Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Ezüst és bronz hazai fronton

A KB Euroleasing Sopron női kosárlabdacsapata rendkívül nehéz szezont zárt le maga mögött.

Bajnoki ezüst, Magyar Kupa-bronzérem, s az Euroligában a legjobb 16 közé jutás. Címszavakban ez az MKB Euroleasing Sopron női kosárlabdacsapatának mérlege a nemrég befejeződött évadban.

– Összességében elégedett? – kérdeztük Török Zoltánt, a klub ügyvezetőjét.

– Rendkívül nehéz szezont zártunk, és bár szebb eredményekről álmodoztunk, elsősorban nemzetközi téren, összességében azt kell mondanom, nem lehetek elégedetlen. A fő célkitűzésünket ugyanis teljesítettük, bejutottunk a bajnoki döntőbe, s ezzel a következő évadra is kvalifikálta magát a csapat az Euroligára.

Euroliga: szürkébb szereplés

Volt bravúr – főleg a sorozat első felében –, de az összkép kicsit szürkébb az elmúlt években látottnál.

– Rendkívül nehéz, erős csoportba kerültünk, hiszen a sorozat ezüst- és bronzérmese is tőlünk került ki, ráadásul a cím előző védője, a francia Valenciennes is nálunk volt. Ezzel együtt is azt gondolom, győzelmeink száma minden reális értékelés szerint több lehetett volna. Különösen fájó volt a Krakkótól elszenvedett két vereség, de ide sorolom az ukrajnai fiaskót is – a sérülésektől függetlenül. A hibákra egyértelműen a csapatépítésben és a csapat személyi összetételében keresendő a válasz, amelyekre sajnos a szezon végéig sem sikerült magyarázatot találni.

Bronz a Magyar Kupában


Két meccs s két győzelem az akkor még létező városi rivális, a Foton ellen, majd a négyes döntő Pécsett, s végül bronzérem.
– A döntőbe jutásért a Diósgyőrrel játszott a csapat, majd a bronzmeccsen Blahusková parádés játékával egypontos siker a Zala Volán ellen. Többet várt?

– Bármily furcsán hangzik, a kupadöntő idejére kialakult sérüléssorozat után büszke voltam azokra a játékosokra, akik ennek a bronzéremnek a megszerzésében szerepet kaptak. Ha valaki a szezon előtt azt mondja nekem, hogy így is értékelhetek egy Zala Volán elleni mérkőzést, bizonyosan megmosolyogtam volna. A történtek s a kupadöntő hétvégéjén lezajlott események után mégis azt kell mondanom, büszke vagyok az ott szerepelt játékosokra, így a bronzéremre is.

Klubhűségből jeles

A bajnokságban egy „hullámvasútra" emlékeztetett a csapat szereplése. Jó alapszakasz, mindössze három vereséggel, majd egy – finoman fogalmazva – felejthető középszakasz, aztán a play offra nagyjából újra egyenesbe került a gárda.

– Az ezüstéremmel elégedett lehet, az addig vezető utat hogyan értékelné?

– Ez volt az az út, amit úgy jellemeztem, hogy embert próbáló, hiszen meghatározó irányító nélkül ugyan még úgy-ahogy funkcionált az együttes, ám a góldobó hátvéd és az egyik magasbedobó elvesztése, majd a kiegészítő emberek körében is folytatódó sérülések sorozata lehetetlenné tette, hogy nevünkhöz és céljainkhoz méltó eredményeket produkálhassunk. Ugyanakkor azonban egy játékos, nevezetesen Kovacevic felépülését követően a csapat már az elvárások szintjén teljesített. Külön szeretném ezúton is megköszönni elsősorban a játékosoknak, de azoknak a támogatóknak és szurkolóknak is, akik ebben a periódusban nem vesztették el a hitüket, és megmentették a klubot az összeomlástól, amely nagyon is könnyen bekövetkezhetett volna.

Horváth Zsuzsa és Zsófi, Honti Kata, Blahusková és Matovic külön dicséretet érdemel. Az én szememben ők példát mutattak klubhűségből. Akkor adtak erkölcsi és morális tartásról tanúbizonyságot azzal, hogy szerződést hosszabbítottak a klubbal, amikor a legnehezebb helyzetben voltunk. Ez az, amire az egész jövőt bátran építhetem.

Biztató jövőkép

– Két éve hirdették meg a hároméves koncepciót. Hogy áll, hogy halad ez jelen pillanatban, ugyanis úgy tűnt, a fiatalok fejlődésének üteme talán kissé lelassult, sőt, talán el is akadt.

– Aki látta a bajnoki döntő három  mérkőzését, és azon belül a Honti–Iványi és Horváth Zsuzsa–Károlyi párharcokat, az remélem, velem együtt cáfolja az ön állítását. Az elakadás annyiban igaz lehet, hogy a meghatározó fiatal trió egy tagja, jelesül Vajda Anna bajnoki döntő közben bejelentett távozási szándéka sehogy sem illik a képbe. Fájó, előre nem kalkulált, váratlan esemény volt. Ugyanakkor Horváth Zsófi, Blahusková, de különösen Matovic a várakozásoknak, vagy azokat jócskán meghaladóan teljesített. Olyannyira igaz ez, hogy Matovicért még a mai napon is akadnak jelentkezők, ráadásul a Honti, a két Horváth, Blahusková és Matovic alkotta mag átlagéletkora mindössze huszonegy év.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sumo Európa-bajnokság Visegrádon

Pénteken kezdetét veszi Visegrádon a XI. ANA SUMO Európa-bajnokság a Toyota Kupáért. A versenyt… Tovább olvasom