Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

FC Sopron: messze az eredeti elvárásoktól

Azzal a céllal vágott neki a 2006–2007-es évadnak az FC Sopron labdarúgócsapata, hogy valamilyen formában kivívja a nemzetközi kupaszereplés jogát.
Azzal a céllal vágott neki a 2006–2007-es évadnak az FC Sopron labdarúgócsapata, hogy valamilyen formában kivívja a nemzetközi kupaszereplés jogát. Nos, ettől messze elmaradt a négy edzőt és 35 labdarúgót, köztük nem kevesebb mint 7 országból 16 légióst foglalkoztató együttes.

Az, hogy a tervekből semmi nem lesz, már az őszi szezon végén látszott. Az évadnak a gárdát már tavaly is dirigáló Selymes Tibor irányításával nekivágó csapat eleinte nagyjából 50% körül teljesített, s a középmezőnyben tanyázott.

Mélyponton a csapat

A 3. fordulóban Roberto Landi vette át az irányítást úgy, hogy Selymes klubmenedzseri titulusban amolyan szakmai igazgató lett. Landi talán túlságosan is olaszos jellegűvé akarta alakítani a gárdát, többek között fizikailag. Lehet, hosszabb távra tervezett, de újabb három kör után Selymes visszavette az együttes szakmai vezetését. A gárda az 5. és a 12. forduló között jelentős mélyrepülést mutatott be.

A mélypont november második felében volt, 22-én a Magyar Kupában a Diósgyőr otthonában 4–1-re, majd a hétvégi bajnoki fordulóban pedig a bajnok Debrecen nyert Sopronban 6–1-re. A két meccsen elért 2–10-es gólkülönbség után Selymes lemondott, a szakmai munkát pedig az előző szezon legjobb edzőjének választott Csertői Aurél irányította. Vele vágott neki a tavasznak is a Sopron, viszont a téli szünetben – ahogy megszokhattuk – ismét nagy volt a mozgás az FC Sopron öltözőjében. A meghatározó játékosok közül távozott a csapatkapitány Bagoly, aztán Rabóczki, Szabó Tibor és Homei. Érkezett a kapuba a ghánai Amamoo, a védelem két szélére két román fiú, Rus és Dragomir, a középpályára pedig Dancs és a brazil Fabio. Bizonyos mértékig új csapatot kellett megpróbálni építeni Csertőinek.

Minden jó, ha jó a vége

A szakvezető kereste a játékosok legjobb helyét a csapaton belül, de két hazai, valamint az Újpest elleni vereség után az előző szezonban tavasszal az együttessel jól dolgozó Dario Bonetti lett az edző. Ő második soproni premierjén azzal a REAC-cal került szembe, amely ellen az előző szezonban elszenvedett hazai vereség az állásába került. A rákospalotaiak úgy látszik, mumusai a szakembernek, most is elvitték a 3 pontot, a Sopron pedig kieső helyre került.

Ezt követően azonban jött egy bravúrgyőzelem a ZTE otthonában, s elindult felfelé a gárda. Egy olyan remek sorozat vette ezzel kezdetét, amelynek során hét meccsen 4 győzelem mellett 2 döntetlen s 1 vereség volt a mérleg, s az ekkor megszerzett 14 ponttal még úgy is a 10. lett a Sopron, hogy a zárófordulóban kikapott Debrecenben.

A kapuban nem volt gond

Kapusposzton nem volt gond a soproniaknál, ősszel Rabóczki, a tavasz nagy részében védő Takács is megbízhatóan, jól védett. A védelem összetétele nagyon gyakran változott, de Marius Radura minden szakvezető bátran számíthatott. Ion Ibric sajnos nem túl ritka őszi megingásai után tavaszra, Bonettinél nagyon javult. Érdekes, hogy az eredetileg középpályás Sifter Tamás remekül megállta a helyét, amikor középső védőt kellett játszania, sőt, ekkor már-már amolyan vezéregyéniségként – egy ilyen karakter gyakran hiányzott az együttesből – összefogta a csapatot. Rus a kezdeti bizonytalankodás után jobb megoldás lett, mint Homei volt tavasszal. A balhátvéd helyén viszont óriási volt a jövés-menés, de igazán stabil megoldást nem sikerült találni. A középpályán Horváth András úgy tűnt, nem tudta jól feldolgozni, hogy bombagólt lőtt a válogatottban, a szezon nagy részében görcsösen, bizonyítási vággyal futballozott, pár felvillanástól eltekintve elmaradt valós tudásától.

A Debrecenhez távozó Demjén talán fiatal kora miatt teljesített igen hullámzóan, s Munteanunak is akadtak egész jó, de gyenge meccsei is. Üde színfolt volt tavasszal a brazil Fabio játéka, góllal, gólpasszokkal vétette magát észre. Sira István sokat volt sérült, de Bonetti időszakában, a kritikus periódusban hasznossá tudta magát tenni. Elöl Cigantól, mint tehetségesnek tartott, román korosztályos válogatott játékostól nem túl sok a három gól. A házi gólkirály Feczesin Róbertnek, miután a REAC-nak mesterhármast rúgott, az ősz második fele jól sikerült, tavasszal már kevésbé volt eredményes. Ebben a periódusban, főleg a bajnokság vége felé viszont szinte helyette is termelt az ősszel még inkább önmagát kereső Magasföldi, aki a Bonetti-érában hét meccsen öt alkalommal tudott eredményes lenni, s fontos találataival nagy szerepet játszott a biztos bentmaradás s a 10. hely kivívásában.

Botár László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tenisz Építő-kupa: győri arany- és soproni ezüstérem

Megyei sportolók remekeltek a napokban Budapesten rendezett Építők-kupa nemzetközi versenyen. Tovább olvasom