Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Ezüstös Csay, aranyos kenu

A magyar válogatott szerepelt a legeredményesebben a Franciaországi Trémolat-ban rendezett maraton-világbajnokságon.

A korábbi évek eredményeit tekintve ebben talán nincs meglepetés, ám hozzá kell tenni, a mezőnyök erősségét és kiegyensúlyozottságát tekintve tiszteletre méltó szereplés.

A szombati egyesek után, ahol a nők között a győri Csay Renáta ezüstérmet szerzett, valamint kenuban Csabai Edvin aranyérmet vehetett át, nagy várakozás előzte meg a vasárnapi párosok versenyét a magyar csapat háza táján.

Trémolat-ban tegnap hol sütött a nap, hol pedig eső áztatta a versenyzőket, tovább nehezítve ezzel is az „életüket", hiszen a 36 km leküzdése önmagában is óriási erőfeszítést igényel. A férfikajakban egy nyolcas boly végig hatalmas küzdelmet vívott egymással. Ennek a nyolcasnak volt tagja a Homoki Tamás, Jámbor Attila duó is, amely az utolsó futószakasz előtt vezetett, ám nem sikerült leráznia ellenfeleit. Végül hallatlan izgalmak közepette fejeződött be a verseny, hiszen az első hat pár 10 másodpercen belül ért célba, és a dobogós helyeket is csak célfotó döntötte el. Végül a tavalyi világbajnok spanyol kettős megvédte címét, Jámborék pedig bronzérmet szereztek.
A Salga István, Szigeti Krisztián duó lapáttörés miatt az első szakasz után feladta a küzdelmet.

Csay Renáta, a győriek kiválósága az egyéniben megszerzett ezüst után párosban arannyal szeretett volna vigasztalódni. Új párjával, Folláth Viviennel egy hajóban végig óriási taktikai csatát vívtak a sík vízen is jeleskedő dán párossal, akik végül jobb hajrájuknak köszönhetően szerezték meg az aranyérmet, míg Csayéknak be kellett érni az ezüsttel.
A Faldum Bereniké, Szabó Ágnes páros végül bronzérmes helyen fejezte be a világbajnokságot.

Kenu párosban folytatódott a Csabai Edvin, Györe Attila páros hegemóniája. Az évek óta egyeduralkodó magyar duó ezúttal is elegáns versenyzéssel szerezte meg újabb aranyérmét. Párosban ez a 8. világbajnoki címük, míg Csabai Edvin a 11.-et szerezte.
A Gilányi Zsolt és a győri Bindl Róbert alkotta kettős a 4. helyen ért célba. A versenynek azonban voltak olyan pillanatai, amikor esélyük volt a bronzéremre is.

Az ifi párosoknál vasárnapra is egy bronzérem jutott: a nők között Buchmüller Judit, Lackner Zita szerezte.
A záróceremónián a vb jövő évi házigazdája, Győr nevében Balogh József, a város polgármestere vette át a világbajnokság zászlaját.
Kadler Gusztáv, a magyar csapat vezetője: „Kenusaink ismét csodálatosan szerepeltek, természetesen nagyon örülök a sikereiknek. Kajakban ezúttal sajnos nem sikerült aranyérmet szerezni, sokszor azonban nagyon kevésen múlott a győzelem. Külön örülök Csay Reni helytállásának. Bízom benne, hogy jövőre Győrben sok örömet tudunk szerezni a magyar szurkolóknak."

Borsodi Géza, a magyar válogatott maraton-szakágvezetője: „Előzetesen egy-két aranyat, három-öt érmet vártunk a felnőttcsapattól. Ezt a célkitűzést teljesítette a csapat, hiszen két aranyat, két ezüstöt és két bronzot gyűjtött. Az utóbbi időszakban hatalmas fejlődésen ment át a szakág, sokan indulnak a sík vízi versenyzők közül is, a középmezőny pedig felzárkózott a sportág elitje mögé."

Eredmények, férfiak, K2 (36 km): 1. Fernander Manuel Busto, Aranzadi Oier Aizpua (Spanyolország) 2:23.22 óra; 2. Shaun Stein, Shaun Biggs (Dél-afrikai Köztársaság) 2:23.23; 3. Homoki Tamás, Jámbor Attila (Magyarország) 2:23.23.

C1 (36 km): 1. Csabai Edvin, Györe Attila (Magyarország) 2:05.59; 2. Blanco Oscar, Grana Dios Ramon Ferro (Spanyolország) 2:06.11; 3. Nuno Barros, José Sousa (Portugália) 2:07.35; 4. Gilányi Zsolt, Bindl Róbert (Magyarország) 2:08.54.

Nők, K2 (36 km): 1. Anne Lolk, Mette Barfod (Dánia) 2:02.32; 2. Csay Renáta, Folláth Vivien (Magyarország) 2:02.32; 3. Faldum Bereniké, Szabó Ágnes (Magyarország) 2:04.28.
Férfiak, K1 (36 km): 1. Shaun Rubenstein (Dél-afrikai Köztársaság) 2:33.35 óra, 2. Mauel Busto Fernandez (Spanyolország) 2:33.36, 3. Emilió Merchan Alonso (Spanyolország) 2:33.36, ...7. Jámbor Attila (Magyarország) 2:35.20.

C1 (28 kilométer): 1. Csabai Edvin (Magyarország) 2:13.33, 2. Manuel Antonio Campos Garcia (Spanyolország) 2:13.42, 3. Julien Joyeux (Franciaország) 2:15.47.

Nők, K1 (36 km): 1. Anna Hemmings (Nagy-Britannia) 2:11.13, 2. Csay Renáta (Magyarország) 2:11.19, 3. Beatriz Gomes (Portugália) 2:11.32.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbukták Bardóczkyék a Davis Kupa összecsapást

Lado Csikladze négy játszmában legyőzte Kiss Sebőt, így Grúzia 3-2-re nyert Magyarország ellen a… Tovább olvasom