Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

FC Sopron - Debrecen VSC 4-2

Szebbnél szebb gólok, biztos győzelem jellemezte a Matáv Sopront a Debrecen elleni játékban.

Mintha mi sem történt volna:

2005. május 11., Székesfehérvár, Magyar Kupa-döntő: Matáv FC Sopron–Ferencváros 5–1.
2005. július 16., Sopron, Borsodi Szuperkupa-döntő: FC Sopron–DVSC AVE-Ásványvíz 4–2.

Fegyelmezett, szervezett játék, szebbnél szebb gólok soproni részről, s biztos győzelem – igaz, a szuperkupában ez csak ez első meccs volt.
A pályán látottak alapján a soproni szurkolók ugyanazt a tudatos, fegyelmezett, szervezett s eredményes játékot láthatták a múlt szombaton, mint két hónapja Székesfehérvárott a kupadöntőn. Mintha mi sem történt volna. Pedig történt!

Cotan csodálatos góljai

A kupadöntőn a hálót megzörgető soproni futballisták közül csak néhányan maradtak hírmondónak. A Matáv, illetve az utód T-Com után Antók Zoltán is úgy döntött: kiszáll a finanszírozásból. Távozott Pintér Attila edző is.

Játszott viszont öt új román. A Csank János által közülük leginkább virtuóznak, jókora improvizációs készséggel megáldott játékosnak tartott Cotan két remekbe szabott góllal alátámasztotta mindazt, amit a tapasztalt s jó szemű szakember állított róla.

Csank segítője, Szántó Csaba közreműködésével Cotantól az első gólról megtudhattuk: „Jó ütemben kaptam a labdát, s úgy éreztem, befelé kell húznom. Aztán jobbal ellőttem. Hogy éreztem-e a lövés pillanatában, hogy gól lesz? Hazudnék, ha azt mondanám, hogy igen. Inkább reménykedtem. Szerencsére beakadt."

Ezek után a második gólt az igazi lábával, a ballal szerezte: „Váltottunk, s csatártársam visszahúzódott a helyemre, én pedig előrementem. Ha jól láttam, a csapatkapitányunk csavarta be a labdát, amely ahogy ívelődött, éreztem, hogy nagyon jól jön felém. Gyorsan kellett döntenem, mihez kezdjek vele, s úgy gondoltam, talán az lesz a legjobb, ha egyből, kapásból lövöm el. Szerencsére sikerült. Most én is nagyon örülök, s a csapat is nagyon boldog."

Horváth élt a bizalommal

Kilencven perc krónikája

29. p:  Cotan remek lövőcsellel becsapta Kisst és a 16-os vonaláról jobbal, gyönyörű mozdulattal, félmagasan a debreceni kapu bal oldalába küldte a labdát. 1–0.

34. p: Bagoly csavarta jobbról a Debrecen kapujának előterébe a labdát. Cotan kibújt Kiss Zoltán őrizetéből és 8 méterről ballal, kapásból Csernyánszky kapujának közepébe bombázott. 2–0.

66. p:  Cigan a tizenegyes pontnál  kapura fordult, amikor Habi buktatta. Erdős játékvezető büntetőt ítélt, Lazic a jobbra vetődő Csernyánszky mellett a kapu bal oldalába lőtte a labdát. 3–0.

72. p: Horváth Tamás átesett a menteni akaró Costisoron, kezéből a labda továbbpattant, Kiss berobbant és 6 méterről az üres kapu közepébe lőtt. 3–1.

78. p:
Sifter tálalt Horváth A. elé, aki a balösszekötő helyén kilépett, s a 16-oson belülre érve egy lövőcsellel két debreceni védőt is becsapott, majd 12 méterről higgadtan a bal felső sarokba lőtt. 4–1.

86. p: Bernáth jobb oldali beadását követően az üresen hagyott Sándor  6 méterről fejelt a soproni kapuba. 4–2.
A szurkolók egybehangzó véleménye szerint a harmadik éve Sopronban futballozó Horváth András messze ezen a meccsen nyújtotta a legjobb játékát soproni színekben. Az előző évadban, ha lehetőséghez jutott, akkor inkább a védelemben szerepelt, most viszont a középpályán alkotott maradandót. Amellett, hogy eredményes volt, óriási mezőnymunkát végzett, s az általa megszerzett labdák többségét jól is játszotta meg. Az első gól előtt ő passzolt Cotanhoz s a büntetőt megelőzően is ő fejelte a labdát Cigannak. „Bizalmat kaptam, s megpróbáltam élni vele. A középpályásposzt nem idegen nekem, hiszen annak idején, a Haladásban játszottam ezen a helyen."

Gólja élményszámba ment, s mint kiderült, remek lövőcselével a debreceni védők mellett még Csank Jánost is sikerült alaposan megtéveszteni. Halljuk először a mestert: „Be kell hogy valljam, nem gondoltam volna, hogy András lövőcselt alkalmaz. Amikor lendítette a bal lábát, s nem lőtte el, a kispadról nézve azt hittem, a labda beszorul a két lába közé, s oda a helyzet. Ehhez képest egy remek megoldás után

Parádés gólt lőtt."

Jó benyomást keltett a korábban több magyar klubban és Sopronban is megfordult Sorin Cigan fia, Cristian Lucian. Gyors volt, sok párharcot megnyert, s a fejpárbajokból is nemegyszer győztesen került ki. Az általa kiharcolt büntetőt követően le kellett cserélni sérülés miatt.

A lefújás után már mosolyogva elevenítette fel a történteket: „Az történt, hogy amikor a tizenegyesnél buktattak, az, aki szabálytalankodott velem, miután elestem, ráesett a fejemre. Szerencsére úgy tűnik, nincs nagyobb baj."

Nem lehetett egyszerű dolga a csapatkapitány Bagoly Gábornak, mivel két új fiú, két román labdarúgó, Ibric és Costisor játszott mellette a védelemben. A csupa szív védő ennek ellenére úgy érzi, megoldották a feladatot. „Egyszerű volt, kézjelekkel kommunikáltunk.

Ha úgy gondoltuk, jobbra kell a másiknak helyezkedni, a jobb, ha balra, akkor a bal kezünkkel jeleztünk. Három-nullnál és négy-egynél remek érzés volt futballozni. Azt gondolom, a végére elfáradtunk, ám ha a meccs korábbi szakaszait nézzük, nem nagyon hiszem, hogy az előző szezonban lett volna csapat, amely így átment, szinte átgázolt volna a Debrecenen. Nagyon nehéz lesz a visszavágó, de azt mondom, ebben a csapatban most lehet annyi, hogy még Debrecenben is gólt szerezzen, ha pedig ez sikerül, akkor a miénk lesz a szuperkupa."

Gratulációk a mesternek

Csank János, akit két gól kapcsán már idéztünk, nem győzte fogadni a meccs után a gratulációkat. Nem tagadta, új csapata játéka őt magát is meglepte: „Nem gondoltam volna, hogy egyes szituációkat a játékosok ennyire jól meg tudnak oldani, ez engem is meglepett. Örülök, hogy Cotan megvillantotta kivételes képességeit. A védelem tengelyében a hajrára sajnos Costisor elfáradt, de úgy érzem, a román fiúk a remek hangulatot teremtő s nagyon sportszerű közönségnek is megmutatták azt – amit azért, mint aki már dolgoztam velük, tudok –, hogy jó futballisták, s erősségei lehetnek a csapatnak. Megítélésem szerint a többiek is jól teljesítettek, a meccs előtt egy bármilyen kicsi kis győzelemmel is kiegyeztem volna. Tény, hogy a hajrára néhányan elfáradtak. Ez nem jellemző az én csapataimra, s most sem lett volna ezzel gond, ha a felkészülés elejétől közösen, együtt készül a társaság.

Fehér az előző szezonban védőt játszott, most azonban a középpályán egészen más jellegű, a korábbinál jóval nagyobb fizikai megterhelésnek van kitéve. Jól megoldotta a feladatát, ám idő kell, míg ezt megszokja, ezért cseréltem le. A Debrecennek is voltak helyzetei, bár nagyobb figyelemmel, összeszokottsággal a kapott gólokat elkerülhettük volna. A végén még kapufát fejelt Bogdanovics, így mindent egybevetve a látottak alapján azt gondolom, a kétgólos győzelmünk reális. Hogy mi lehet a visszavágón? A Debrecen, saját pályáján félelmetes, nagyon veszélyes, ám ha sikerülne ott is betalálni, megnyerhetjük a szuperkupát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forma–1: Baumgartner visszatér?

Baumgartner Zsolt, az első magyar Forma–1-es pilóta exkluzív interjút adott a Kisalföldnek. Elképzelhető, hogy a versenyző visszatér a Minardihoz. Baumgartner Zsolt (24) érthető módon visszavágyik a száguldó cirkusz világába. A felröppent hírek szerint hamarosan lehetősége lesz rá, hogy újra a legjobbak között rója a köröket. Tovább olvasom