Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Ezüstérem súlyos idegenbeli vereséggel

Kupagyőztes: a dán Viborg 64–48-as összesítéssel. Hazai döntetlen ide vagy oda, a győri csapat tagjai és az a közel 100 szurkoló, akik időt, pénzt és fáradságot nem sajnálva elutaztak az aarhusi női EHF-ku pa-visszavágóra, rendületlenül hittek a végső sikerben.
A pár harc első találkozója óta rengetegszer elhangzott már, hogy ha jóval kevesebb hibával játszik a Graboplast-ETO, mint tette azt Győrben, akkor igenis kiharcolható a győzelem. Több dolog is erősítette ezt a hitet és reményt. Leginkább az, hogy az idei esz tendőben nem először került reménytelennek hitt helyzetbe a csapat, de végül mindig kimászott a legmélyebb gödörből, a bajnokságban és a Magyar Kupában is ezüstérmet ünnepelhetett.

Az is biztos volt, hogy a harmadik sorozatban sem lesz rosszabb másodiknál a győri gárda, de a csapat egyértelműen győzni jött Dániába. Talán furcsán hangzik, de az adott még plusz reményt a győrieknek, hogy a három döntőbe jutott dán csapatból kettő – a női KEK-ben az Ikast, a Bajnokok Ligájában pedig a Slagelse – már elhódította a serleget.

„Nyertek már eleget a dánok, remélhetőleg most mi következünk" – hangzott az egybehangzó vélemény, egyértelműen abban bízva, hogy vasár nap este hat óra tájban megszakad a dánok hibátlan sorozata. Ráadásul a Slagelse sikeréből akár még egy kis lelki pluszt is kölcsönözhettek a győri lányok, hiszen Ania Andersen tanítványai a hazai minimális egygólos győzelem után a ljubljanai katlanban biztosították be BL-sikerüket. Szóval az idegenbeli sikerhez adott volt egy recept. A Viborgról azért nem árt tudni, hogy ezt a Slagelsét le győzve lett néhány héttel ezelőtt dán bajnok, s részben ennek kö szönhetően jelentős szponzori tá mogatáshoz jutott.

A következő évben az egyik komoly támogató 8 millió eurót, azaz kétmilliárd forintot juttat majd a győriekhez hasonlóan női és férfiszakosztályt is működtető klubnak. A pénz egy részét két csarnok építésére fordítja az egyesület, de nyilván igazolásokra is futja majd az ös szegből. Úgy fest, a BL-szereplés azért Győrött is jobban megnyit ja majd a pénztárcákat, de termé szetesen viborgi nagyságrendű pénzekről nem lehet és nem is érdemes beszélni.

A visszavágó előtt nagy kérdés volt az is, milyen körülmények várják majd a győri együttest. A szállásra és az ellátásra semmilyen panasz nem érkezett, hiszen a szobák többsége külön szaunával és masszázskáddal is fel volt szerelve. A győriek abban reménykedtek, hogy a bíráskodás is legalább ilyen színvonalú lesz. Az első meccs végeredményét nagyban meghatározta a Graboplast-ETO rossz kezdése.

Akkor hét perc játék után 6–1-re vezettek a dánok, s ezt a terhet végig magán viselte a győri csapat, de így is döntet lenre hozta a találkozót. Abban reménykedett mindenki, hogy a visszavágón jobban elkapja a ritmust a csapat, de ez ezúttal sem történt meg. Noha Róth Kálmán számított arra, hogy Görbicz külön őrzőt kap, ezért a meccs előtti napon is átvette a játékosokkal az erre a helyzetre vonatkozó taktikát, „élesben" azonban ebből az első percek ben semmi sem valósult meg. A Viborg öt és fél perc alatt 5 gólt lőtt, miközben egyet sem kapott. A Graboplast-ETO mindent kezdhetett elölről, a já tékosok becsületére válik azonban, hogy felálltak a padlóról.

A hetedik és a huszadik perc között nagyjából minden az elképzelések szerint alakult, jobban védekezett és támadott a győri gárda, s fel is zárkózott két gólra. (5–3, 8–6, 10–8) Lehetett volna még ennél is szorosabb az állás, de a döntő pillanatokban megremegtek a kezek. A lényeg azonban, hogy ekkor még nem volt veszve semmi. Nem úgy, mint a 20. perc után, amikor először egy ember hátrányból jött ki nagyon ros szul a csapat, hiszen zsinórban három gólt kapott. Hiába kérte ki idejét Róth Kálmán, csapata egyre mélyebb gödörbe került, sőt, egy újabb győri kiállítást követően a szünetre tetemessé vált a Graboplast-ETO hátránya.

A második félidő ugyanúgy indult, mint az első, a dánok négy góllal nyitottak, amire Görbicz hetesből ugyan válaszolt, de in nen a találkozó edzőmeccsé vált. A Viborg tetszés szerint lőtte góljait, miközben győri oldalon továbbra is mindenki mélyen tudása alatt játszott. A hazaiak nál valamennyi cserejátékos le hetőséget kapott, akik élni is tudtak ezzel. A vége így súlyos vereség lett, viszont, avagy éppen ennek következtében, 1999 és 2002 után ismét ezüstérmes lett a Graboplast-ETO. A dánoknak ezúttal többnyire sikerült Görbicz „lekapcsolása".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aarhusi ezüst, poznani arany

Poznanban az újabb olimpiai kiküldetésért is versenyző kajak-kenusaink arattak elsöprő sikereket,… Tovább olvasom