Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Fábián László: ˝Jó formában a magyar sport˝

A 2013-ban megszerzett 10 „olimpiai aranyérem" is a magyar sport erejét mutatja – állítja Fábián László, a MOB sportigazgatója, aki nagy versenyfutásra számít a gyerekek megnyerésére készülő sportágak között.
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója szerint a magyar sport „olimpiai ágazatának" képviselői egy évvel a londoni nyári játékok után újabb kellemes meglepetést okoztak azzal, hogy az ötkarikás versenyek műsorán szereplő számokban 10 aranyérmet tudtak megszerezni.

„A birkózók, a kajak-kenuzók, az úszók és a vízilabdázók mellett a 2013-as jó bizonyítvány kialakításához a cselgáncsozók, valamint az öttusázók is hozzájárultak, és ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy olimpiai győzteseink közül világbajnoki második helyezettként a kalapácsvető Pars Krisztián, bronzérmesként pedig a kardozó Szilágyi Áron is feljutott a dobogóra, csak azt mondhatom, hogy a magyar sport továbbra is jó erőben van és tartja a kiváló formáját" – jelentette ki a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó sportigazgató, aki szöuli győztesként az egyike a magyar öttusasport 12 olimpiai aranyérmesének.

A magunk mögött hagyott esztendő mérföldköves eseményeként Fábián László az átfogó sportágfejlesztési programok beindulásáról és azok milliárdos nagyságrendű állami finanszírozásáról tett említést.

„A társasági adóból részesülő öt látványsporton kívül 2014-ben további 16 sportág részesül összesen 11 milliárdos támogatásban, de ez még csak a kezdet, hiszen a kedvezményezettek említett köre 2020-ig százharmincötmilliárd forinthoz jut, amely jelentős infrastrukturális fejlesztéseket – építéseket, felújításokat és modernizációt – tesz lehetővé. A dunavarsányi edzőtáborban jelentősen bővül a szálláshelyek száma, a már »elfelejtett« mátraházi edzőközpont megújulva ismét a magyar sportot szolgálja majd, Tatán pedig a folyamatos fejlesztések keretei között új edzőcsarnokot adnak át még az idén, amely a játéksportok otthona lesz. A sportlövők nagy családjának és velük együtt az íjászoknak már nem kell sokáig várniuk a Fehér úti bázis rekonstrukciójának befejeződésére, és mint volt »felhasználó«, örömmel említhetem, hogy 2015 első félévéig megszépül és ki is bővül a Nemzeti Lovarda, a jó öreg Tattersall, a magyar lovassport 1857-ban átadott neves létesítménye."

A sportigazgató azzal folytatta, hogy a már említett 16 nagyobb sportág, más szóval a „nagyok" mellett 16 kisebb is támogatásban részesül, mint például 50 millióval a síelők és 15-tel a golfozók, utóbbiak a Rio de Janeiró-i szereplés kivívásának reményében is.

„Az olimpiai eredményességünk fenntartása csak az egyik nagy cél. Ugyanilyen fontosnak tartjuk azt is, hogy a kisgyermekek már óvodáskorukban ismerkedjenek meg a rendszeres testedzéssel, tapasztalják meg a sport egyszerűbb elemeit és formáit, hogy aztán később kedvük és tehetségük szerint sportágat is válasszanak maguknak.
Minél több a lehetőség a sportolásra, minél nagyobb a választék és vonzóbb a kínálat, annál nagyobb lehet az esély a fejlesztési projektek megvalósulására és átütő sikerére. Az úszók a minden gyerek tanuljon meg úszni országos kezdeményezésükkel jutnak látványosan előbbre, az atléták a kölyökprogramjuk sikeréért dolgoznak, a cselgáncsozók az ország minden járásában egy-egy dzsúdóterem kialakítását tervezik, a tornászok az átfogó nemzeti programjukkal az iskolákban akarnak csatát nyerni, és még sorolhatnám a sikerre számító fejlesztési programokat. A sok jó elképzelés nyomán nagy versenyfutás kialakulására lehet számítani a gyerekek megnyeréséért a támogatásnak köszönhetően mind jobb lehetőségeket kínáló sportágak között."

Sok gyerek – és szülő – tetszését nyerhetik el az elkövetkezendő évek hazai rendezésű nemzetközi versenyei is, annak köszönhetően, hogy azok egy-egy sportág legnagyobbjait hozzák el Magyarországra, világnagyságokat, igazi példaképeket. Tavaly a birkózók, a vívók és a cselgáncsozók lehettek házigazdák, idén a műkorcsolyázók, a vízilabdázók, a női kézilabdázók és a koronglövők lépnek a nyomdokukba. Ami pedig az egyedülálló látványával szintén új híveket szerezhet a sportnak, az a 2014-es esztendő három csúcseseménye: a Szocsiban hamarosan megkezdődő téli olimpia, majd a II. nyári ifjúsági ötkarikás játékok, amelynek a kínai Nanjing városa ad otthont, nem utolsósorban pedig a brazíliai futball-világbajnokság, amelynek a 2016. évi nyári olimpiát rendező ország a házigazdája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO FC - Bizakodva várják a tavaszt Dudás Ádám és Takács Ákos

Nagyon várja a következő szezont a Győri ETO régóta sérült, ám felépülőben lévő két futballistája,… Tovább olvasom