Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Ezüstös visszatérés az 5. Nemzetközi Fehérvár Rallye-n

37 másodperccel a Szabó, Kerék páros mögött az abszolút második helyen ért célba a Benik Balázs, Somogyi Pál kettős a kettes szorzójú Európa bajnoki futamon, az 5. Fehérvár Rallye-n.
Az OMV Best Racing Team párosa 5 abszolút első idejével a legtöbb szakaszgyőzelmet aratta a kétnapos versenyen és ezzel sikeresen tért vissza a miskolci balesetet követően. A pénteki napon fék és hajtásprobléma, míg szombaton a nagy por hátráltatta a versenyzőket, akik ennek ellenére elégedettek a második hellyel. Fehérvárról sikerült sok pontot elhozni, ami a legfontosabb cél volt az előző pontvesztő verseny után.

„Az első nap még egy picit óvatosabbak voltunk, mert egyrészt bennem volt még a miskolci félsz, másrészt a szemem sem volt tökéletes és ez nagyon gátolt a sötétben. Ez az időeredményeken is meglátszott, de ez nem magyarázkodás, mert én még azon is csodálkozom, hogy egyáltalán ilyen időket tudtunk menni. A lehető legrosszabbra számoltam, és az első nappal nem foglalkoztam igazán. Tudtam, hogy először vissza kell rázódnom, mert ez a bukás elég rossz élmény és egy ilyen után sok minden átfut az ember agyán. Amikor egy kicsit megcsúszik az autó, akkor máris eszembe jut a bukfenc emléke és azért így nem az igazi menni. Most már a saját bőrömön is érzem, hogy egy bukás után az emberek, miért nem vállalják el teljesen a dolgokat. Ugyanakkor azért voltak jó és rossz pillanatok is, tehát végül is vegyes érzéseim voltak. Na és volt azért egy komolyabb problémánk is, ami vagy tíz másodpercünkbe került.

Az első Nagyvelegen az első fékünk meghibásodott és az autó hajtásláncával is volt probléma. Egy kicsit megbolondult a vezérlés. Lehet, hogy mi kapcsolatunk el valamit és azért nem tért vissza az autó önmagához. Nem is tudom kinek a hibája, szerintem a miénk volt, senki másé. Úgyhogy ez nem kellett volna. Hogyha ez nincs, talán egy hellyel előrébb rajtolunk másnap és egy kicsit jobban tudtunk volna harcolni az első helyért.

Szombaton már jobb volt, de közel sem tökéletes. Ahol kint voltunk a verseny előtt tesztelni, az egy viszonylag köves pálya volt, nem olyan dobálós, mint a versenypályák. A tréningek folyamán nem gondoltunk arra, vagy pontosabban nem futott át a fejünkön, hogy hogyan állítsuk be a futóművet, és egy picit keményre hagytuk az autót. Ez azért volt probléma, mert a sok dobbantón elpattogott az autó. Persze a szervizparkokban folyamatosan visszapuhítottuk a futóművet és így már minden körben egyre jobb volt. Ez valamivel több magabiztosságot adott, hiszen amikor az autó elpattog az útról akkor az egy kicsit bizonytalanná teszi az embert.

Az is igaz, hogy ez volt a kisebb probléma, sokkal jobban hátráltatott a por. És szerintem ez az Angyalfi Karcsin és az Asin kívül mindenkit gátolt, csak az első autóknak nem volt problémájuk a porral.
Ennek köszönhetően csak az első 3-4 gyorsaságit élveztük, az összes többi már kőkemény munka volt a porban.

Amikor megállt a levegő és a por ott maradt az úton, nagyon kellett koncentrálni. Nekem így a szememmel meg a porral esélyem nem volt támadni. Egyszerűen bolond lettem volna ekkora porban száguldozni. Volt például egy kellemetlen meglepetésem: a 0-pont egyik részén, párszáz méter egyenes közepén van egy pici törés az útban. Olyan por volt, hogy nem láttam az utat és lejöttem arról. Pont, amikor lelassítottam egy ember 50 méterről szaladt, sőt igazából kisétált előlem, tehát Ő sem látta hogy jövünk. Észnél kellett lenni, hiszen azért az emberekre is vigyázni kellett, mert nem azt mondom, hogy fegyelmezetlenül álltak, de sokszor olyan helyen, ahol kétszer meg kellett gondolni, hogy hogyan fordulj el.

Én úgy érzem – és talán ez kívülről is látszott – hogy nem autóztuk ki magunkból a 100%-ot. Magunkhoz képest szerintem olyan 70-80%-on teljesítettünk, ami szerintem is sok és így utólag visszagondolva, nem bíztam benne, hogy akár ennyit is ki tudtok majd autózni magamból. Annak örülök, hogy a szombati első két gyorson azt a 30 másodpercet le tudtuk dolgozni, ami a második helyhez kellett és így elég pontot sikerült gyűjtenünk. Összességében tehát elégedett vagyok. Lassan készülünk Szombathelyre, ahol remélem már maximális erőbedobással megyünk. Ez csak azon múlik, hogy a szemem addigra teljesen rendbe jön-e." – nyilatkozta Benik Balázs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukat büntették

Csúfos vereséget szenvedett a bentmaradását ezzel a győzelemmel bebiztosító Békéscsaba csapatától a… Tovább olvasom