pedig nemcsak a lisszaboni együttes tagjai, hanem a három játékvezető is piros 29-es mezben, Fehér felirattal a hátán jött ki a játéktérre. Futballozni és emlékezni...

A szoboravatáson a Kisalföldhöz hasonlóan koszorút helyezett el Balogh József, Győr polgármestere. A város első emberétől megtudtuk, a település képviseletében volt jelen a megemlékezésen.
„ Balla János nagykövet úron keresztül hívtak meg a klub vezetői. Nagyon sajnálom, hogy pont egy ilyen esemény apropójából utazhattam Lisszabonba, megható, ahogy a portugálok emlékeznek Fehér Miklósra. Ez is csak azt bizonyíthatja, hogy nagyon szerették Lisszabonban a fiatal sportembert" – mondta a polgármester.

Balogh József egyébként a város ezüstérmét adományozta Balla János nagykövetnek, aki sokat segített Fehér Miklósnak a beilleszkedésben és a győri családnak a végzetes eseményeket követő hetekben, hónapokban. A nagykövet egyébként bennünket is támogatott azzal, hogy segített eligazodni a lisszaboni forgatagban.

A klubnak ajándékozott emlékérmet a Benfica múzeumában, a Fehér Miklós-emlékszobában állítják ki.
És hogy mennyire különös és kiszámíthatatlan néha a sors? Az odautazás közben egy székesfehérvári hölgy személyében újabb honfitársunk akadt, aki elmondta, gyakran jár Portugáliában. Ugyan személyesen nem ismerte Fehér Miklóst, de az egykori játékos menyasszonyának ő segítette kiválasztani azt az esküvői ruhát, amelyre sajnálatos módon a későbbiekben már nem lett szükség...  A klub kedden misét tart a volt magyar válogatott játékos emlékére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elherdált győri előny

Komoly, ötgólos előnyt herdáltak el a győri kézilabdás lányok pénteken a Fradi elleni mérkőzésen. Tovább olvasom